Поради

Як вибрати самокат

Як вибрати самокат

Самокати - прекрасна альтернатива автомобілю, автобусу чи метро для поїздок на невеликі відстані. Це справжня знахідка для активного городянина. Вони легкі, мобільні і компактні. Поїздка на самокаті поліпшить самопочуття, допоможе зміцнити м'язи і просто підняти настрій! Самокат стане відмінним супутником як для дорослого, так і для дитини. Але як же правильно вибрати самокат?

Категорії самокатів

Не дивно, що самокати так популярні: вони дешевші за велосипеди, займають мало місця при зберіганні, прості в обслуговуванні і використанні - для їзди потрібно просто відштовхуватися ногою від землі. Самокати дуже люблять діти і екстремали.

Усі самокати мають схожу конструкцію: кермо, рама з декою, два або три колеса. Діаметр коліс в середньому становить від 100 до 200 міліметрів. Більшість моделей оснащені гальмом - колісним або ручним. Є і складні самокати.

Можна виділити шість основних груп самокатів: міські, електросамокати, трюкові, позашляхові, футбайкі і дитячі самокати. У кожній категорії є свої особливості, на які потрібно звернути увагу при покупці.

Міські самокати

Самокати для міського середовища - найбільша і поширена категорія. Важлива якість для них - це міцність, легкість і компактність. Таким самокати належить багато їздити як по асфальту, так і по тротуарній плитці і нерівних дорогах. Важливо, щоб такий самокат складався і розкладався максимально швидко.

Міські самокати мають колеса діаметром від 125 до 200 міліметрів. Вони повинні бути середньої жорсткості і мати хороший накат. Зазвичай такі колеса виконані з пластикового диска і поліуретану або спіненого поліпропілену. Також існують надувні колеса, але вони вередливі в обслуговуванні.

Пам'ятайте, що міський самокат не призначений для трюків і стрибків. Вони можуть пошкодити раму, а також позначитися на довговічності транспорту. Тому долаючи бордюр, при приземленні допомагайте собі ногою, щоб пом'якшити удар.

Електросамокати

Цей різновид міських самокатів сподобається людям, які дуже часто їздять на самокаті, але не хочуть витрачати на це занадто багато сил. Електросамокат здатний везти свого власника навіть під гірку.

Купуючи електросамокат, дізнайтеся потужність його акумулятора. Деякі моделі здатні проїхати на одному заряді всього 5-8 кілометрів. Краще вибрати самокат з можливістю проходження дистанції від 25 кілометрів.

Деякі моделі самокатів можуть розганятися всього до 10-12 кілометрів на годину - такі підійдуть маленьким дітям. Оптимальна ж швидкість на самокаті для дорослого - 25-30 кілометрів на годину. Пам'ятайте: чим менший і компактніший транспорт, тим сильніше відчувається швидкість, з якою ви їдете.

Електросамокати випускаються з різним розміром коліс - від 4 до 12 дюймів. Занадто малі колеса можуть доставити великий дискомфорт на дорозі: на них складніше подолати вибоїни, тріщини та інші нерівності.

Вага електросамокатів варіюється від 6 до 50 кілограмів. Найкраще віддати перевагу надійним моделям середньої ваги - від 10 до 20 кілограмів.

Трюкові самокати

Ідеальний варіант для екстремалів. При виборі трюкового самоката райдер повинен враховувати масу, особливості керма і коліс.

Для початківців рекомендується вибирати легку модель з розрахунком на виконання нескладних маневрів. Якщо ж спочатку встановлюється висока планка, то підійде більш важка версія трюкового самоката. Такі апарати забезпечують стабільний контроль, вони значно надійніше полегшених.

Наступний критерій вибору стосується керма. Чим нижче його посадка, тим легше виконувати трюки. Висота керма залежить від зросту користувача.

Важливу роль відіграють колеса. Чим менше радіус колеса, тим більш рухливими буде трюковий самокат. Ідеальний варіант - це модель з діаметром коліс 10-12 сантиметрів.

Позашляхові самокати

Можна сказати, що це специфічний різновид трюкових самокатів, але ще міцніших і важчих. Позашляховий самокат відрізняється високою прохідністю. Він розрахований на погані грунтові дороги, здатний подолати легке бездоріжжя. Це важкі, великі і стійкі машини, не призначені для міста.

Діаметр переднього колеса може досягати пів метра, а шини дуже широкі. У таких самокатах використовуються надувні гумові колеса з камерами. Буває навіть шипована гума для їзди по снігу і льоду.

Майже всі моделі позашляховиків обладнані передніми і задніми гальмами, на багатьох є спеціальна система амортизації. Це дозволяє краще контролювати ситуацію на поганій дорозі.

Футбайкі

Через великі колеса ці самокати нагадують велосипеди. Як правило, у них переднє колесо більше заднього, за розміром воно порівняне з велосипедним. Також у футбайків міцні рама і кермо, часто є ручні гальма.

У футбайків є свої розмежування по класах: міські, фристайл і навіть трюкові. На футбайках часто влаштовують змагання на швидкість, так що цей самокат можна сміливо вважати спортивним. Напрямок відносно молодий, але вже набирає популярність в Європі, особливо в скандинавських країнах.

Дитячі самокати

Дитячі самокати відрізняються від дорослих не тільки розмірами, а й кількістю, діаметром і шириною коліс.

Самокати з чотирма колесами відрізняються підвищеною стійкістю, розганяються за рахунок відштовхування ногою або за рахунок рухів тіла. Випускаються для дітей від 1,5 років.

Самокати з трьома колесами - це традиційна модель для дітей від 3 до 5 років, стійка і зручна. Є варіанти і для підлітків, розраховані на максимальну вагу до 50 кілограмів.

Самокати з двома колесами менш стійкі, але більш маневрові. Вони досягають більшої швидкості, а зовні схожі на дорослі моделі. В основному їх використовують з 5-річного віку, коли дитина вже вміє кататися і тримати рівновагу.

Висота самоката вважається оптимальною, якщо кермо дістає до грудей дитини. З огляду на темпи росту дітей, краще купувати моделі з регульованою по висоті позицією керма.

Найбільш зносостійкими вважаються колеса з поліуретану. Колеса із пластику - поширений варіант для дешевих моделей, вони недовговічні і не можуть забезпечити плавність їзди. Самокати з гумовими шинами - середні за вартістю і за тривалістю терміну служби, вони забезпечують хорошу амортизацію.

Для дітей старше 5 років краще купувати самокати з металевим каркасом. Складаний механізм послаблює раму, в трюкових моделях його не використовують. Якщо кермо регульоване, то потрібно перевірити надійність фіксуючого замка. Бажано, щоб ручки були покриті м'яким матеріалом і приємними на дотик.

При виборі дитячого самоката особливу увагу варто приділити гальмівній системі. Гальмування заднім колесом відбувається більш плавно, але малюкам іноді складно з ним впоратися. Однак і ручне гальмо дуже підступне - через різке гальмування можна перелетіти через кермо. Так що батькам варто відразу навчити дитину правильно і плавно гальмувати, щоб уникнути травм.

Нарешті, при покупці дитячого самоката рекомендується придбати комплект захисту: наколінники, налокітники, жорсткі рукавички. Обов'язково потрібно купити шолом - без нього катання може бути небезпечним.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: здоровий спосіб життя, Фітнес, транспорт
В тему