Поради

Що робити при сонячному ударі

Що робити при сонячному ударі

За прогнозами метеорологів, липень і серпень в Україні буде спекотним. У таку погоду завжди хочеться піти на пляж, щоб позасмагати і скупатися у водоймі. Але літнє сонце несе в собі небезпеку отримати сонячний удар. Які симптоми характерні для сонячного удару, як правильно надати потерпілому першу медичну допомогу і чого ні в якому разі робити не можна.

Що таке сонячний удар

При сонячному ударі організм отримує зайву дозу тепла, не встигаючи справитися c тепловіддачею. Таку небезпеку несуть прямі сонячні промені, які падають на неприховану голову. У тому, що об'єктом сонячного удару є саме голова, полягає головна його відмінність від загального теплового удару.

В результаті підвищується місцева температура, розширюються артеріальні судини, а венозна система людини залишається в колишньому стані. Виходить, що кров у великій кількості прибуває в головний мозок, а відтік її зменшується. В результаті може статися набряк мозку і застій крові в порожнині черепа.

Що таке сонячний удар та як від нього вберегтись
Що таке сонячний удар та як від нього вберегтись

Найчастіше причиною перегріву організму є прямий вплив сонячних променів, але його можуть спровокувати і інші фактори. Наприклад, висока вологість навколишнього середовища, температура повітря не менше 25 градусів, порушення питного режиму, темний колір волосся або їх відсутність. Найбільше ризикують отримати сонячний удар діти до двох років і літні люди. У зону ризику також входять люди в стані алкогольного сп'яніння, з хронічними захворюваннями головного мозку і серцево-судинної системи.

Небезпечні симптоми

Чим інтенсивніше вплив сонячних променів на голову людини, тим важча симптоматика хворобливого стану. Основними проявами сонячного удару є:

  • сильні головні болі;
  • запаморочення;
  • нудота і блювота;
  • підвищена температура;
  • блідість і сухість шкіри;
  • різка слабкість;
  • спрага, сухість у роті;
  • часте дихання.

Після надання допомоги людина самостійно може рухатися і швидко приходить в нормальний стан. В особливо важких випадках свідомість втрачається, з'являються судоми, порушується дихання, частішає серцебиття.

Перша допомога

Правила надання першої допомоги при сонячному ударі
Правила надання першої допомоги при сонячному ударі

При сонячному ударі слід перенести потерпілого в тінь або прохолодне приміщення. Необхідно покласти його на спину, а під голову покласти що-небудь м'яке, наприклад, валик з одягу. Після цього напоїть постраждалого холодною водою, міцним чаєм або кавою. До голови, бічних поверхонь шиї і пахв, де проходять великі судини, прикладіть холод. Підійде пляшка з водою, можна укутати людини навіть мокрим простирадлом. Якщо він знаходиться без свідомості, то покладіть його на бік і забезпечте йому приплив свіжого повітря. До приїзду швидкої допомоги потерпілому потрібен повний спокій.

Що не можна робити

По-перше, не слід надавати першу допомогу потерпілому під палючими променями. Якщо поблизу немає укриття або немає можливості перенести людину через її велику вагу, то можна зробити навіс з будь-яких підручних матеріалів, одягу, гілок. Це створить хоч якусь тінь.

По-друге, не можна закривати потерпілого в задушливому приміщенні. Йому необхідний постійний доступ кисню, тому двері і вікна повинні бути відкриті. Також допоможуть вентилятори або саморобні опахала.

По-третє, в прагненні швидше охолодити потерпілого не можна опускати його в крижану або холодну воду. Це призведе до різкого звуження судин і зростання навантаження на серце.

Харчування потерпілого

В їжі потерпілого повинно бути присутнім багато овочів і фруктів, особливо огірків, помідорів і кавунів.

Необхідно обмежити вживання круп, хліба та картоплі, в яких містяться вуглеводи. Корисними будуть продукти з великим вмістом калію - курага, чорнослив і чорна смородина.

Рекомендується пити знежирені кисломолочні напої.

Профілактичні заходи

Висока активність сонячних променів найчастіше призводить до перегріву організму. Тому головним профілактичним методом є обмеження перебування людини на сонці в період з 12 до 16 годин. При цьому слід не забувати носити головні убори: капелюхи, кепки, бандани.

У спеку необхідно вживати багато рідини, утримуватися від алкогольних напоїв і важкої їжі. Віддайте перевагу одяг з натуральних тканин, користуйтеся сонцезахисним кремом, уникайте надмірних фізичних навантажень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, відпочинок
В тему