Поради

«Якщо ти худа, значить красива і хороша». Як зламати смертельний стереотип про їжу

«Якщо ти худа, значить красива і хороша». Як зламати смертельний стереотип про їжу

Сьогодні, незважаючи на те, що всі навколо пропагують ідею «прийняття себе», високий відсоток людей страждають від розладу харчової поведінки (РХП). Він являє собою цілий ряд психічних проблем, але всі вони пов'язані з порушенням процесу прийняття їжі. За статистикою, щодня від РХП вмирають 23 людини, але в реальності статистика в рази вища, так як у багатьох країнах, в тому числі і в Україні, смерть від РХП не констатується, а фіксується як смерть від інших причин.

Ось чому розлад харчової поведінки – справжній бич нашого часу.

Назвати точні причини розвитку РХП складно. Деякі вчені дотримуються теорії про те, що розлад має генетичну природу. Але гіпотезою це твердження, на жаль, не стало. Як показують результати опитувань хворих, які усвідомили, взяли і борються зі своєю недугою за допомогою кваліфікованого фахівця, причиною служать психологічна травма або тиск з боку соціуму.

З дитинства в наші голови вбивають образ «принцеси» - витонченої леді, яка має аристократичну худорбу. У жодній казці немає головної героїні розміру плюс-сайз. Пізніше ми спостерігаємо худих співачок, акторок і моделей на обкладинках журналів і на телеекранах. І кожна з них так і норовить розповісти, як їй вдалося домогтися такого «ідеального тіла».

Паралельно з цим родичі не втомлюються нагадувати, що «заміж ніхто не візьме, якщо будеш багато їсти», подруги навперебій обговорюють новомодні дієти, що дозволяють влізти в розмір XS, а молоді люди відкрито захоплюються фітоняшками. Все це призводить до зародження в голові простої, але в корені невірної «істини» - «якщо ти худа, значить гарна і, відповідно, хороша».

У головах пацієнток з РХП раз у раз крутяться нав'язливі ідеї про те, як максимально швидко схуднути і чи не відкладеться на боках черговий пиріжок. Кожна нова дієта знову і знову закінчується зривом. Найчастіше жінки соромляться їсти багато, тому роблять це в таємниці, а їжу буквально закидають в себе, не пережовуючи. Але головне, що їх буквально вбиває, це почуття провини за те, що або вони ще не ідеальні, або знову зірвалися.

Розлади діляться на три основних типи:

  • Анорексія – психопатологічний страх ожиріння і в'ялості фігури, який стає нав'язливою ідеєю. Під впливом цієї нав'язливої ідеї люди втрачають вагу, причому встановлюють для себе занадто низьку межу - це відбувається через перекручене сприйняття власного тіла.
  • Булімія – розлад з нападами переїдання і вираженою тривожністю в контролі ваги. Хворі після кожного прийому їжі провокують напад блювоти або використовують проносне.
  • Компульсивне переїдання – розлад, яке проявляється як переїдання. Люди з'їдають велику кількість їжі без почуття голоду, під час вираженого стресу або просто за короткий проміжок часу. Напади компульсивного переїдання змінюються почуттям провини, самотності, сорому, тривожністю і відразою до себе.

Розлад харчової поведінки – це залежність, і її принцип будується на порівнянні. Ця нескінченна гонка за «першим місцем» апріорі призводить в порожнечу, так як завжди знайдеться та, що буде «кращою». Парадокс полягає в тому, що як би добре жінка не була в дійсності, в дзеркалі вона буде бачити «гіршу версію себе». Виходить, це гонка не з кимось, а з самою собою. Але в ній ніколи не буде переможця.

Жінкам, які страждають від розладу харчової поведінки, далеко не завжди бачиться корінь проблеми. Вони взагалі, як правило, не помічають, що хворі. Вони живуть з повною впевненістю того, що контролюють їжу. Але на ділі це вона контролює їх.

Говорити хворій про те, що потрібно любити себе такою, яка є – неефективний метод вирішення проблеми. Для того, щоб раз і назавжди позбутися від РХП, буде потрібна довга терапія, яка допоможе визначити причину розвитку розладу і лише після цього протягом деякого часу працювати над її прийняттям і переосмисленням взаємовідносин з їжею. І нехай це здається нездійсненним завданням на перший погляд, але воно безсумнівно того варто. У світі стільки прекрасного, навіщо отруювати своє життя параноїдальними думками? Тим більше про їжу, яка всього-на-всього є джерелом енергії і нічим більш!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: схуднення, психологія, здоровий спосіб життя, Здоров'я, жінки, Харчування і дієти, харчування
В тему

Останні матеріали