Поради

Як легко розбиратися в стилях архітектури

Як легко розбиратися в стилях архітектури

У купі архітектурних стилів легко можна заплутатися. Щоб цього не сталося, спробуємо описати стилі будівель простими словами, так би мовити, для чайників.

 

1 Класицизм — усі споруди дихають суворістю, вони прямі, жахливо симетричні, мають великі колони. Пантеон в Парижі.

 

2 Ампір — класицизму додали пафосу, урочистості, розкоші. Тріумфальна арка.

 

 

3 Барокко — суворість в архітектурі дуже набридла, а тому будівлі стали схожими на десерт із пишним кремом. Версальський замок у Парижі.

 

 

4 Рококо — будівля нагадує вередливу кокетку, прикрашену різноманітними завитками і витонченими прикрасами. Будиночок у китайському стилі в Постдаме, Німеччина.

 

 

5 Якщо від надміру роскоші і прикрас ніяковіє навіть рококо, то перед вами — ультрабарокко. Собор святого Якова в Іспанії.

 

 

6 Неоготика — будівлі видаються гострими і колючими, здається — об них можна порізатися. Вестмінстерський замок в Англії.

 

 

7 Готика — ризик порізатися не настільки значний, але усе одно будівля тягнеться кудись вгору, будівля прикрашена різними страховиськами і зображеннями страждань святих мучеників. Реймський собор у Франції.

 

 

8 Модернізм — здається, що перед вами будинок майбутнього, летюча тарілка, або ж видається, що у будинку мешкають роботи. Музей сучасного мистецтва у Бразилії.

 

 

9 Модерн — це коли незвичні форми мають незвичне втілення. Дім Бальто в Барселоні.

 

 

10 Конструктивізм — сухо і прагматично. Голосне завдання бетонної будівлі — слугувати покладеній на неї місії. Біла башта у Єкатеринбурзі.

 

 

11 Деконструктивізм — будівля зігнулася, обперлася, викривилася і поводиться дивно і підозріло. Танцюючий Празький будинок.

 

12 Хай тек — метал, скло, бетон, оригінальність, гострі кути. Будинок Fuji в Японії.

 

13 Біо тек — метал, скло, бетон, оригінальність, але замість гострих кутів — овали. Хмарочос Mary Axe в Лондоні.

 

14 Постмодернізм — усе намішане і незрозуміле. Архітектор, схоже, втратив над собою контроль. Бібліотека Сан-Антоніо США.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему