Поради

Як вибрати душову кабіну

Як вибрати душову кабіну

Душова кабіна – сучасне та практичне рішення для ванних кімнат, котрому віддають перевагу щораз більше господарів. Кабіна не дасть змоги годинами вимочуватися у теплій воді, натомість організує прекрасний свіжий душ. До того ж, це ідеальний варіант для кімнати невеликого розміру, бо продумана конструкція дуже компактна та поміститься навіть у зовсім невеликому просторі.

Душова кабіна має й інші, менш очевидні переваги – наприклад, вона забезпечує непогану економію води. Адже  нині із цінами на гарячу воду, котрі постійно ростуть, не кожен може собі дозволити щодня лежати у гарячій ванній. Натомість кабіна дозволяє використовувати принаймні у 5-6 разів менше води, що,  погодьтеся, досить економно.

Ну, і, звісно, приймати душ – більш гігієнічно, аніж ванну. Адже таким чином людина одразу змиває із себе весь піт та забруднення, а не «кваситься» у них. Тому кабіна – оптимальний вибір для ванної кімнати.

Розбираємося, якими бувають душові кабіни, на які параметри слід звертати уваги при виборі та яким виробникам можна довіряти.

Душові кабіни: види

Види душових кабін
Види душових кабін

Здавалося б, ну що особливого можете бути у конструкції кабіни? Адже усі вони типові. Насправді, це не зовсім правильне припущення. Їх поділяють на різні види залежно від габаритів, наявності чи відсутності піддона, типу складання дверцят тощо. Навіть схожі візуально модель часом володіють абсолютно різним принципом побудови конструкції.

Поміж тим, загалом кабіни мають більш-менш стандартну додаткову комплектацію. До неї входять ручки, дзеркала, вішак для одягу та рушників, полички для засобів гігієни, дозатор для рідкого мила та гелю.

Розмір і форма кабін

Стандартними вважаються такі заміри для душових кабін:

  • 800×800 мм;
  • 900×900 мм;
  • 1000×1000 мм;
  • 1800×1100 мм.

Проте коли йдеться про особливі випадки, є можливість замовити виготовлення за обраними параметрами, аби ідеально «вписати» душ у власний простір. Така послуга, звісно, коштуватиме дорожче.

За формою душові кабіни бувають трикутними, овальними, круглими, прямокутними чи п’ятикутними. Найпоширеніша – трикутна форма, оскільки йдеться про кабіни, які займають максимально компактні розміри та встановлюються у куті.

Загалом же, вибираючи душову, умовно випробуйте її розмір на собі. Тобто спробуйте зайти всередину та покрутитися, щоб з’ясувати, чи досить там місця. Витягуйте руки, аби зрозуміти, чи не буде ніщо заважати приймати водні процедури. Таким чином ви зрозумієте, чи потрібна кабіна більшого розміру, чи достатньо обраної моделі.

Особливості піддонів

Залежно від наявності чи відсутності піддону виділяють два види кабін.

Кабіни без піддона облаштовують без спеціальної нижньої підставки. Тобто фактично під час гігієнічних процедур людина стоїть на плитці. Її вкладають під невеликим кутом, аби вода не застоювалася та стікала у спеціально змонтований злив. Варіант без піддону привабливий тим, що має більш лаконічний дизайн. Проте перемістити таку душову в інший куток кімнати у разі перепланування не вдасться – доведеться по-новому перекладати плитку та робити новий злив.

Натомість варіанти кабін із піддоном – готове рішення. Купив, встановив та користуєшся. За ними легше доглядати, хоча з точки зору дизайну таке рішення важче «вписати» в інтер’єр. Такі моделі більш затребувані на ринку, хоча конструкція із піддоном і коштує дорожче.

Слід до того ж мати на увазі, що піддони бувають дуже різними. Тому при виборі моделі, коли ви точно знаєте, що потрібна конструкція із піддоном, звернуть увагу на такі показники:

  1. Форма та площа піддона. Форма найчастіше квадратна (з боками 70-170 см), трикутна або округла. Звісно, за бажання можна знайти й повністю круглу кабіну чи замовити її виготовлення. Не варто обирати надто малі розміри, бо всередині обмеженого простору не так зручно. Щодо форми піддона, то її обирають переважно виходячи із місця у ванній, де буде встановлено душову. Наприклад, модель із трикутним піддоном – найкращий варіант для монтажу в кутку, квадратний – вздовж стіни тощо.
  2. Матеріал, із якого зроблений піддон. Показник, що впливає на експлуатаційні якості моделі загалом. Піддони виготовляють із пластику, фаянсу, акрилу, каменю, різних металів тощо. Кожен матеріал для піддона має свої плюси й недоліки. Наприклад, металеві види довговічні, однак дуже важкі і можуть піддаватися корозії, а фаянсові естетичні, проте нестійкі до пошкоджень. Найбільш доступними та поширеними вами є піддони із акрилу та пластику.
  3. Глибина піддона. Залежно від висоти бортиків, піддони кабін бувають мілкими, середніми чи високими. Розміри мілких моделей – із бортиками 3-5 см, у середніх їх висота сягає максимум 20-25 см, а високі піддони у висоту починаючи із 30 см. Глибину варто обирати спираючись на потреби тих, хто користуватиметься душовою. Наприклад, за наявності маленьких діток, які люблять плюскатися у воді, та відсутності класичної ванни рекомендують вибирати піддони із високим розміром бортика. У такій кабіні можна набирати досить води та влаштовувати міні купель для малечі. Проте якщо душову встановлюють наприклад для користування людей поважного віку, краще обирати низькі борти піддона: так у кабіну буде комфортно заходити та виходити із неї.

Особливості огорожі і дверей

За даними особливостями конструкції душові кабіни поділяють на два види: відкриті та закриті.

  • Відкриті моделі є простішими за будовою варіантами. Зазвичай вони не мають повноцінної «капсули», а лише часткову огорожу – наприклад, зверху та ззаду такі моделі не закриті, тому їх вважають кутовим варіантом. Цей вид вважається менш зручним, бо тут багато залежить від висоти стінок: вода у ході гігієнічних процедур може бризкати на зовні, окрім того, безперешкодно виходить пара. Натомість такі моделі менш габаритні, легко встановлюються та враховуючи меншу кількість розхідного матеріалу на виготовлення, вартують дешевше.
  • Закриті душові кабіни умовно герметичні, адже обладнані усіма стінками, піддоном та дахом. Відтак, пара не виходитиме у ванну кімнату, а всі бризки просто стікатимуть по склу. Таким чином, у таких моделях підтримується вища температура за рахунок мінімізації втрати пари, їх можна встановлювати у будь-якому зручному місці приміщення, не обов’язково притуляючи до стіни. Натомість у якості недоліків розглядають більший розмір таких моделей, та , звісно, вищу ціну.

Зауважимо, що є й окремий клас гідробоксів, котрі фактично являють собою гібрид кабіни та ванни. Вони менше популярні, оскільки є найдорожчим та найгабаритнішим варіантом. Гідробокси пропонують у своєму арсеналі різні привабливі функції, як от гідромасаж чи душ Шарко.

Щодо особливостей конструкції дверей душових, то  вони теж бувають різних видів.

Класичний варіант близький за конструкцією для звичайних дверей – він містить петлі, які забезпечують відривання на зовні.  Цей вид підійде, лише якщо перед кабіною ще досить місця, щоб  вільно відчинятися.

Розсувні двері працюють за механізмом у шафах–купе – складові частини поміщені на спеціальні рейки, котрі дозволяють рухати полотно ліворуч чи праворуч.

Складні двері (книжка) мають у конструкції кілька дрібніших листів, які складаються за типом книжкового переплету (переважно всередину). Цей вид дасть змогу ще й зекономити місце у приміщенні.

Також є й інші, більш складні конструкції дверей (наприклад поворотні, шарнірні), в основі котрих закладений складний механізм. Вони зручні, але не знайшли широкого попиту на ринку – коштують більше, а у разі поломки ремонтувати їх складніше.

Виготовляють двері душових кабін із різних матеріалів. Найпоширенішими матеріалами є скло та полістирол, однак часто можна зустріти двері із триплексу та органічного скла.

  • Для душової використовують не звичайне скло, а спеціально загартоване. Окрім того, для дверей найчастіше вибирають шматки товщиною 4-6 мм. Таке скло дуже важко розбити, воно запотіває, але швидко перетворює пару у конденсат, котрий стікає по гладкій поверхні. Чистити скло дуже просто, воно стійке до розвитку біологічний агентів – за регулярного протирання тут аж ніяк не заведеться грибок.
  • Полістирол як матеріал для конструкції стінок дверей теж популярний, фактично йдеться про прозорий пластик. Його пластини найчастіше мають матове або рифлене покриття. Цей вид матеріалу значно легший за скло, тому їх точно легко відкривати та закривати, його теж легко очищати. Ще полістирол коштує дешевше. Однак цей варіант – більш крихкий та з часом може затиратися. Коли це трапляється відчистити затерті місця дуже складно навіть із допомогою «хімії».
  • Триплекс – найдорожчий вибір матеріалу, котрий по суті являє собою конструкцію із двох шарів гартованого скла, що додатково вкрите спеціальним плівковим покриттям. Схоже до скла, котре встановлюють в автівках. Він дуже стійкий до механічного впливу та водночас легкий.
  • Органічне скло дешевше за триплекс, проте дорожче за звичайне скло. Цей матеріал легкий та міцний, однак легко дряпається, що негативно пливає на естетичні характеристики душової.

Купівля душової кабіни. Яким виробникам довіряти?

Ціну душової часто формують не лише матеріали чи тип, а те,хто є виробником. Душові перевірених марок слугуватимуть довго та потребуватимуть мінімум втручань. Пропонуємо вам  перелік фірм, що надійно себе зарекомендували.

Найбюджетніші вироби пропонують китайські фірми, або ж виробництва, котрі розміщені в Китаї, але контролюються іноземним капіталом. Серед них зверніть увагу на «Appolo», «Aqualux», «AquaStream», «Goldman», «Optima».

Лідерами українського ринку, без сумніву, є продукція фірм «Liberta» і «Cersanit». Натомість високі користуються популярністю моделі європейських виробників «Villeroy&Boch», «Laufen», «Jacuzzi», «Hatria», «Іdeal Standard». Чи не взірцями у цій галузі є фірми «Ravak», «Roca,» «Aquaform» , «Eger» .

Як вибрати душову кабіну: поради професіоналів

Звісно, знаючи про параметри та види кабінок, описані вище, вам буде легше зрозуміти, що саме потрібно саме у вашому випадку. Проте слід врахувати й деякі загальні моменти.

Найперше, що слід зробити, коли вибираєш душову кабіну, це визначитися із цілями її встановлення та бюджетом, котрий ви готові викласти. Саме від цих показників варто відштовхуватися, адже цілі а ціна коригуватимуть і розміри,і матеріали душової тощо.

Для звичайного прийняття душу без «наворотів» краще обирати просту та функціональну модель, котра обійдеться бюджетно. Тому звертайте увагу на додатковий функціонал кабіни: чим він більший, тим дорожче треба заплатити за модель.

Але чи потрібні вам ці функції? Наприклад, гідромасаж ніг чи система «тропічний душ». Натомість якщо ви любите процедури типу СПА, якраз додаткові можливості кабіни стануть вам у пригоді. Так, це коштуватиме дорожче, але ж йдеться про серйозну покупку, якою ви користуватиметеся як мінімум 5 років.

Також важливим моментом є розміри ванної кімнати – слід попередньо точно виміряти, яку душову кабіну ви шукаєте. Встановити гідромасажний бокс у приміщенні 2 на 3 метри нереально, натомість кутова кабіна поміститься легко. Виходячи із можливостей простору визначтеся із типом дверей – чи то повинні бути розкладні, чи розсувні, чи класичні.

За наявності маленьких дітей фахівці рекомендують все-таки звертати увагу на глибокі піддони. Таким чином ви зможете влаштовувати малюку справжню ванночку без додаткових девайсів чи затрат. Із глибокого піддону вода не розбризкуватиметься.

Ще один важливий момент, на котрий звертають увагу професіонали – технічні характеристики душової кабіни. Справа в тому, що для встановлення їх у квартирах на поверхах вище 8-го повинен бути достатній рівень тиску води у системі. Ці вимоги прописують у технічних характеристиках кожної конкретної моделі. Тож якщо мешкаєте високо, обов’язково ознайомтеся із цим моментом перед остаточним вибором. За недостатнього тиску води система працюватиме некоректно.

Також фахівці рекомендують врахувати особливості інтер’єру (не обирати надто громіздкий варіант для малого приміщення, чи «пластикову коробку» для класичної ванни). Зауважте, що вам доведеться мити стінки, тому зверніть увагу на двері без рифленої поверхні – хай це краще буде матова або ж гладка поверхня.

І, звісно, головне – не соромтеся «приміряти» кабінку у магазині, якщо це дозволено правилами. Можливо, лише потрапивши всередину, ви зрозумієте,ю чи це те, що вам потрібно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дім, Сантехніка
В тему