Поради

Чоловік і жінка – як порозумітись

Чоловік і жінка – як порозумітись

 

Чоловіки вважають за краще не обговорювати, а діяти. І не прислухаються до жіночих слів, вважаючи, що жінки дуже зосереджені на почуттях.

 

Надя ображається, що Сергій не обговорив з нею плани на літо, а просто поставив перед фактом: «У липні їдемо в санаторій». Останнім часом вони взагалі рідко розмовляють один з одним, він часто буває у друзів, немов з ними йому легше спілкуватися. Його іронічні зауваження більше не схожі на ніжність і іноді бувають досить образливими... Любляча пара переживає період взаємного нерозуміння і не може знайти спільну мову.

– Жінці важливо бути впевненою в тому, що її люблять, а для цього їй необхідні не тільки близькість, а й слова, – пояснюють психологи. – Але чоловік мовчить, і вона сприймає його мовчання як відсутність інтересу до неї. Жінці потрібно мати на увазі: чоловічий мозок організований таким чином, що чоловікам важче висловлювати свої почуття в словах. Легше повідомляти факти, аналізувати, давати поради.

Але в цій різниці є і позитивна сторона: розмова чоловіка і жінки, нагадуючи іноді діалог глухих, будить бажання осягнути загадкову істоту іншої статі. Але чи так ми незбагненні один для одного? Частково це взаємне нерозуміння – один із поширених міфів. Насправді протилежна стать не є такою вже далекою, тому що ми володіємо психічною бісексуальністю, відкритою ще Зигмундом Фрейдом.

– У кожному з нас є і чоловіче, і жіноче начало, – пояснюють психоаналітики. – З дитинства ми вірили, що в нас, народжених від батька і матері, є кров того й іншого. А значить, їхня психіка, потяги і любов. У кожного дорослого залишається увесь спектр попередніх станів. І в будь-якому віці на нас можуть нахлинути дитячі відчуття, коли чоловікові хочеться знову опинитися біля грудей матері, а в жінці прокидається дівчинка, яку тягне пригорнутися до батька.

 

Патріархат на згадку

Психічна «двостатевість» допомагає зрозуміти один одного, але лише частково. Діалог може виникнути, тільки якщо у стосунках жоден з них не домінує. У сучасному суспільстві ми стали ближчими до рівноправності, проте багатовікове верховенство чоловіків, часто несвідоме відчуття їх більшої соціальної значущості і раніше позначається на нашому спілкуванні.

З одного боку, за останні сто років відбулися кардинальні зміни в уявленнях про те, як може поводитися жінка і як – чоловік. З іншого боку, традиційно чоловік – головний в будинку. Тому якщо жінка поза сім'єю починає домінувати, то і вдома вона вже не погоджується підкорятися. Для того, щоб не виник конфлікт, саме жінці дуже важливо знайти правильний тон. Адже жіноча психіка більш стійка, ніж чоловіча: жінка історично приходила в сім'ю чоловіка, до якої змушена була підлаштовуватися. Від цього залежали успішність шлюбу і тривалість роду. А чоловікам не потрібно було адаптуватися, вони добували ресурси і повинні були бути твердими, сильними, стійкими. Тонке налаштування на спілкування і взаєморозуміння для них еволюцією передбачена не була.

 

Мозок, несвідоме та інші перешкоди

Немає більшого випробування для стосунків, ніж жіноче «треба поговорити», особливо враховуючи, що в реальності 80% нашого спілкування відбувається без слів. Але це бажання – не примха, а властивість жіночого мозку. У порівнянні з хлопчиками дівчатка більш побіжно читають і починають раніше говорити, легше вчать іноземну мову. У жінок у вирішенні завдань і переживанні емоцій задіяні обидві півкулі, а у чоловіків – або права, або ліва. Це пов'язано з впливом жіночих статевих гормонів – естрогенів – на ембріон: вони стимулюють утворення зв'язків між півкулями мозку. Тому жінка може робити кілька справ одночасно, а чоловік – щось одне. Зокрема, вона може одночасно говорити і слухати, у що чоловікам, звичайно, віриться насилу.

У жінок взагалі на 30% більше нейронних зв'язків, задіяних у мові. У чоловіків же за мову відповідає ліва півкуля (навіть слухають вони в основному правим вухом, яке співвідноситься з лівою півкулею), але мовні функції не прив'язані ні до якої особливої зони. Можливо, в цьому причина чоловічої байдужості до розмов. Та й серед клієнтів логопедів більше, як відомо, хлопчиків. Чи потрібно тоді наполягати на розмові, особливо якщо вона буде про кохання?

Жінка, звичайно, може говорити про свої почуття і про взаємини з партнером, але при цьому не домагаючись від нього зізнання в любові, оскільки чоловік боїться говорити про неї. Для нього вимовити слова «Я тебе люблю» – означає визнати, що він відчуває відносно жінки пристрасть, яка може мати владу над ним. Тому чоловіки намагаються говорити про інші речі. На несвідомому рівні чоловік відчуває первинний страх – страх бути поглинутим жінкою. Цей страх народжується в чоловічому несвідомому як страх матері. І, навіть відокремившись від матері, він все одно побоюється бути поглинутим знову – тепер уже дружиною або коханою.

Варто знати, що чоловіки і жінки по-різному висловлюють свої думки і почуття і по-різному розуміють почуте. Необхідно визнати, що ця різниця – одна із привабливих сторін спілкування між нами. І нарешті, прийняти, що двом не завжди потрібні слова. Там, де слово безсиле, говорять почуття.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, стосунки
В тему

Останні матеріали