Поради

Які продукти не варто зберігати в холодильнику?

Які продукти не варто зберігати в холодильнику?

Ми давно звикли їсти на ходу: відкрив холодильник швидко і бездумно набив шлунок. Як наслідок зайва вага, гастрит, діабет і розлади харчової поведінки. Але варто переглянути своє ставлення до холодильника, і ви звикнете до здорового харчування.

 

Але до чого тут холодильник? А все тому, що ми бездумно вивантажуємо туди овочі і фрукти, де вони швидко втрачають смак і псуються. Що робити? Перетворити кухню в сад і не ховати продукти в холодильник.

 

Солодкий перець, огірки, кабачки, баклажани

 

Їх не можна зберігати в холоді, навіть +5 градусів для них – жорстокий мороз, вони швидко втрачають корисні властивості. Найкраще зберігати ці овочі на дерев'яній полиці з підносом, в який кожен день потроху додавати воду, щоб підтримувати необхідний рівень вологості. За таким же принципом можна зберігати ці овочі на будь-якій сітці, під якою досить розташувати блюдце з водою. Якщо вмочити кінчик баклажана у віск, овоч буде зберігатися краще.

 

Яблука, картопля, помідори, часник

 

Яблука виділяють етиленовий газ, що прискорює дозрівання більшості фруктів і овочів, крім картоплі, вона, навпаки, з ним не проростає. Використовуючи цю особливість, можна зробити двоярусну полицю: нижній закритий від світла відсік – для картоплі, а верхній, з отворами, для яблук. Так газ буде вільно циркулювати. У нижній частині такого ящика зберігається морква, яка від сусідства з яблуками довше не проростає.

У картоплі, що лежить в холодильнику, крохмаль перетвориться на цукор, це позначається на смакових якостях. Те ж саме з помідорами – вони стають м'якшими і втрачають смак. Часник взагалі не терпить низьких температур і швидко гниє. У цілому овочі потрібно зберігати в темному сухому приміщенні кімнатної температури, наприклад, в коморі.

 

Спеції

 

У холодильнику спеції втрачають свій аромат і смак. Вирішити проблему допоможуть скляні баночки з кришками з коркового дерева і верхнім відділом, в який засипаний рис, – він вбирає вологу, і спеції залишаються сухими.

 

Зелень і цвітна капуста

 

Селера, розмарин, салат ромен і цвітна капуста у воді проростають заново, опустіть їх коріння в контейнер з рідиною, і вони набагато довше будуть тішити вас своєю свіжістю. Не варто класти в холодильник і базилік: він там швидко зів'яне. Покладіть його в чашу з водою і поставте в темне місце, щоб зберегти свіжим протягом декількох днів.

 

Тропічні фрукти

 

Від зберігання в холодильнику їх смак кращим не стає, а банани взагалі при низькій температурі псуються швидше. Те ж саме відбувається з динею та манго. Останні, до слова, в холодильнику виділяють газ етилен, який прискорює дозрівання і може призвести до псування інших фруктів. Тому краще зберігати їх при кімнатній температурі, обгорнувши папером. Верхівку кисті бананів краще обмотати харчовою плівкою – це загальмує поширення етилену, і плоди довше залишаться свіжими.

 

Мед

 

Сам по собі відомий як відмінний консервант ще з давніх часів, тому при кімнатній температурі може зберігатися майже нескінченно. У холодильнику мед швидко кристалізується і втрачає корисні властивості.

 

Шоколад

 

На поверхні плитки, що лежить в холодильнику, незабаром з'явиться білий наліт – кристалізований конденсат. А якщо плитка упакована герметично, в холодильнику їй загрожує ще й розвиток цвілі.

 

 

Соуси, особливо, що містять оцет

 

У холодильнику вони втрачають смак і консистенцію. Але це стосується тільки закритих пакетів або пляшок із соусом: розкриту упаковку можна зберігати тільки в холоді, інакше він може стати небезпечним для здоров'я.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему