Поради

Доведуть до реанімації: чим небезпечні варені раки

Доведуть до реанімації: чим небезпечні варені раки

Раки – неодмінний продукт річного раціону. Вони смачні, дуже корисні і на них завжди є попит, незважаючи на високі ціни – вже майже як на делікатеси. Проте в деяких випадках раки можуть довести до реанімації.

Раки мають високу здатність накопичувати в своєму організмі пестициди, важкі метали, радіонукліди і патогенну мікрофлору. Наприклад, в членистоногих, які живуть в забруднених стоками водоймах, часто знаходять сальмонели і навіть клостридії. При вживанні в їжу таких ракоподібних, навіть правильно приготованих, існує ризик харчового отруєння.

Також важливо вживати в їжу тих раків, які до початку приготування були живими. Варто членистоногим померти, мікроорганізми тут же накидаються на тканини, і він починає розкладатися практично на очах. Мертві раки пропадають дуже швидко, тому щоб уникнути неприємностей їх краще варити живими. Якщо з'їсти м’ясо мертвого раку, навіть вареного, можна заробити серйозне отруєння, що в деяких випадках призводить до летальних наслідків.

Особливу небезпеку становлять недоварені раки. В такому випадку вони викликають парагонімоз, що, в свою чергу, загрожує потраплянням глистів в організм. Це паразитарне захворювання передається тільки від ракоподібних.

Як відрізнити здорових раків від хворих

Першою ознакою недоброякісності виду - специфічний рибний запах. Він з'являється внаслідок розкладання білка бактеріями. Після смерті в м'ясі ракоподібних збільшується вміст сполук сірки. У неякісних раків (мертвих, хворих) в сирому вигляді панцир розм'якшений або мучений, тьмяного кольору. Клешні і черевце НЕ зігнуті. Після варіння панцир нерівномірно забарвлений, запах слабкий або різко неприємний, гнильний.

Здорові раки мають твердий гладкий або шорсткий панцир темно-коричневого або зеленуватого кольору (може бути з чорним або блакитним відтінком). Панцир без порушень цілісності. Черевце після варіння зігнуте, панцир рівномірно забарвлений в червоний або рожевий колір.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Страва, харчування, Здоров'я
В тему