Поради

Основні помилки при лікуванні застуди

Основні помилки при лікуванні застуди

Прилавки аптек ломляться від великої кількості ліків, проте далеко не всі швидко одужують. А причиною цьому є ті помилки, які ми робимо, намагаючись вилікуватися від застуди.

 

Помилка № 1: щільно зачиняємо вікна. Коли ми починаємо відчувати, що хворіємо, майже інстинктивно намагаємося зачиняти двері і вікна, перекриваємо всіма можливими способами проникнення холодного повітря. Проте мало хто знає, що віруси активно розмножуються в теплі і сухому повітрі. Безліч мікробів скупчуються в приміщенні, де знаходиться хворий, активно атакуючи і так слабкий від хвороби організм.

Що робити? Протягом дня кілька разів провітрюйте приміщення – це буде зменшувати кількість вірусів. Відмінно буде відчиняти вікна на чверть години кожні 2-3 години. Поки приміщення провітрюється, бажано з нього вийти. Також необхідне щоденне вологе прибирання.

 

Помилка № 2: прийом антибіотиків в якості профілактики. Є така категорія людей, які при перших ознаках застуди відразу приймають антибіотики. Але ці препарати не здатні перемогти віруси, що викликають застуду, вони на них просто не діють. Крім того, антибіотики руйнують баланс у кишечнику, вбиваючи корисну мікрофлору. Отже, приймаючи антибіотики, ви своїми руками сприяєте ослабленню захисних функцій свого організму, він стає беззахисним перед хворобою.

Що робити? Якщо ж до вірусів додалися бактерії, тоді антибіотики можуть зіграти свою роль. Така ситуація можлива через 5 діб після того, як хвороба почалася. Антибіотики призначаються тільки фахівцем, не треба випробовувати на собі який-небудь з антибіотиків тому, що вам здається, що він допоможе.

 

Помилка № 3: спроби збити температуру. Коли позначка на градуснику перевалила 37 градусів, робимо висновок, що захворіли. Ми починаємо відчувати втому, туго міркуємо. Що ми робимо, намагаючись відновитися? Правильно: починаємо збивати температуру! При видимій, здавалося б, ефективності, такі методи і препарати, націлені на збиття температури (на основі парацетамолу, наприклад, або ібупрофену), сприяють безперешкодному розмноженню вірусів, оскільки захисні сили організму блоковані.

Коли в організмі підвищується температура – це сигнал, що він починає боротися з вірусами, виробляючи інтерферони – білки, що борються з вірусами. І ще: віруси гинуть при підвищеній температурі!

 

Збити температуру при застуді

Якщо ви бачите на градуснику позначку 38,5 градусів, тоді дійсно потрібно збивати температуру. При такій температурі є цілком реальний ризик зневоднення організму. Навіть дітям не рекомендують збивати більш низьку температуру. Виняток робиться для тих, у кого в попередніх випадках при підвищеній температурі починалися судоми, а також для діток віком до 3-х місяців. Якщо голова зовсім розболілася, ломить суглоби, то при температурі 38 градусів (але не менше) можете її збивати.

 

Помилка № 4: неправильне застосування народних методів. Перші ознаки застуди сприймаються багатьма як сигнал гарненько «прогріти кісточки». Однак при невеликому підвищенні температури прогрівання за допомогою гірчичників, чи то в сауні або ванні може призвести до зворотного ефекту: температура буде підвищуватися, судини розширяться, що викличе активне поширення вірусів.

 

Якщо ви будете обминати ці помилки стороною, віруси швидко покинуть ваш організм, і ваше звичайне життя через короткий час прийде у звичне русло. Не варто зупинятися на півдорозі, коли ледь відчули полегшення. Організм, який не повністю позбавився від інфекції, знову буде атакований вірусами, і все повернеться назад. Віруси можна перемогти тільки грамотним підходом.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, імунітет
В тему