Поради

Чому можна навчитися на тренінгах із тайм-менеджменту?

Чому можна навчитися на тренінгах із тайм-менеджменту?

Як часто в п'ятницю ви дивувалися, що увесь тиждень пролетів як одна мить? Як часто, повертаючись додому з роботи, ви дивувалися, що, бігаючи увесь день в справах, ви так нічого суттєвого і не зробили? Як прикро буває у вересні помічати, що літо минуло, не встигнувши зігріти вас?

 

Час, мабуть, найважливіша наша цінність. Тренінги з тайм-менеджменту (управління часом) стають все більш популярними. Опитуючи на початку тренінгу слухачів про їхні цілі проходження тренінгу, дуже багато відповідають, що хочуть все встигнути протягом дня. А що – все? І навіщо? Що це дасть, а чого позбавить?

Важливість та успіх тренінгів з тайм-менеджменту насамперед полягає в усвідомленні всіх своїх дій. Адже ми всі щодня вживаємо якісь дії заради чогось. Заради якоїсь мети або цілей. Так ось найголовніше – це чітке розуміння своїх цілей. Усвідомлення, що ці цілі саме ваші, а не нав'язані вам соціумом, рекламою, вашими близькими.

Можна витратити, ні, вбити, величезний пласт часу, лізучи не на ту гору, а піднявшись на неї зрозуміти, що даремно все це було, час минув, а радості від досягнення мети немає. Згадайте те почуття перемоги, щастя і задоволення, коли ви досягали мету. Ці емоції і кажуть, що мета істинно ваша і що час використано не дарма.

Відтак на початку тренінгу з тайм-менеджменту необхідно навчити учасників розбиратися із собою, слухати тільки себе і оволодіти мистецтвом постановки та реалізації цілей.

Життя багатогранне, і ми граємо в ній паралельно різні ролі. Як збалансувати ці ролі – встигати реалізуватися в кожній з них і при цьому залишити час на улюблені справи? Для цього й існує тренінг лідерських якостей, де вчать визначати важливі для себе сфери життя, ставити цілі і їх досягати.

Успішний підприємець може бути люблячим батьком і турботливим сином, незадоволеним чоловіком, пристрасним коханцем, старанним учнем, лихим гравцем у теніс, клієнтом у банку, психотерапевтом для деяких підлеглих і так далі. І для кожної з ролей може і повинна бути своя мета. Тільки так можна збалансувати своє життя, не витрачаючи себе даремно.

А далі стає зрозуміло, як провести наступний день, тиждень, місяць... Кожен день треба робити хоч небагато з того, що веде до досягнення мети. Дуже корисно кілька разів на день ставити собі просте запитання: «Що я зробив сьогодні для досягнення своїх цілей?» Ось тоді і можна вже зі спокійним серцем вчитися делегувати, говорити «ні» і правильно розподіляти ресурси.

І ще, існують так звані ментальні пастки, потрапляючи в які, ми починаємо втрачати час. Простий приклад: як часто ви сильно переживали про те, що станеться через тиждень, втрачаючи на ці переживання час і енергію, упускаючи те, що треба робити зараз? Як часто ви чекаючи важливого листа, дивилися на свій комп'ютер, перевантажуючи сторінку з вхідними повідомленнями знову і знову тихо сиділи в ступорі «нічогонероблення» і дивного, безглуздого очікування? Все це і є ті самі пастки часу і наших сил. Дуже важливо їх вміти розпізнавати і вчасно себе з них витягувати.

Найголовніше завдання тренінгу з тайм-менеджменту – це не тільки навчити людину правильно керувати своїм тимчасовим ресурсом і бути більш ефективним, а й навчитися, нарешті, відчувати радість від кожної прожитої хвилини і проживати її усвідомлено.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра, Тренінги
В тему