Кекс на кефірі: простий і смачний рецепт
Не знаєте, що приготувати для несподіваних гостей до чаю? Пропонуємо зробити ароматний кекс на кефірі, який припаде до душі як гостям, так і для всієї сім'ї. Для приготування десерту не будуть потрібні екзотичні продукти і багато часу. Розберемося, як швидко зробити смачний кекс на кефірі.
Кекс на кефірі: інгредієнти, поради
Існує величезна кількість рецептів, наприклад, кекси бувають шоколадними, сирними, приготованими на кефірі і т. д. Про останній варіант поговоримо більш докладно.
Рецепт кексу - простий і швидкий спосіб приготувати смачний десерт. Для цього буде потрібно взяти такі продукти:
- кефір - 1 ст .;
- цукор - 1 ст .;
- яйця - 3 шт .;
- борошно - 2 ст .;
- вершкове масло - для змащування форми;
- розпушувач і ванільний цукор - по 1-й упаковці.
Подібна випічка відмінно підійде на сніданок, як перекус на роботі або в дорозі, а також десерту до урочистої події.
Кекси на кефірі - легкий і швидкий спосіб отримати ласощі для всієї родини. У традиціях деяких народів такий десерт робиться на Різдво і Великдень.
Крім того, є різновиди такої випічки: мафіни на кефірі, саварени і ромові баби. Всі вони мають м'яку пористу структуру, але дещо відмінні смакові характеристики. Поліпшити рецепт кексу на кефірі можна, додавши в нього додаткові інгредієнти. З тістом добре поєднуються:
- родзинки; горіхи;
- сухофрукти;
- цукати;
- варення;
- джем;
- шоколад;
- свіжі фрукти;
- різні види кремів;
- драже M & M's і т. д.
Цікавий факт: найбільший кекс, рецепт якого складався з 150 кг борошна, 70 кг маргарину і 1,5 тис. яєць, приготували в Південній Африці і він вийшов розміром 25 × 1,5 м. Цей десерт потрапив в книгу рекордів Гіннесса.
Загальні рекомендації, як зробити кекс:
- Щоб заощадити, можна взяти замість вершкового масла або маргарину рослинне.
- Приготувати швидкий кекс на кефірі можна як з содою, так і з розпушувачем. У першому варіанті радимо відразу ставити тісто в духову шафу, так як процес розпушення відбувається в момент гасіння соди кислої рідиною.
- Універсальними формами для десерту є силіконові цільні і роздільні, так як в них виключений шанс пригорання тіста. Однак можна готувати кекс з кефіру в алюмінієвих або керамічних формочках.
- Професійні кухарі рекомендують змащувати силіконові, металеві та порцелянові форми для кексів рослинним або вершковим маслом. Великі ємності можна посипати панірувальними сухарями, щоб нічого не прилипло.
- Готовий смачний кекс на кефірі зберігається в целофані мінімум 14 днів, за умови низької температури в приміщенні. Можна навіть прибрати випічку в холодильник. Якщо всередині кекс доповнений начинкою, термін скорочується, так як фрукти або інші інгредієнти, найімовірніше, забродять.
Після приготування кексики на кефірі можна відразу подавати до столу в гарячому вигляді або остудити їх, щоб вони більше настоялися і придбали характерний сирний присмак.
Кекс на кефірі: приготування
Технологія приготування будь-якого кексу досить проста і зрозуміла навіть тим, хто ніколи не стикався з випічкою. Процес створення смачного десерту до чаю займе мінімум часу.
Покроковий рецепт кексу з кефіром
- У скляну тару або будь-яку іншу ємність розбиваємо яйця, додаємо звичайний і ванільний цукор.
- Підготовлені інгредієнти перемішуємо і збиваємо міксером до отримання однорідної сметаноподібної маси.
- У готову суміш вливаємо склянку кефіру кімнатної температури і ретельно вимішуємо тісто.
- Просіваємо борошно через сито, змішуємо її з розпушувачем і вводимо суху суміш в рідке тісто. Все акуратно перемішуємо силіконової лопаткою, а потім збиваємо міксером кілька хвилин, щоб зникли всі грудочки.
- Залишаємо тісто настоюватися на 10 хвилин.
- Розігріваємо духовку до 180-200 ° С.
- Силіконову форму змащуємо вершковим маслом, щоб під час приготування кекс, простий рецепт якого описаний в статті, не прилип до бортиків.
- Акуратно вливаємо в підготовлену форму тісто.
- Відправляємо заготовку випікатися в духову шафу на 30-40 хвилин до появи рум'яної скоринки.
Готовність випічки перевіряйте дерев'яною шпажкою. Вона повинна бути сухою - це буде свідчити про те, що кефірний кекс повністю пропікся. В кінці поверхню десерту можна змастити рідким варенням. Доповнити смак улюбленими продуктами вийде, якщо в четвертому пункті додати в заготовку курагу, горіхи або інші інгредієнти. Зверху кекс можна прикрасити подрібненим печивом або кондитерської посипкою.
Якщо ви ще не пробували робити домашні кекси і хочете навчитися готувати повітряний десерт правильно, то з цим рецептом у вас обов'язково все вийде. Порадуйте рідних ароматною випічкою з ніжним сирним смаком, витративши при цьому мінімум часу. Смачного!
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.