Поради

«Комплекс Бога»: чи є він у вас і як це лікувати

«Комплекс Бога»: чи є він у вас і як це лікувати

Психолог Альфред Адлер вперше описав комплекс переваги в своїй роботі початку 20 століття. Люди з комплексом переваги вважають себе кращими за інших. Вони можуть вірити, що їх здібності та досягнення перевершують навички інших. Однак психолог підкреслив, що комплекс насправді є захисним механізмом від почуття неповноцінності, з яким ми всі боремося.

Як визначити, чи є у вас «комплекс Бога»

Симптоми включають завищену самооцінку, безпідставні вихваляння, надмірну увагу до свого зовнішнього вигляду, неприйняття думки оточуючих, перепади настрою. Вам може здаватися, що ви помітили деякі з цих симптомів у іншої людини. Їх легко ідентифікувати, особливо після довгого спілкування.

Однак зіставити ці симптоми з самим комплексом не так-то просто. Багато з «симптомів» також можуть бути викликані низкою інших станів. До них відносяться нарцисичний розлад особистості і біполярні розлади. Спеціаліст в області психічного здоров'я, наприклад психолог або психіатр, може побачити під симптомами реальну проблему. Часто це низька самооцінка або відчуття неповноцінності.

Якщо це виявляється, комплекс переваги стає відмінним від інших можливих проблем.

Комплекс переваги проти комплексу неповноцінності

Комплекс переваги - це перебільшене почуття власної гідності. За ним ховається розуміння посередності особистості. Комплекс неповноцінності - це перебільшене відчуття слабкості. За ним часто ховаються справжні мотиви, наприклад, прагнення до влади.

В теорії індивідуальної психології Адлера комплекс переваги і комплекс неповноцінності пов'язані один з одним. Він вважав, що людина, яка ставить себе вище за інших і вважає інших менш гідними, насправді приховує почуття неповноцінності. Точно так само деякі люди, у яких дійсно високі устремління, можуть спробувати приховати їх, прикинувшись скромними або навіть нездатними.

Що викликає комплекс переваги?

Незрозуміло, чому у когось розвивається комплекс переваги. Причиною можуть бути множинні ситуації або інциденти. Наприклад, це може бути результатом кількох збоїв. Людина намагається досягти певної мети або бажаного результату, але їй це не вдається.

Вони вчаться справлятися з тривогою і стресом через невдачі, прикидаючись, що вище за них. Якщо вони відчувають себе захищеними таким чином від своїх невдач, вони можуть повторити цей патерн поведінки в майбутньому. Коротше кажучи, вони вчаться уникати почуття неповноцінності, вихваляючись і прикидаючись краще за інших.

Але оточуючим їх поведінка може здатися зарозумілою. Така поведінка може початися в ранньому віці, коли дитина вчиться справлятися з проблемами і змінами, вона може навчитися пригнічувати відчуття неповноцінності або страху. Точно так це може статися і в більш пізньому віці. Наприклад, пошук друзів, не обернувся успіхом, може ховатися за бажанням продемонструвати незалежність.

Чи можна це лікувати?

У комплексу переваги немає стандартного лікування. Це тому, що він не вважається офіційним діагнозом. Однак медичний працівник або психолог може розробити «лікування». Цей план може допомогти вам зрозуміти будь-які проблеми, що лежать в основі хвалькуватої поведінки.

Розмовна терапія - звичайне лікування цього комплексу. На цих заняттях один на один психолог або терапевт можуть допомогти вам правильно оцінити ваші проблеми. Якщо ви перебуваєте у відносинах з людиною, яка, на вашу думку, страждає цим комплексом, ви можете порадити їй звернутися за лікуванням.

У той же час, вам може допомогти психотерапія. Психолог або терапевт можуть допомогти вам навчитися визначати, коли партнер або член сім'ї чесний, а коли вони відчувають себе вразливими. Ви також можете допомогти їм в їх прагненні бути більш чесними в своїх почуттях і виявити нові області зростання, в яких вони можуть досягти успіху.

Які перспективи для людини з комплексом переваги?

Люди з комплексом переваги навряд чи будуть загрожувати чиєму-небудь фізичному здоров'ю. Однак постійна брехня і перебільшення можуть дратувати оточуючих і негативно позначатися на відносинах. Якщо ви перебуваєте у відносинах з людиною, яка, на вашу думку, страждає цією проблемою, спонукайте її звернутися за допомогою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: стосунки, Поради, психологія, Здоров'я
В тему