Поради

Ліпимо з полімерної глини

Ліпимо з полімерної глини

 

Усі ми любили ліпити з пластиліну. Іноді було шкода, якщо готові фігурки легко міняли потрібну форму. Але тепер у магазинах товарів для творчості можна купити матеріал для ліплення, піддатливий, як пластилін. У той же час він дозволяє надовго зберегти готові вироби.

 

Цей матеріал – полімерна глина, або пластика. Виглядає вона майже так само, як пластилін: різнокольорові довгасті бруски. Різниця в тому, що полімерна глина важча, ніж пластилін, а також трохи щільніша, тому вимагає певних зусиль для розм'якшення.

Колірна гама пластики дуже широка: вдасться знайти практично будь-який потрібний відтінок. Але при необхідності можна змішувати пластику різних кольорів, при цьому її варто деякий час розминати в руках, щоб колір вийшов однорідним.

Коли фігурка підготовлена, її слід запекти в духовці або відварити, щоб закріпити форму виробу. Після цього вона буде твердою, як пластмаса. Оптимальну температуру запікання можна дізнатися з інструкції щодо застосування: у кожного виду пластики вона своя. Зазвичай потрібна температура в 200-300 градусів. Якщо виріб великий, то необхідно при запіканні рівно поставити його на фольгу – інакше є ризик, що фігурка лопне. Вироби зазвичай варяться у кип’ятку за схемою – 5 хвилин на один сантиметр товщини виробу, і ще по хвилині додається на кожен сантиметр фігурки. Але при варіння є ризик, що виріб трісне або втратить яскравість кольорів.

У виробах можна використовувати фурнітуру – головне, щоб вона була стійкою до високих температур. Готові вироби при бажанні можна покрити будь-яким лаком, наприклад, прозорим для нігтів. Але є й спеціальний лак для полімерної глини, який наноситься ще до запікання.

Ліплення з пластики швидко набуло популярності. З цього матеріалу можна створити і прості фігурки, і витончені статуетки, і навіть біжутерію: намисто, браслети, підвіски і сережки. Оригінальні вироби з полімерної глини стануть прекрасним подарунком. Якщо вам поки не вистачає вправності, то в Інтернеті можна знайти багато навчальних статей і навіть відео про те, як працювати з цим матеріалом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему