Поради

Чому не можна ігнорувати біль під час і після сексу: пояснення лікарів

Чому не можна ігнорувати біль під час і після сексу: пояснення лікарів

Дискомфорт може бути симптомом різних захворювань. Хворобливі відчуття перед, під час або відразу після статевого акту називаються диспареунією.

Детальніше про неї розповіла гінекологиня-репродуктологиня Анна Позднякова.

Багато хто помилково вважає, що біль, особливо несильний, варто «перетерпіти». Буває, нічого страшного, полежати - і пройде.

Насправді такі симптоми можуть говорити про порушення, в тому числі і серйозні.

Як впливають гормони на біль під час і після сексу

Біль може бути пов'язана з фазами циклу: такий біль часто виникає напередодні менструації в результаті падіння рівня естрогенів і набряклості всього організму. Також неприємні відчуття трапляються в зв'язку з гормональним збоєм або тривалим прийомом оральних контрацептивів.

Як впливають «жіночі» захворювання або інфекції на біль під час і після сексу

Якщо нездужання безпосередньо впливають на функціонування жіночих статевих органів, вони теж можуть стати причиною болю.

Запальні захворювання вульви, піхви і шийки матки можуть викликати роздратування і набряк слизової зовнішніх статевих органів. При запаленні, крім болю, іноді турбують рясні вагінальні виділення, свербіж і печіння.

Шкірні захворювання вульви або алергічні реакції (харчові, контактні при носінні прокладок, атопічний дерматит) також викликають біль під час або після сексу.

При запаленні слизової (ендометрит) і придатків матки під час статевого акту жінка може відчувати ниючий біль внизу живота або над лобком. Причому цей біль може зберігатися тривалий час, навіть супроводжуватися підвищенням температури і виділеннями з неприємним запахом. При ендометриті можуть з'явитися кров'янисті виділення. Спайковий процес у малому тазі є причиною тупого ниючого болю при глибокому проникненні або в певних позах.

Також неприємні відчуття викликає статевий акт, якщо у жінки є цистит і хронічні запори.

Якщо біль виникає при глибокому проникненні, найчастіше мова йде про ендометріоз (розростання ендометрія, слизової оболонки матки в нетипових місцях і органах). Рак шийки матки нерідко супроводжується болями, що тягнуть і мажучі виділеннями після сексу (так, рак в останні десятиліття молодіє і зустрічається навіть у 20-річних дівчат!)

При кісті і пухлинах яєчників під час сексу можливий їх перекрут, а також розрив кісти (апоплексія). В такому випадку виникає різкий гострий біль, можливо навіть поява нудоти і блювоти.

Цей стан загрожує життю і вимагає термінової госпіталізації! Дискомфорт може виникнути через сухість піхви. Його причиною може бути як відсутність або недостатня прелюдія, так і більш серйозні речі - наприклад, гіпотрофія і атрофія слизової вульви, тиха епідемія сучасності, при якій статеве життя стає неможливим.

Як впливає психологічний стан на біль під час сексу

Бувають психогенні захворювання, які супроводжуються болями при сексі, а часто і призводять до них. Раніше перенесене насильство, ранній початок статевого життя, наявність психічних захворювань, депресія або психотравма - все це може перешкодити повноцінному розслабленню при статевому акті і адекватному виробленню змащення, а також викликати захворювання, такі як вагінізм або вульводінії.

У таких випадках без допомоги психотерапевта і невролога не обійтися.

Як впливають особливості будови на біль під час сексу

Безумовно, не варто забувати про анатомічні порушення тазових органів (вроджені аномалії розвитку), опущення стінок піхви, матки, наслідки травматичних пологів (розриви, накладення щипців, вакууму), хірургічних операцій на жіночих геніталіях (в тому числі жіноче обрізання).

У будь-якому випадку біль - це завжди симптом порушення, тому необхідна консультація лікаря.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сексолог, секс, Здоров'я
В тему