Поради

Як захистити ванну від жовтого нальоту

Як захистити ванну від жовтого нальоту

Усі, у кого є ванна, рано чи пізно вирішують проблему жовтого нальоту на її поверхні. Однак зволікати з очищенням ванни не варто, а доцільно використовувати засоби у боротьбі із жовтим нальотом.

Які засоби? Як з нальотом боротися? І взагалі, чому ванна жовтіє, ми напишемо нижче.

Для того, аби вибрати правильний засіб для очищення жовтого нальоту на покритті ванни, давайте зрозуміємо, з чим ми маємо справу.

Ми всі бачили жовті плями на поверхні ванни, але звідки вони і чому з’являються знають не всі. Отже, є декілька різновидів жовтого нальоту, що псують зовнішній вигляд покриття.

Найчастіше на покритті з’являється вапняний наліт, який утворюється із протічної води з надлишком магнію та кальцію.

Іржа у вигляді червоних та буро-коричневих плям – наслідок застарілої водопровідної систему, вода у якій насичена залізом. Утворюється вона там, де тривалий час не висихає волога.

Неприємний слизький наліт утворюється через те, що протічна вода насичена хлором, залізом з додаванням мильного осаду.

У боротьбі із цими забрудненнями використовують чимало народних, агресивних та менш агресивних миючих речовин. Однак не всі вони підходять різним ваннам, адже від матеріалу виготовлення ванни залежить, який засіб ефективний при очищенні жовтого нальоту, а який може погано вплинути на її покриття.

Отже, зазвичай ванни виготовляють із чавуну, акрилу, фарфору, емалі тощо. На особливу увагу у догляді заслуговують і реставровані.

Розглянемо різновиди ванн та особливості їх догляду

Найбільш поширеним різновидом ванн є чавунна. Вона довговічна, міцна, надійна, однак з простеньким дизайном. Мінусом чавунною є й те, що вона важка, тому використовувати її в інтер’єрі кімнати і пересувати зовсім не зручно.

Здавалося б, що може зашкодити такій міцній ванні, як чавунна. Чимало речовин можуть пошкодити емаль, якою зазвичай покривають чавун, що без сумніву вплине на поверхню.

Отож, при очищенні чавунної ванни від жовтого нальоту найкраще використовувати предмети догляду середньої жорсткості, котрі не залишають подряпин на поверхні. Уникайте чистих відбілювачів та засобів, що містять агресивні кислоти.

Акрилові ванни і досі в тренді через те, що у них привабливий дизайн, гарне покриття і вони можуть стати окрасою будь-якої ванної кімнати. Однак такий дорогий матеріал як акрил потребує особливого догляду.

І що не менш важливо, акрилові ванні потрібно чистити рідше, ніж усі інші різновиди ванн.

Насамперед, акрил противиться усіляким чистячи засобам у вигляді порошків, що можуть залишати подряпини. А от гелі, засоби кремоподібної структури чи навіть спреї тільки одобрюються. Навіть засоби із вмістом хлору з бактерицидним ефектом не викликають заперечень.

Чого не скажеш про фарфорові ванни, при очищенні покриття яких спокійно можна використовувати порошкоподібні засоби, а от сильні засоби абразивної природи заборонені. Найчастіше для очищення фарфорових ванн використовують такий засіб як пемза. Для більшої ефективності спочатку варто скористатися сильним кремоподібним засобом, а вже потім порошком.

Якщо ж у вас ванна після реставрації чи повторного покриття, то для її догляду придбайте миючі засоби м’якої структури, тобто м’які губки, йоржики, котрі не пошкодять покриття. Усі засоби повинні бути без агресивних складників. Тому уважно читайте інструкцію до засобу, якого вирішили купити для очищення ванн.

І все ж таки, чому на ваннах з різних матеріалів утворюється жовтий наліт? Відповідь одна. Неправильний догляд. Як правильно очищати ванну, як зберегти її чистоту і колір надовго, ми напишемо далі.

Чим відмити ванну від жовтизни в домашніх умовах?

Люди мають звичку використовувати під час прибирання чи очищення засоби, що є під рукою. І це правильно. Чимало з них можуть стати справжніх порятунком у боротьбі із забрудненням і суттєво зекономити кошти.

Наприклад, для очищення поверхні ванни від легкого нальоту інколи буває достатньо звичайного оцту, лимонної кислоти, харчової чи кальцинованої соди. 

Якщо ж наліт глибоко в’ївся, то для його очищення скористайтеся рецептами сильнодіючих засобів, котрі найбільш ефективні для покриття різних ванн.

Рецепт 1. Змішайте відбілювач та столовий оцет у рівних співвідношеннях в одній посудині, а в другій – харчову і кальцинову соди. Спочатку засипте наліт не менш ніж на 20 хвилин сумішшю з сод. Пізніше промийте його розчином з оцту, ретельно протріть м’якою губкою і не забудьте ополоскати все це теплою водою.

Рецепт 2. У закритій посудині з’єднайте дві частини нашатирного спирту та одну частину перекису водню шестивідсоткового. Міцно закривши посуд, адже випари цих речовин дуже шкідливі, добряче струсіть її вміст. Утвореним засобом промийте найбільш забруднені ділянки ванни, змочіть розчином губку і покладіть туди, де наліт найбільше в’ївся на 15, а то й 20 хвилин. Сполосніть водою.

Рецепт 3. Один пакетик лимонної кислоти розчиніть у стакані теплої води. Добряче змочіть цим засобом м’яку губку для чищення і протріть нею ділянки, де найбільше помітний наліт. Залиште змочену губку у розчині на пів години, згодом знову повторіть цю процедуру. Так можна робити 3-4 рази.

Або ж підігрійте лимонний сік до повного розчинення у воді і промийте теплим засобом найбільш забруднені нальотом місця. Змочіть жовті плями розчином і залишіть на 30 хвилин. Сполощіть водою кімнатної температури.

Рецепт 4. Для приготування засобу краще використати скляний посуд. Налити у нього 100 г столового, або ж при наявності винного оцту. Додати дві столові ложки кухонної солі. Утворений розчин нагріти до температури 50, або ж 65 градусів. А потім, поки утворений засіб для очищення покриття ванн не охолов, нанести його на ділянки з жовтим нальотом. Після 15 хвилин промити ванну теплою водою.

Рецепт 5. У герметичній посудині розчинити дві частини аміаку з однією частиною перекису водню. Утворену суміш збовтати, поки не утвориться піна з бульбашками. Засіб на 15 хвилин нанести на поверхню ванни з нальотом, а потім сполоснути протічною водою.

Поради по догляду за поверхнею ванни

Очищаючи ванну від нальоту, придивіться чи ця процедура не зашкодить вашому здоров’ю. Адже чимало засобів для чищення мають доволі різкий запах, а їхні випари взагалі можуть бути отруйними.

Отож, аби очищення поверхні ванни не закінчилося канікулами в лікарні запам’ятайте декілька простих правил безпеки:

  • Завжди використовуйте маски для обличчя, цупкий щільний одяг та гумові рукавички, що максимально захистять ваше тіло від потрапляння хімічних речовин;
  • Щоб чищення поверхні ванни не шкодило вашим органам дихання добре провітрюйте приміщення, тобто створюйте протяги, широко відчиняйте двері;
  • Вберегти металеві чи хромовані деталі ванни від згубного впливу чистячих засобів допоможе захисна плівка;
  • В жодному разі не використовуйте металевих жорстких щіток для чищення, адже вони не стільки допоможуть, скільки пошкодять покриття.

І наостанок запам’ятайте: чавунні чи емальовані ванни потрібно чистити щотижня, акрилові – раз в два тижні.

Попереджуючи появу жовтого нальоту на поверхні ванни, візьміть собі за правило щоразу після купелі ополіскувати ванну протічною водою, не залишайте на покритті мильного осаду.

Витирайте сухою ганчіркою поверхню ванни, аби вона залишалася чистою і сухою. Робіть це ретельно, не залишайте вологи, завдяки якій утворюється наліт з іржею.

Встановіть, якщо ви можете собі це дозволити, фільтри для протічної води, щоб надлишок металів чи інших хімічних сполук не осідали на поверхні ванни і не спричиняли появу нальоту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дім
В тему