Поради

Як доглядати за зброєю

Як доглядати за зброєю

 

На полюванні відбуваються різні, часом абсолютно непередбачувані ситуації, коли зброя припиняє стріляти.

 

Причин цьому може бути багато: зброя потрапила у воду, болото, впала з висоти, на неї наступили, наїхала машина, в ствол потрапив сніг, земля або пісок. Всього не перерахуєш, але в результаті рушниця не працює і вимагає втручання фахівця. Однак нерідко обставини складаються так, що майстра поруч немає, а попереду кілька днів полювання.

Перш за все треба уважно оглянути зброю і встановити наявність зовнішніх пошкоджень. Бувають моменти цілком банальні, коли в частини рушниці потрапили сторонні предмети, видалення яких усуне несправність, і рушниця буде нормально функціонувати. У будь-якому випадку треба визначити причину поломки і вирішувати, як її ліквідувати.

Основна умова при ремонті рушниці – не поспішати! Поспіх або просто недбалість можуть призвести до псування рушниці. Тому акуратність, увага і ретельність – неодмінні умови при усуненні виявлених похибок.

 

Розбирання зброї

Якщо необхідно розібрати рушницю в польових умовах, треба розстелити однотонну матерію, і всі маніпуляції зі зброєю робити тільки над цією підстилкою. Відгвинчуючи шурупи, слід використовувати викрутки, максимально відповідні шліцам. При догляді за зброєю при наявності люфтів добре було б користуватися лезом викрутки, інакше можна зірвати шліцу на голівці гвинта і відвернути його буде взагалі неможливо. Остерігайтеся цієї обставини, тому що в протилежному випадку доведеться висвердлювати гвинт.

При розбиранні зброї необхідно послідовно розкладати частини зброї, гвинти, пружини, деталі. Особливо уважно і акуратно поводьтеся з пружинами. Один необережний рух, ослаблення уваги – і пружина виривається зі свого посадкового місця, відлітає, причому зазвичай назавжди. Тому розумно встановлювати з правого боку від свого робочого місця матерчатий екран. Це не зашкодить.

Розбираючи механізм рушниці, ретельно запам'ятовуйте місце кожної деталі і взаємодію її з іншими деталями або частинами зброї, що дуже важливо при складанні рушниці. Розібравши рушницю, треба уважно оглянути деталі, протерти їх ганчіркою, змастити збройовим маслом. Потрібно звертати велику увагу на стан деталей. Причинами відмов можуть бути механічні пошкодження: відколи металу, тріщини, стерті грані. Це також стосується дослідження пружин, важелів, деталей ударно-спускового механізму. Річ у тому, що зараз метал для виготовлення цих деталей має нижчі пороги допусків, що знижує загальну якість зброї.

При аналізі стану деталей двоствольної зброї потрібно порівняти парні деталі і, виявивши відмінності, правильно поставити діагноз несправності. Виявивши причину відмови зброї, можна піти двома шляхами: а) забезпечити роботу хоча б одного стовбура; б) спробувати усунути несправність. При деформації спускових гачків можна спробувати відновити їх у нормальне положення шляхом підгину або розпаювання деформованої частини. Надійність такої деталі, звичайно, буде нижчою. Те ж стосується підгину пружин, які сіли. Але треба відразу обмовитися, що використовувати таку зброю на серйозному полюванні не можна.

 

Зброя і вода

Після потрапляння зброї у воду трапляються найрізноманітніші деформації ложі, особливо щічок, між якими розташований механізм рушниці. Буває, що вони розходяться в сторони на сантиметр навіть без тріщин шийки ложі. У цьому випадку треба примотати до шийки ложі два бруски, розмістивши їх уздовж щічок, спереду стягнути їх скруткою і підвісити ложу вдень на сонці, а ввечері неподалік від багаття. Через 3-4 дні ложа повернеться в первинний стан і можна буде збирати рушницю. При утворенні тріщини шийки ложі уздовж, необхідно стягнути її мокрим суворим шпагатом або бавовняною мотузкою. При висиханні стяжка дасть усадку і міцно стягне шийку ложі. Пізніше, вже в домашніх умовах, можна буде проклеїти шийку епоксидною смолою і поставити нагель. Важливо знати, що є імпортні рушниці, які знаються тільки в зведеному стані, тому, коли колодка рушниці не виходить з передньої частини ложі, слід звести курки зброї.

 

Як зберегти дерев'яні частини зброї

Після видалення колишнього покриття дерева ложі і цівки, треба їх циклювати для видалення забоїн, подряпин і обробити дрібнозернистим наждачним папером до глянцевого стану. За допомогою інтенсивного розтирання ганчіркою довести дерево до однорідного фарбування. Просушити протягом доби. Потім, пополірувавши ганчіркою, покрити складом такого змісту: скипидар (або бензин А98) – 10 частин; віск бджолиний – 4 частини; каніфоль – 2 частини; лляне масло (варене) – 2 частини.

Розчин в паровій бані нагріти до 80˚С, розігріти дерево над джерелом тепла до 40-50˚С, а потім тампоном нанести гарячий розчин на дерев'яні частини рушниці в два проходи і залишити на добу. Після цього повстю або сукном відполірувати дерево до блиску.

Після стрілянини канали стволів найкраще промити крутим окропом (стволи обертаються ганчіркою, щоб не обпекти руки), протерти насухо чистою ганчіркою, а потім змастити дрантям злегка змоченою нейтральним маслом. Чистку проводити до зникнення нагару. Потім рушницю потрібно змастити, а через день повторити процедуру.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему