Поради

Вісцеральний жир: що це таке, як відрізнити та позбутися

Вісцеральний жир: що це таке, як відрізнити та позбутися

Якщо ви думали, що жир в організмі людини всього один, то ви дуже сильно помилялися. Насправді дієтологи поділяють два види жиру: абдомінальний і вісцеральний. Вони по-різному впливають на організм і здоров'я, а також позбавлятися від них потрібно за допомогою певних способів.

Ось в чому їх відмінності і як потрібно худнути, якщо у вашому організмі більше вісцерального жиру.

Відмінності

Розрізнити ці жири дуже просто. Абдомінальний також називають підшкірним і він розташовується над м'язами преса. Через абдомінальний жир з'являється живіт, складки якого ви можете схопити руками. Якщо дотримуватися харчування і регулярно займатися спортом, то абдомінальний жир піде дуже швидко, так як він вважається самим нестійким в організмі.

Абдомінальний жир менш небезпечний для організму, ніж вісцеральний. Він не пов'язаний безпосередньо з захворюваннями органів, але через нього можуть початися проблеми з серцево-судинною системою, бо він впливає на масу тіла в цілому. Також люди з великою кількостю абдомінального жиру схильні до ризику атеросклерозу, інфаркту, гіпертонії, цукрового діабету, а також інших захворювань нирок і печінки.

До причин появи абдомінального жиру відносять переїдання, малоактивний спосіб життя і зловживання фастфудом і солодким.

Вісцеральним називають підшкірний жир. Він розташовується переважно на животі під пресом і оперізує внутрішні органи черевної порожнини: печінка, шлунок, підшлункову, кишечник. Від вісцерального жиру позбутися складніше: він не спалиться завдяки тренуванням і харчуванню.

Вісцеральний жир вважається більш небезпечним для організму через те, що він безпосередньо стикається з органами. Крім того, вісцеральний жир може впливати на печінку і вивільняти гормони, що стає причиною небезпечних захворювань.

Генетики говорять, що схильність до відкладення вісцерального жиру передається у спадок. При цьому, на нього може впливати рівень гормонів і неправильна «голодна» дієта. Після голодування організм починає відкладати вісцеральний жир про запас на випадок, якщо ви ще раз вирішите оголосити йому голодування.

Чим небезпечний вісцеральний жир

Через вісцеральний жиру збільшується ризик різних захворювань. Як і при класичному типі ожиріння, можна «заробити» цукровий діабет, гіпертонію і проблеми з серцево-судинною системою. Однак через те, що вісцеральний жир впливає на внутрішні органи, порушується гормональний фон, що впливає на репродуктивну систему і щитовидну залозу.

Скупчення вісцерального жиру може привести до жирового гепатозу, який відноситься до неалкогольні ожиріння печінки. Якщо гепатоз запустити, то він може перерости в цироз і рак.

Як позбутися від вісцерального жиру

Щоб позбутися від вісцерального жиру, досить переглянути свій раціон харчування.

  • скоротіть вживання тваринних жирів (вершкове масло, жирне м'ясо, молочні продукти з високим відсотком жирності)
  • відмовтеся від пальмової та кокосової олії
  • вживайте більше клітковини (вона міститься переважно в овочах, фруктах і крупах)
  • відмовтеся від транс-жирів (найчастіше їх додають в мучне, солодке, випічку і закуски)
  • виключіть продукти з високим глікемічним індексом (цукор, шоколад, кукурудзяні пластівці, чіпси, білий хліб)
  • відмовтеся від алкогольних напоїв

Якщо ви плануєте додавати фізичні навантаження, то краще віддати перевагу активним видам спорту. Силові тренування не допоможуть позбутися від вісцерального жиру, а кардіонавантаження стануть чудовою альтернативою. Мова йде не тільки про біговій доріжці, можна вибрати будь-який спорт, наприклад, футбол, баскетбол, плавання або танці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: схуднення, Харчування і дієти, дієти, харчування, Здоров'я, здоровий спосіб життя, Поради
В тему