Чому в період похолодань загострюються проблеми зі шлунком?
Хто має хронічні хвороби, той знає: тільки-но починаються холоди, як одразу дають про себе знати старі недуги. У когось спину хапає, суглоби крутить або скаче тиск. Але також великих проблем завдають хвороби шлунково-кишкового тракту.
Чому так стається і чи можна цьому зарадити? Сьогодні ми поговоримо з лікаркою-гастроентерологинею медичного об’єднання ЛМТГ Оленою Максимчук, - йдеться у газеті «Твій вибір».
– Олено Ярославівно, загострення яких хвороб шлунково-кишкового тракту зараз переважає?
– Здебільшого люди скаржаться на хронічні гастрити, дуоденіти (запалення 12-палої кишки) й виразкову хворобу. Адже з приходом холодів організму треба звикати й адаптуватися до нових погодних умов, а це для нього стресова ситуація, яка і спричиняє появу симптомів недуг. Крім того, пізньої осені «біднішає» раціон харчування на овочі і фрукти, скорочується тривалість світлового дня, міняється ритм життя. Всі ці фактори виснажують імунітет.
– На що найчастіше пацієнти нарікають?
– Зазвичай у хворих скарги на печію, здуття живота, нудоту, біль у животі, розлади стільця.
– Який відсоток звернень пов’язаний із виразкою чи гастритом?
– Коли людина вперше приходить зі скаргами, які вже перелічила, то в 75 відсотках у неї діагностується гастрит. Відповідно, виразку шлунка чи 12-палої кишки фіксуємо значно рідше.
– Люди якої статі, віку, сфери зайнятості мають гастрит?
– 85 відсотків дорослого населення планети страждають хронічним гастритом здебільшого у віці 18 – 35 років. Розповсюдженість виразкової хвороби становить у середньому сім-десять відсотків. Це люди працездатного віку, частіше чоловіки. В похилому і старечому віці можуть виникати різні ерозивно-виразкові ураження, навіть великі за розміром виразки в шлунку. І частіше – в жінок: через системний прийом ними лікарських препаратів, які пошкоджують слизову шлунка, здатність якої загоювати дефекти зменшується з віком.
– А від чого виникають гастрит і виразка, адже їх діагностують навіть у дітей?
– Головна причина – бактерії Helicobacter pylori. Ці мікроорганізми виробляють токсини, які пошкоджують слизову шлунка і викликають запалення. Носієм цієї бактерії є майже кожна друга людина, і інфікування відбувається, як правило, в дитинстві. Але гастрит чи виразку викликають лише так звані патогенні штами Helicobacter pylori. А додатковими факторами розвитку запалення шлунка і 12-палої кишки є порушення дієти, тютюнопаління, зловживання алкоголем, тривалий нервово-психічний стрес, професійні шкідливості (металевий пил, пари концентрованих лугів та кислот тощо) і тривалий прийом ліків, які пошкоджують слизову.
– Чи передається по спадковості схильність до хвороб шлунково-кишкового тракту?
– Спадкова схильність більше стосується виразкової хвороби 12-палої кишки. Адже є люди певного генотипу, у яких імовірність виникнення виразки у вісім разів більша, ніж у інших.
– А яким чином стрес призводить до виразки чи гастриту?
– Травлення – складний процес. Для його регуляції існує окрема нейронна система. Адреналін і кортизон – гормони, які виділяються під час стресу, – змінюють налагоджену роботу нейронної системи. Це призводить до надмірного виділення в шлунку соляної кислоти, вона пошкоджує слизову шлунка і сприяє утворенню виразки.
– Які її перші ознаки?
– Переважно біль і важкість у шлунку, бурчання та здуття живота.
– Чому важливо вже за перших симптомів звернутися до лікаря?
– Бо всі ці симптоми свідчать про те, що відбувається погане засвоєння їжі й організм недоотримує поживних речовин, які необхідні для здорового функціонування всіх систем людини.
– А якщо з часом неприємні симптоми зникли, чи означає це, що ти вже здоровий і до лікаря йти не треба?
– Якщо ви зрозуміли, що могло спровокувати погіршення здоров’я, і позбулися цього, зуміли налагодити правильне харчування, то візит до лікаря не потрібен. Але не завжди людина може зробити і перше, й друге. Тому важливо звертатися за допомогою до спеціаліста.
– Які продукти провокують розвиток виразки і гастриту?
– Це так звані продукти запальної групи: цукор і солодощі, газовані солодкі напої, алкоголь, смажені й копчені продукти, міцні м’ясні і рибні бульйони, спеції, приправи, соління і маринади, кислі соки та фрукти.
– А жувальна гумка на голодний шлунок стимулює виділення шлункового соку і роз’їдає слизову оболонку шлунка?
– Так, звісно. Жування гумки на голодний шлунок може призвести до його подразнення, посилити запалення. Отже, якщо є запальні процеси у шлунку, жуйку використовувати не варто.
– Чимало людей люблять гамбургери, хот-доги, шаурму – це безпечно для здоров’я? І як часто можна таке їсти?
– Краще не їсти ніколи! А тим більше – не кожен день! Один-два рази на тиждень не зашкодить організму, але часте вживання фаст-фудів може сприяти набору зайвої ваги тіла, підвищувати рівень цукру в крові, артеріальний тиск, пригнічувати діяльність серцево-судинної системи, можуть виникати труднощі з випорожненням, а також збільшується ризик розвитку раку.
– Чи має значення питний1 режим?
– Для підтримки біохімічних процесів в організмі людині протягом доби треба пити 30 – 40 мілілітрів рідини на кожен кілограм ваги. Солодкий чай, енергетичні і газовані напої, кава й алкоголь у надмірних кількостях – усе це може викликати проблеми з травленням і сприяти загостренню хвороб шлунково-кишкового тракту. А от трав’яні чаї, чаї зі спеціями, фруктовий кисіль, кефір, ряжанка дуже корисні при хворобах для наших шлунка та кишківнику.
– Скільки разів на день треба їсти, щоб не допустити появу або загострення проблем зі шлунком?
– Їжте тричі на день повноцінно і додавайте перекус між сніданком і обідом чи між обідом і вечерею.
– Якщо людина чекає рідних із фронту й перебуває у постійному стресі, їй від хвороб шлунка варто приймати заспокійливе?
– Якщо психоемоційний стан погіршує здоров’я, то приймати заспокійливе не тільки можна, а й треба! Але попередньо слід порадитися з лікарем, аби він підібрав ті препарати, які дадуть максимальний ефект, і при цьому врахував наявність інших хвороб.
– Дякую за розмову.
Спілкувалася Оксана Бубенщикова
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.