Поради

Як зробити антисептик в домашніх умовах

Як зробити антисептик в домашніх умовах

Медичний спирт, перекис водню і гліцерин - робимо домашній антисептик, не менш ефективний і, можливо, більш натуральний засіб для рук або прибирання. І ніяких черг в аптеці чи магазині!

Нас з дитинства вчать часто мити руки, щоб уникати поширення вірусів. Там, де доступу до води і мила немає, на допомогу приходить антисептик – гелі та розчини для рук на основі спирту, ароматизатора та зволожувального компонента. Їх нескладно зробити в домашніх умовах. В якості зволожувача може використовуватися сік алое – як правило, такі рослини часто ростуть у вас на підвіконні. Пом'якшити досить різкий спиртовий запах  і посилити антисептичну дію допоможуть ефірні олії - чайне дерево, лаванда, евкаліпт і будь-які інші на ваш смак.

Використовуйте антисептичні засоби для домашньої обробки предметів, часто використовуваних всією сім'єю: пультів, клавіатур, комп'ютерних мишей, дверних ручок і замків.

Щоб працювати зі спиртом, необхідно трохи вивчити його властивості. Ця речовина досить агресивно впливає на слизові оболонки і шкіру рук. Готуючи антисептик, важливо правильно розрахувати пропорції, щоб спирту в ньому було досить, інакше антибактеріального ефекту не буде, а ви лише даремно витратите час. До речі, крім спирту, як основна діюча речовина можуть бути використані різні рідини. Ми зібрали 6 рецептів домашніх антисептиків, які можна зробити самостійно.

Читайте також

Етиловий спирт і перекис водню

Вам пощастило, якщо у вашій родині є медики, і у вас є невеликий запас чистого медичного спирту. Для дезінфекції немає засобу краще. Його можна використовувати в прибиранні, ну і, звичайно, щоб приготувати антисептик для рук. Чистий спирт занадто агресивний, його використовувати не можна. Для безпечного впливу на шкіру речовину розводять, наприклад дистильованою водою (пропорція приблизно 4: 1), додаючи перекис водню. В якості ще одного компонента можна використовувати аптечний гліцерин. Це бюджетний і дуже дієвий засіб для пом'якшення шкіри після обробки спиртом.

Білизна і вода

Цей рецепт не можна використовувати для рук, але він чудово підійде для дезінфекції поверхонь: підлога, шафи, особливо дверні ручки і простір санвузла. Можна додати ароматичний компонент, наприклад, ефірні олії. Майже всі вони мають додаткову антисептичну дію.

Ізопропіловий спирт і перекис водню

Ізопропіловий спирт використовується в ролі розчинника, його можна купити в будівельних або господарських магазинах. У нього концентрація вище, ніж у звичайного - 99,8%. Він відмінно дезінфікує руки і поверхні. У складі антисептика ізопропіловий спирт змішують з гліцерином, перекисом і додають дистильовану воду (на 750 мілілітрів спирту потрібно 200 мілілітрів води).

Спирт і гель алое

Гель або сік алое чудово загоює рани, зволожує і захищає шкіру від шкідливого впливу. Простий рецепт антисептика з цим інгредієнтом: взяти 9 частин 70% спирту і додати до них 1 частину гелю алое. Наявність неприємного спиртового запаху можна компенсувати ароматичними добавками.

Настоянка календули і алое

Один з рецептів, рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Настоянку календули можна купити в будь-якій аптеці, але, як правило, вона є в кожному домі. Концентрація спирту там достатня, щоб ефективно обробити руки, а гель алое виступить як пом'якшувальний компонент. Несильний трав'яний запах календули дозволяє використовувати засіб без додавання інших ароматичних добавок.

Будьте уважні, будь-які спиртові рідини не можна наносити на обличчя і чутливі ділянки тіла. Перш ніж використовувати спирт, перевірте, чи переносить ваша шкіра такий вплив. Нанесіть трохи розчину на невелику ділянку шкіри і почекайте, якщо почервоніння або інших неприємних відчуттів немає, можна використовувати.

Хлоргексидин

Менш очевидний засіб, який можна знайти в аптеці і використовувати як антисептик - хлоргексидин. Його використовують в медичних установах для обробки рук. Зазвичай він продається у вигляді спрея, це зручно і економічно. Додавати до нього нічого не варто - сам по собі засіб містить спирт і є антисептиком.

Як правильно користуватися антисептиком?

  • Обробляйте руки 20-30 секунд, особливу увагу приділяючи зоні під нігтями.
  • Під час використання антисептика нанесіть його на поверхню однією руки, а потім розподіліть по всій поверхні обох рук. Важливо не витирати антисептик поки руки не висохнуть.
  • У разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, аби уникнути сухості та тріщин шкіри.
  • Тримайте антисептик якомога далі від дітей, адже симпатичні баночки дуже притягують малечу, але спирт, який є в антисептику, дуже токсичний.
  • Антисептики на основі спирту можуть швидко зменшити кількість мікробів на руках у деяких ситуаціях, але вони не панацея від усіх видів мікробів. Для видалення деяких з них ефективніше вимити руки з милом.

Завантажити рекомендовані ВОЗ рецептури антисептиків для рук

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: коронавірус, дім
В тему