Поради

Вибираємо ласти для плавання

Вибираємо ласти для плавання

Ласти необхідна екіпіровка аквалангіста, дайвера, плавця. На що звернути увагу при їх виборі?

 

Спочатку треба визначитися: для чого вам ласти. Якщо ви маєте намір плавати в них з трубкою, в басейні, або розсікати водну гладь в сусідньому ставку, де влітку температура води практично однакова, то купуйте ласти із закритою п'ятою (з калошею). Вибирати такі ласти потрібно строго розмір у розмір. Зазвичай міряти на босу ногу ласти продавці не дозволяють. Тому щоб не «промахнутися» з вибором, візьміть із собою капронову шкарпетку і на неї взувайте ласти.

Якщо ласти потрібні для дайвінгу, вибирати треба з моделей із відкритою на п'яті калошею і ремінцем. Він регулює закріплення ласт на нозі.

Ласти для глибоководних занурень потрібно міряти на щільну шкарпетку, який імітував би гідрокостюм. Таке «взуття» покликане захищати на глибині тіло водолаза від холоду. До того ж такий прошарок запобігає появі мозолів на ногах. Природно, такі ласти потрібно вибирати не впритул, а на розмір-півтора більше. Звичайно, ідеальний варіант вибору ласт, це надіти, опуститися у воду і пропливти. Але не зробиш ж це в магазині! І все ж дещо можна зробити при примірці. Одягніть ласти, присядьте і зробіть ряд імітаційних рухів ногами, ніби пливете. Якщо ласти при цьому труть, тиснуть, ріжуть ступню або голеностоп, значить це не ваша модель. Шукайте іншу.

За формою ласти бувають довгі і короткі, широкі і вузькі. Найчастіше дайвери вибирають широкі ласти. У них за рахунок великої площі лопаті легше долати течії і відстані. Швидкісне плавання буде комфортним з вузькими і довгими ластами. Правда, з такою формою не варто розраховувати на маневреність під водою. Маневрувати найзручніше в коротких ластах (за рахунок їх підвищеної жорсткості). Але таку екіпіровку можна порадити лише плавцям з відмінною фізичною формою: в таких ластах дуже втомлюються ноги.

Який колір ласт вибрати? Тільки на перший погляд це дивне запитання. У цьому випадку колір якраз має значення. Якщо ви маєте намір пірнати «в товщу» вод, то ласти потрібно вибирати яскраві. Тоді вас буде добре помітно на глибині. Досвідчені дайвери стверджують, що оптимальний жовтий колір ласт, він найпомітніший під водою. А от якщо ви вирішили в ластах зайнятися підводним полюванням, то тут яскраве екіпірування ні до чого, ласти повинні бути темними, щоб не сполохати підводних мешканців. Фахівці все ж радять поменше звертати уваги на дизайн і колір ласт, а побільше – на матеріал, з якого виготовлений цей спортінвентар. Ласти з пластику – для тих, хто просто вирішив поплавати, ще не визначивши свій стиль плавання. Довго прослужать гумові ласти, а ось комбінація гума-пластик (так звані комбіновані ласти) дає кращі гідродинамічні характеристики. Головна ж вимога одна – щоб нозі водолаза було комфортно – тут підходить м'яка калоша, а лопать максимально жорстка. Конструкція ласт визначає їхню «поведінку» у воді. Є такі моделі, в яких передбачені ребра жорсткості, вставки, канавки. Все це – для забезпечення «тунельного» ефекту, а, в кінцевому рахунку, подолання опору води і досягнення максимальної маневреності та швидкості на глибині.

І  кілька слів про те, як потрібно доглядати за ластами і як їх зберігати. По-перше, після кожного занурення, особливо в море, ласти потрібно промивати прісною водою. Це особливо важливо, якщо в ластах є металеві застібки. По-друге, ні в якому разі не сушити ласти на відкритому сонці або поблизу електронагрівальних приладів. По-третє, при транспортуванні і зберіганні ласти не можна згинати. По-четверте, коли ласти «відпочивають», в калошу потрібно вставляти спеціальні вставки (як правило, вони додаються до цього інвентарю при покупці).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, спорт
В тему