Поради

Як реагувати на агресію колег: поради психолога

Як реагувати на агресію колег: поради психолога

Експертка нагадує, що в стані гніву людина може наговорити зайвого і повести себе неадекватно, що тільки погіршить ситуацію.

Правильне дихання дозволить мінімізувати негативні наслідки від конфлікту з колегою по роботі. Так вважає психологиня Аліса Метеліна, яка розповіла про правильну поведінку в разі прояву агресії на свою адресу.

  1. Багато хто радить рахувати до 10 і це не просто так. У момент афекту нас захльостує хвиля гніву. Це хороша емоція, що спонукає до дії. З іншого боку, в гніві ми чинимо неадекватно. Нам потрібна пауза. У цей момент ми можемо зайвого наговорити, а нам потім працювати з людиною.

Щоб заспокоїтися, психолог радить взяти невелику паузу і не прагнути з’ясувати стосунки з кривдником негайно.

  1. Гнів триває близько 12 хвилин. Треба взяти тайм-аут. Допоможе дихання, воно посилає сигнал в мозок про те, що все нормально. Ми дихаємо спокійно, рівномірно і напруга йде, злість знижується, а ми відчуваємо себе більш врівноваженими і можемо адекватно оцінювати ситуацію.

Дуже дієвим є дихання по квадрату, коли вдих і вихід чергуються з затримкою дихання. Це заспокоює і приводить думки в порядок, впевнена Метеліна.

  1. Після цього треба озвучити те, що з вами так спілкуватися не можна. Розповісти, які почуття і переживання ви при цьому відчуваєте. Після цього можна запропонувати свій варіант взаємодії. Ваше завдання – не виступати із зустрічною агресією, а домогтися позитиву для вашої психіки і колективу.

Відразу після конфлікту і відповідної реакції на нього, з кривдником краще не контактувати. Психологиня рекомендує збільшити дистанцію на деякий час.

Між вами є напруга і якщо ви будете миготіти один перед одним, то взаємодії за новими правилами не вийде. На деякий час скоротіть кількість зустрічей і всі конфлікти вирішаться.

У майбутньому, коли всі проблеми будуть озвучені і вирішені, з людиною, яка вас зачепив, можна буде вибудовувати нехай не дружні, але цілком робочі відносини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: робота, психологія, Люди
В тему