Поради

Синдром хронічної втоми - хвороба XXI століття

Синдром хронічної втоми - хвороба XXI століття

Ми живемо в умовах постійного прискорення темпу життя: дивимося ТБ, спілкуємося телефоном, працюємо на планшеті, переглядаємо новинні стрічки і сторіс, відповідаємо на повідомлення в соцмережах ... Причому одночасно! Але за те, щоб все встигнути, нам доводиться платити високу ціну - ми ризикуємо здоров'ям.

У стрімкому життєвому біатлоні, коли час постійно обганяє нас на коло, ми можемо стати жертвою синдрому хронічної втоми - справжньої епідемії XXI століття. Як своєчасно розпізнати цю недугу та повернути життєвий драйв - дізнайтеся прямо зараз!

Хронічна втома: причини

Результати численних досліджень (а їх проведено понад 3000), змушують мозок закипати. Виявляється, можливих факторів ризику синдрому хронічної втоми більше, ніж номінацій на "Оскар"! ТОП 10 факторів:

  • Вірусна інфекція (віруси Епштейна-Барр, цитомегаловірус, віруси простого герпесу, вірус Коксакі, ентеровірус, ретровірус та ін.).
  • Зниження швидкості мозкової кровотечі.
  • Хронічне запалення.
  • Оксидативний стрес.
  • Дефіцит "гормону щастя" серотоніну.
  • Порушення імунної системи.
  • Дефіцит магнію і карнітину.
  • Хронічний стрес.
  • Недостатня рухова активність.
  • Одноманітна напружена робота.

Причини виникнення хронічної втоми
Причини виникнення хронічної втоми

Ймовірно, що на нас діє відразу декілька факторів, які доповнюють і підсилюють вплив один одного.

Чим хронічна втома відрізняється від звичайної? Різниця в тому, що звичайну повсякденну втому можна "прогнати" приємним дозвіллям. А при синдромі хронічної втоми занепад сил настільки виражений, що навіть повноцінний відпочинок і міцний сон не здатні зарядити нас енергією. Здається, встав - і вже втомився! Тому в даній ситуації організму необхідна більш серйозна підтримка.

Чи є у вас хронічна втома? Перевірте прямо зараз!

Американський національний центр хронічної втоми (є навіть і такий) розробив критерії, які дозволяють визначити, чи є у людини синдром хронічної втоми. З представленого нижче переліку проявів виберіть ті, які є у вас:

  • Постійна втома і зниження працездатності протягом останніх 6 місяців;
  • Підвищена температура тіла, причини якої так і не вдалося з'ясувати;
  • Частий біль в горлі;
  • Збільшення і болючість шийних, потиличних і пахвових лімфатичних вузлів;
  • Постійна м'язова слабкість;
  • Хворобливість в будь-яких м'язах;
  • Болі в суглобах;
  • Часті головні болі;
  • Втома при фізичних або розумових навантаженнях, що триває понад добу;
  • Порушення сну (поверхневий сон, що не приносить бадьорості, підвищена сонливість, безсоння);)
  • Психічні розлади (погіршення пам'яті, підвищена дратівливість, зниження інтелекту і уваги, депресія або боязнь світла).

Якщо ви знаходите у себе: прояв, позначений цифрою 1, і не менше 6 інших проявів або
як мінімум 8 будь-яких інших проявів з списку поданого вище, то велика ймовірність, що у вас вже є синдром хронічної втоми. Звичайно, це при умові, що ви не страждаєте іншими захворюваннями, які можуть проявлятися такими ж симптомами.

Хронічна втома: як з нею боротися

Як боротися з хронічною втомою?
Як боротися з хронічною втомою?

Як впоратися з хронічною втомою? Найефективнішим способом подолати хронічну втому є приймання препаратів та добавок.

Гінкго-реліктовий МЕГА – стимулятор

Екстракт гінкго - чудовий стимулятор кровообігу в головному мозку. Крім того, він збільшує доставку глюкози до нервових клітин. При курсовій терапії сприяє зниженню втоми і тривожності, поліпшенню пам'яті, уваги та розумової працездатності, зменшує головний біль та підвищує настрій.

Приймайте по 40 мг екстракту гінкго 2 рази на добу протягом трьох місяців. Потім зробіть таку ж перерву, а потім повторіть тримісячний курс.

Теанін - допінг для мозку

Він обов'язково прийде на допомогу, коли постійні мозкові штурми і строгі дедлайни загрожують професійним вигоранням і хронічною втомою.
Виділений з листя зеленого чаю теанін допомагає підтримувати високу розумову активність і ясність розуму, протистояти стресам і зберігати спокій навіть при жорсткому цейтноті.

Карнозин

Всім, хто ставить питання, як позбавиться від хронічної втоми, зверніть увагу на карнозин. Це сильний антиоксидант, що допомагає боротися з оксидативним стресом. А він відіграє значущу роль у розвитку синдрому хронічної втоми. Крім того, карнозин сприяє підвищенню працездатності і фізичної активності, прискорює відновлення після фізичних навантажень.

Приймайте по 500-1000 мг карнозина в день не менш як місяць!

5-HTP - добавка щастя

Вам здається, що життя перестало радувати вас щасливими миттєвостями? Можливо, всьому виною - нестача "гормону щастя" серотоніну, який, як ми вже знаємо, теж вносить свій внесок в розвиток хронічної втоми. В даній ситуації на виручку прийде натуральний антидепресант 5-гідрокситриптофан (5-НТР).

Саме з цього активного метаболіту незамінної амінокислоти триптофану в нашому організмі утворюється серотонін, який додає енергії, допомагає підтримувати прекрасний настрій і протистояти стресам.
Приймайте по 200-300 мг 5-HTP в день. Тривалість прийому - не менш як місяць.

Правильний магній - хелатний магній

При стресах наш організм інтенсивно "спалює" магній. А він регулює безліч різних функцій і бере участь в енергетичному обміні. Якщо дефіцит цього нутрієнту своєчасно не відновлюється, розвивається цілий ряд негативних проявів, в тому числі синдром хронічної втоми з м'язовими болями і спазмами, депресією, дратівливістю, порушеннями сну.

Для заповнення потреби в такому важливому елементі приймайте магній в амінокислотній хелатній формі. Він сприяє максимальному засвоєнню мінералів на відміну від їх "традиційних" форм (карбонатів, цитратів та ін.), які засвоюються лише на 5-40%.

Схема прийому хелати магнію - по 200-400 мг протягом місяця.

Енергія карнітину

Вчені встановили, що у людей, які страждають синдромом хронічної втоми, кількість карнітину істотно нижче норми. Це й не дивно, адже він відіграє одну з ключових ролей в енергообміні.
Ми отримуємо карнітин насамперед з м'ясо-молочних продуктів. Однак далеко не всі вживають їх достатньою мірою. А в самому організмі ця речовина синтезується в дуже скромних кількостях. Що ж робити? Додатково приймати препарати карнітину. Вони випускаються в різних формах, наприклад, у таблетках, порошку або гранулах. Виберіть ту форму, яка зручна вам, і приймайте по 500-1500 мг карнітину на добу. Чим активніше ваш спосіб життя, тим вище повинно бути дозування.

Суперфуд - їжа зі знаком «супер»

Збагатіть свій повсякденний раціон джерелами вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, які заряджають нас енергією і дарують свіжі сили. Чудово справляються з хронічною втомою наступні продукти, вітаміни і добавки:

  • насіння чіа, амаранту, гарбуза;
  • хлорела;
  • спіруліна;
  • гуарана;
  • перуанська мака;

Частіше включайте їх у свій раціон.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я
В тему

Останні матеріали