Поради

Посудомийна машинка: чи шкідлива вона для здоров’я?

Посудомийна машинка: чи шкідлива вона для здоров’я?

Посудомийна машинка стрімко набирає популярності в українських господинь. Хоча насправді це диво техніки американка Джозефіна Кокрена придумала ще 100 років тому й жінки «загниваючого капіталізму» почали застосовувати посудомийки ще з 1929 року.

Наші ж господині лише в останні декілька років почали активно встановлювати на кухнях таку «помічницю». І це зрозуміло. Адже у великій родині треба щодня витрачати на миття посуду не менше від години. А помножте цю тривалість на місяці та роки – і побачите, скільки свого життя ми витрачаємо на те, аби їсти з чистих тарілок.

Окрім того, посудомийні машини витрачають набагато менше води, ніж якби ми мили ту саму кількість посуду вручну.

Але насправді такий прилад має чимало прихованих небезпек.

Чистота не завжди ідеальна

Якщо ви думаєте, що оце придбала собі посудомийку – і всі проблеми розв’язала, то глибоко помиляєтеся.

Якщо неправильно виставити регулятор жорсткості у приладі, то на посуді (особливо темному) може залишатися білий наліт (накип). Іще гірше, коли цей наліт сірий. Бо  він, як правило, свідчить про те, що на ваших тарілках залишився мийний засіб. В обох випадках посуд доведеться переполіскувати.

Якщо не застосовувати ополіскувач, прозорий скляний посуд може мати сліди від води.

А ще ж не забувайте, що й сама посудомийка потребує догляду не меншого, ніж, приміром, пральна машинка. На дні побутового приладу можуть залишатися піна (особливо якщо залити засіб для ручного миття посуду) чи нерозчинені шматочки мийного порошку (це коли вода була не достатньо гаряча).

Проблеми можуть виникнути з металевим посудом або таким, які має металеві деталі: вони під впливом «хімії» можуть потемніти чи покритися іржею.

Вода змиває не всю «хімію»

У багатьох регіонах України дуже жорстка вода. Це означає, що від накипу ви нікуди не втечете. А для того, щоб розчиняти його, треба застосовувати додаткову «хімію», яка не бажана при контакті з посудом, у який потім кластиметься їжа.

Крім того, аби змити з посуду всі забруднення після трапези (масні, кольорові, засохлі), треба застосовувати агресивні мийні засоби. А вони містять шкідливі для здоров’я ПАРи (поверхнево активні речовини), окислювачі, ензими (це ферменти, що прибирають із посуду плямі з крохмальних та білкових продуктів).

Аби всі ці складові ефективніше діяли, в так звані «таблетки» для посудомийки додають солі магнію та кальцію.

А тепер згадайте про економію води, яку так розхвалюють виробники та продавці посудомийок, і подумайте: скільки відсотків мийних засобів залишається на посуді і потім разом із їжею потрапляє в наш організм?

Цвіль на гумових ущільнювачах

«Посудомийна машина на кухні може містити бактерії E.coli та інші патогени, які спричинюють харчові отруєння, інфекції сечовивідних шляхів та шкірні захворювання», – такий висновок зробили словенські науковці, повідомляє The Daily Mail із посиланням на матеріал журналу Applied and Environmental Microbiology.

Виявляється, дослідники університету Любляни, що в Словенії, проаналізували роботу 24 гумових елементів у посудомийних машинах приватних господарств. Вчені також дослідили стан води, якою користуються словенці.

І от результати: багато посудомийних машин містять бактерії E.coli, які можуть призвести до харчових отруєнь і розладів шлунково-кишкового тракту.

У машинках для посуду також знайшли бактерії-псевдомонаси, що можуть спричинювати судинні інфекції, а ще – ацинетобактерії, пов’язані з інфекціями сечовивідних шляхів та шкіри.

Щоб запобігти розвитку шкідливих бактерій та не схопити інфекції, фахівці радять охолоджувати посудомийки, перш ніж відкривати їх, а також витирати гумові елементи після кожного миття посуду. Адже між дверцятами й ущільнювачем накопичуються і розмножуватися чорні дріжджі Exophiala dermatitidis і Е. Phaeomuriformis (67% випадків).

Для дослідження згаданих чорних дріжджів були взяті дані зі 101 міста на шести континентах планети. Щоб позбутися від чорних дріжджів, учасники експерименту використовували  лужні кислоти, пару, побутову хімію, окріп. Однак жоден із цих методів не вивів Exophiala dermatitidis і Е. Phaeomuriformis. Більше того, після спроби очистити посудомийку агресивними способами чорні дріжджі стали практично не вразливими до зовнішніх подразників і ще більше розмножилися між дверцятами та ущільнювачем.

А вони, ці дріжджі, потрапляючи в організм людини, стають дуже шкідливими для печінки.

То чому ж хворіють діти?

Швейцарські вчені опублікували дослідження в журналі Pediatrics. І результати знову ж таки не на користь посудомийки.

Для отримання результатів було обстежено понад 1000 дітей та опитано їхніх батьків про спосіб миття посуду. У сім’ях, де використовується посудомийна машинка, бронхіальною астмою хворіють на 5,6% частіше, атопічним дерматитом – на 15% частіше.

Ймовірна причина – застосування в посудомийках хімічних речовин, які залишаються на поверхні посуду, потім потрапляють до дитячого організму, послаблюють імунітет, а це, в свою чергу, призводить до зростання кількості дітей із алергією та одним із її проявів – бронхіальною астмою.

…Від себе додам. Не так давно записувала інтерв’ю з дитячою лікаркою-алергологом. Говорили про те, чому все більше людей потерпають від алергії (а ця хвороба проявляється і висипами на шкірі, і кашлем, і астмою) та як цьому зарадити. Підсумовуючи, лікарка сказала: «Головне правило в домі – якнайменше побутової хімії: в обробці санвузлів, меблів, підлоги й особливо – при митті посуду». Алерголог, яка 25 років лікує маленьких пацієнтів, закликає батьків: «Якщо миєте посуд, то для значних забруднень використовуйте соду та гірчичний порошок і забудьте про штучні обезжирювачі. Бо повністю змити їх неможливо навіть під сильним струменем гарячої води».

Так що висновки робіть самі…

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, дім, техніка
В тему

Останні матеріали