Поради

Чому в період похолодань загострюються проблеми зі шлунком?

Чому в період похолодань загострюються проблеми зі шлунком?

Хто має хронічні хвороби, той знає: тільки-но починаються холоди, як одразу дають про себе знати старі недуги. У когось спину хапає, суглоби крутить або скаче тиск. Але також великих проблем завдають хвороби шлунково-кишкового тракту.

Чому так стається і чи можна цьому зарадити? Сьогодні ми поговоримо з лікаркою-гастроентерологинею медичного об’єднання ЛМТГ Оленою Максимчук, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Олено Ярославівно, загострення яких хвороб шлунково-кишкового тракту зараз переважає?

– Здебільшого люди скаржаться на хронічні гастрити, дуоденіти (запалення 12-палої кишки) й виразкову хворобу. Адже з приходом холодів організму треба звикати й адаптуватися до нових погодних умов, а це для нього стресова ситуація, яка і спричиняє появу симптомів недуг. Крім того, пізньої осені «біднішає» раціон харчування на овочі і фрукти, скорочується тривалість світлового  дня, міняється ритм життя. Всі ці фактори виснажують імунітет.

На що найчастіше пацієнти нарікають?

– Зазвичай у хворих скарги на печію, здуття живота, нудоту, біль у животі, розлади стільця.

Який відсоток звернень пов’язаний із виразкою чи гастритом?

– Коли людина вперше приходить зі скаргами, які вже перелічила, то в 75 відсотках у неї діагностується гастрит. Відповідно, виразку шлунка чи 12-палої кишки фіксуємо значно рідше.

Люди якої статі, віку, сфери зайнятості мають гастрит?

– 85 відсотків дорослого населення планети страждають хронічним гастритом здебільшого у віці 18 – 35 років. Розповсюдженість виразкової хвороби становить у середньому сім-десять відсотків. Це люди працездатного віку, частіше чоловіки. В похилому і старечому віці можуть виникати різні ерозивно-виразкові ураження, навіть великі за розміром виразки в шлунку.  І частіше – в жінок: через системний прийом ними лікарських препаратів, які пошкоджують слизову шлунка, здатність якої загоювати дефекти зменшується з віком.

А від чого виникають гастрит і виразка, адже їх діагностують навіть у дітей?

– Головна причина – бактерії Helicobacter pylori. Ці мікроорганізми виробляють токсини, які пошкоджують слизову шлунка і викликають запалення. Носієм цієї бактерії є майже кожна друга людина, і інфікування відбувається, як правило, в дитинстві. Але гастрит чи виразку викликають лише так звані патогенні штами Helicobacter pylori. А додатковими факторами розвитку запалення шлунка і 12-палої кишки є порушення дієти, тютюнопаління, зловживання алкоголем, тривалий нервово-психічний стрес, професійні шкідливості (металевий пил, пари концентрованих лугів та кислот тощо) і тривалий прийом ліків, які пошкоджують слизову.

Чи передається по спадковості схильність до хвороб шлунково-кишкового тракту?

– Спадкова схильність більше стосується виразкової хвороби 12-палої кишки. Адже є люди певного генотипу, у яких імовірність виникнення виразки у вісім разів більша, ніж у інших.

А яким чином стрес призводить до виразки чи гастриту?

– Травлення – складний процес. Для його регуляції існує окрема нейронна система. Адреналін і кортизон – гормони, які виділяються під час стресу, – змінюють налагоджену роботу нейронної системи. Це призводить до надмірного виділення в шлунку соляної кислоти, вона  пошкоджує слизову шлунка і сприяє утворенню виразки.

Які її перші ознаки?

– Переважно біль і важкість у шлунку, бурчання та здуття живота.

Чому важливо вже за перших симптомів звернутися до лікаря?

– Бо всі ці симптоми свідчать про те, що відбувається погане засвоєння їжі й організм недоотримує поживних речовин, які необхідні для здорового функціонування всіх систем людини.

А якщо з часом неприємні симптоми зникли, чи означає це, що ти вже здоровий і до лікаря йти не треба?

– Якщо ви зрозуміли, що могло спровокувати погіршення здоров’я, і позбулися цього, зуміли налагодити правильне харчування, то візит до лікаря не потрібен. Але не завжди людина може зробити і перше, й друге. Тому важливо звертатися за допомогою до спеціаліста.

Які продукти провокують розвиток виразки і гастриту?

– Це так звані продукти запальної групи: цукор і солодощі, газовані солодкі напої, алкоголь, смажені й копчені продукти, міцні м’ясні і рибні бульйони, спеції, приправи, соління і маринади, кислі соки та фрукти.

А жувальна гумка на голодний шлунок стимулює виділення шлункового соку і роз’їдає слизову оболонку шлунка?

– Так, звісно. Жування гумки на голодний шлунок може призвести до його подразнення, посилити запалення. Отже, якщо є запальні процеси у шлунку, жуйку використовувати не варто.

Чимало людей люблять гамбургери, хот-доги, шаурму це безпечно для здоров’я? І як часто можна таке їсти?

– Краще не їсти ніколи! А тим більше – не кожен день! Один-два рази на тиждень не зашкодить організму, але часте  вживання фаст-фудів може сприяти набору зайвої ваги тіла, підвищувати рівень цукру в крові, артеріальний тиск, пригнічувати діяльність серцево-судинної системи, можуть виникати труднощі з випорожненням, а також збільшується ризик розвитку раку.

Чи має значення питний1 режим?

– Для підтримки біохімічних процесів в організмі людині протягом доби треба пити 30 – 40 мілілітрів рідини на кожен кілограм ваги. Солодкий чай, енергетичні і газовані напої, кава й алкоголь у надмірних кількостях – усе це може викликати проблеми з травленням і сприяти загостренню хвороб шлунково-кишкового тракту. А от трав’яні чаї, чаї  зі спеціями, фруктовий кисіль, кефір, ряжанка дуже корисні при хворобах для наших шлунка та кишківнику.

Скільки разів на день треба їсти, щоб не допустити появу або загострення проблем зі шлунком?

– Їжте тричі на день повноцінно і додавайте перекус між сніданком і обідом чи між обідом і вечерею.

Якщо людина чекає рідних із фронту й перебуває у постійному стресі, їй від хвороб  шлунка варто приймати заспокійливе?

– Якщо психоемоційний стан погіршує здоров’я, то приймати заспокійливе не тільки можна, а й треба! Але попередньо слід порадитися з лікарем, аби він підібрав ті препарати, які дадуть максимальний ефект, і при цьому врахував наявність інших хвороб.

Дякую за розмову.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, хвороби, Лікарі
В тему