Поради

Як зробити слайм вдома?

Як зробити слайм вдома?

Слайм, більш відомий в Україні як лизун – клейка та тягуча забавка, улюблена розвага дітей та чудовий засіб позбутися стресу для дорослих. Слайм виглядає як пластична речовина, схожа на м’яку гуму, яка, однак, не прилипає до рук.

Цікаво, що початково слаймом називалася конкретна іграшка, яку випускала американська фірма Маttel. Той слайм якраз і зробили у вигляді пластичної субстанції, та скоро форма стала настільки популярною, що власна назва «слайм» стала загальною. Нині виробництвом таких іграшок займається чимало компаній, однак рецепт лизуна простий, тому забавку  можна зробити й у домашніх умовах.

Плюсом власного рецепту є те, що ви не переживатимете за хімічний склад слайму чи «кислотні» барвники, адже зможете проконтролювати усі складники.

Що таке слайм?
Що таке слайм?

Щоб зробити лизун можна придбати готовий набір, або зібрати компоненти за рецептом – так він вийде ще дешевшим. «Класичний» слайм має у складі клей ПВА та згущувач – розчин тетраборату натрію, який продається в аптеці, однак і ці компоненти можна замінити. Приготування нескладне, тож ми підготували для вас кілька рецептів, що допоможуть зробити слайм.

Слайм без клею

Аби обійтися без клею ПВА слід відійти від традиційного рецепту. У ємності міксують шампунь та піну для бриття приблизно в однаковій пропорції. Майбутній лизун необхідно ретельно перемішати, а далі – сипати сіль поки суміш не згусне, а поверхня зробиться гладкою. Зараз саме час зробити слайм цікавішим – додайте барвник, гуаш чи блискітки, та поставити отриманий лизун зимне місце на 15 хвилин.

Діставши слайм згодом добре зробити йому стряску руками – помішати та пом'яти, аби лизун не прилипав.

Слайм без тетраборату

Тетраборат натрію виконує роль згущувача речовини і є безпечним, та якщо ви хочете зробити більш «екологічний» слайм цей компонент замініть на підручний матеріал. Тоді, згідно із рецептом, у якості «першої скрипки» використайте крохмаль.

75 г крохмалю необхідно поступово насипати у 150 мл води та ретельно мішати. Отриману субстанцію кладуть не в посуд, а в поліетиленовий пакет із zip-застібкою. Просто в пакет доливають 1 баночку ПВА та бажаний барвник. Лизун, який утвориться, слід дуже добре перем’яти та перемішати у пакеті, а коли він сягне потрібної консистенції – дістати. Якщо у поліетилені лишиться трішки води – не зважайте, просто вилийте її.

Слайм без тетраборату
Слайм без тетраборату

Особливістю слайму, зробленого за цим рецептом, є те, що він має менший термін придатності та може втратити свої властивості за кілька днів.

Слайм із клею ПВА

Клей ПВА є ключовим елементом, та досвід багатьох приготувань показав, що якість слайму залежить навіть від марки. Найкращим вибором є ПВА «Столяр момент», ПВА Berlingo, ПВА Brauberg, ПВА ErichKrauser, ПВА «Контакт», ПВА Attomex, ПВА Economix та ПВА «Омега» - на такій основі лизун точно вдасться зробити стійким. Врахуйте, що саме ПВА надає слайму непрозорості та дещо матового вигляду.

За рецептом щоб зробити лизун знадобиться 8 ст. л ПВА, 1 ст. л мила чи шапмуню та тетраборат натрію. У ємність додають клей та рідке мило чи шампунь, а далі доливають згущувач. Для кращого ефекту його рекомендують розвести – 30 г на 90 мл води. При підмішуванні суміш варто ретельно розводити паличкою та за бажанням додавати барвник. Коли лизун згуститься необхідно добре пром'яти ще й руками.

Флаффі-слайм

Флаффі-слайм особливий своєю структурою – лизун легкий та повітряний, схожий на порожнистий зефір, структура легко тягнеться, адже основу іграшки складає клей ПВА та піна для гоління. Попри легкість такий слайм стійкий та довго зберігає свою пластичність.

Флаффі-слайм
Флаффі-слайм

Рецепт слайму звучить так: у посудину додати 100 г канцелярського клею, 250 г ПВА, 10 ст. л води, 1 ст. л зубної пасти, трішки крему для рук та 3 ч. л рідкого мила. Всі ці компоненти потрібно як слід змішати до однорідності.

Після цього за рецептом додайте 20 ст. л піни для гоління та поступово капайте кілька крапель тетраборату натрію, аби не надто загустити лизун. Отриману суміш міксують та місять руками доти, поки слайм не перестане прилипати.

Слайм із зубною пастою і гелем для гоління

Завдяки застосуванню цих інгредієнтів лизун вийде об’ємним та повітряним. Рецепт простий: у миску додаємо 90 мл силікатного клею, кілька крапель харчового барвника, чайну ложку зубної пасти та 2 – гелю для бриття. Після кожного нового компоненту суміш важливо ретельно перемішати. Опісля долийте чайну ложку розчину тетраборату натрію та знову зробіть речовину слайму однорідною. Для цього лизун треба місити, мов тісто – не хвилюйтеся, він не залишатиметься на руках.

Тетраборат натрію у рецепті радять доливати невеликими порціями та дивитися, чи відстає слайм від стінок посуду. Коли бажаного ефекту досягнуто, варто припинити підсипати цей компонент.

Прозорий слайм

Аби зробити прозору іграшку у рецепті ПВА, який дає білий колір, замініть на безбарвний канцелярський клей. Його наливають у миску та доливають води, щоб слайм був більш «живим», схожим на желе. Якщо хочете густішого лизуна, пропустіть етап доливання води та одразу лийте розчин тетраборату натрію. Ретельно перемішавши отриманий лизун додайте барвник – можна обійтися й без нього, та слайм вийде схожим на холодець. Згодом добре помніть руками та покладіть назад у посудину.

Прозорий слайм
Прозорий слайм

Готовий слайм за рецептом необхідно залишити в спокої на кілька днів. Так із нього зникнуть усі бульки повітря. Якщо ви хочете насипати до лизуна блискітки, обирайте їх дрібного розміру, вони не вплинуть на зручність під час гри зі слаймом.

Окрім того, є альтернативний рецепт слайму, де замість клею ПВА треба додавати аналогічну кількість полівінілового спирту. Однак такий рецепт абсолютно не підходить для дитячого лизуна.

Слайм з шампуню і крохмалю

За рецептом потрібно додати 120 мл густого шампуню та влити барвник. Опісля додайте 280 г кукурудзяного крохмалю та добре змішайте – він виступить і субстратом слайму, і згущувачем. Ви отримаєте досить густий лизун, тому щоб зробити лабільшінішим просто долийте води. До слова, лизун радять збризнути водою і наступного дня після приготування слайм стане податливішим.

Слайм з шампуню і повітряного пластиліну – лизун, що тягнеться

Цей особливий вид лизуна дуже гнучкий – забавку можна розтягувати в дуже тонкий шар по поверхні, тож часом цей вид ще називають «баттер-слаймом» (butter - масло).

Слайм з шампуню і пластиліну
Слайм з шампуню і пластиліну

За рецептом, щоб зробити слайм знадобиться пластилін легкої структури, 120 г ПВА, 1 баночка крему для гоління, по 50 г крохмалю та дитячої присипки, по 25 г крему для рук та шампуню, тетраборат натрію та барвник.

Аби зробити лизун, потрібно спочатку збити разом піну та клей ПВА, а тоді – додати сухі складники (крім пластиліну). Після ретельного перемішування домішайте крем та шампунь та знову збийте отриману масу слайму – саме час крапати барвник схожого до пластиліну тону (інакше він просто не дасть бажаного ефекту).

Наступним етапом є примішування тетраборату натрію. Для ліпшого ефекту варто зробити розчин із водою та потрошку доливати його в субстанцію лизуна. Після отримання бажаної густини вимішайте лизун вручну.

Останнім етапом є добавка пластиліну. Наприкінці ще раз добре промніть усю масу – легкий та повітряний лизун готовий.

Магнітний слайм

Таким виробом вдасться здивувати не тільки дітей, а й дорослих. «Фішкою» магнітного слайму є рухливість. Виглядає це майже магічно – лизун тягнеться вслід за магнітом. Секретом слайму є особливі інгредієнти, які провокують магнітні властивості іграшки.

Рецепт виглядає таким чином: склянку прохолодної води, яку не треба попередньо кип’ятити, заливають у ємність разом із ½ ч. л борного порошку (заздалегідь купіть в аптеці) та добряче змішують.  В інший посуд наливають ще склянку води та клей ПВА і теж гомогенізують. До маси докидають барвник.

За рецептом зверху слайм присипають стружкою оксиду заліза, яку легко придбати у господарському магазині. Саме за рахунок заліза та ПВА лизун зможе «рухатися». Опісля з’єднуємо в одній посудині отримані речовини. Якщо маса вийшла недостатньо густою, поступово додавайте загущувач та вимішуйте лизун,  і вуаля  – магнітний слайм готовий!

Магнітний слайм
Магнітний слайм

Щоб привести його в дію, необхідно мати під рукою велику гайку чи болтик – проводячи ними біля слайму той повзтиме вслід за магнітом.

Слайм, який світиться

Чи не найоргиніальніший вид лизуна. Відповідно до рецепту, щоб зробити слайм знадобиться 2 чашки ПВА та 1,5 горнятка рідкого крохмалю. Світіння забезпечить неоновий барвник (або ж фосфорний).

Слайм, що світиться
Слайм, що світиться

Спочатку у ємність помістіть клей ПВА та поступово додавайте крохмаль, перемішуючи, поки не вдасться зробити бажану консистенцію лизуна. Тобто ви можете використати поршку менше, ніж вказано в рецепті. Отриману білу масу помісіть руками, а потім шприцом впорскніть фарбу, що світиться (придбати її можна через інтернет). Ще раз добряче розімніть лизуна та зачекайте кілька хвилин – результатом стане слайм, що світиться. Для кращого результату демонструйте його в темному приміщенні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, Дозвілля
В тему