Поради

Реставрація ванни рідким акрилом

Реставрація ванни рідким акрилом

Рано чи пізно улюблена ванна, що зовсім недавно сяяла сліпучою білизною, втрачає свій привабливий вигляд. Що робити власнику? Купівля нової сантехніки та її встановлення влетить «у копієчку», а якщо приплюсувати сюди суму на демонтаж старої ванни і витрати на ремонт після монтажу, виходить досить солідна сума.

На допомогу приходять інноваційні технології, які дозволяють в короткий термін повернути старій ванні вигляд нової. Реставрація ванн рідким акрилом відноситься до числа таких практичних рішень.

Рідкий акрил по своїй суті являє собою міцну двокомпонентну емаль, до складу якої входить основа і затверджувач. Бажано провести реставрацію ванни своїми руками, додатково заощадивши на вартості робіт.

Плюси застосування рідкого акрилу

Метод «наливної ванни» досить простий. Підготовлений склад по колу наливається на край чаші, після чого він повільно стікає вниз і застигає, утворюючи 2-8 мм шар. Поверхня чаші стає гладенькою.

Нове покриття маскує малі і середні дефекти старої ванни, такі як іржаві плями, відколи, подряпини, тріщини та інші зміни кольору і структури.

Ванна до реставрації рідким акрилом і після
Ванна до реставрації рідким акрилом і після

Заливка рідким акрилом вважається одним з найпопулярніших способів реставрації ванн і це не випадково, адже він має ряд переваг:

  • Рідкий матеріал заповнює усі нерівності і щілини на поверхні ванни.
  • Акрил дуже приємний на дотик, не ковзає, що дуже важливо для сантехніки. Крім того, він добре зберігає тепло.
  • Акрилове покриття зносостійке, стійке до механічних ушкоджень, запобігає розвитку і зростанню хвороботворних бактерій.
  • Реставрована поверхня дуже проста в догляді. Вона не жовтіє і не вбирає бруд. Для очищення від забруднень досить помити ванну будь-яким м'яким миючим засобом.
  • Рідкий акрил за бажанням власника ванни можна тонувати в будь-який колір.
  • Істотна економія сімейного бюджету. За найскромнішими підрахунками реставрація ванни рідким акрилом обійдеться приблизно в 20% суми, яку довелося б витратити на заміну сантехніки.

Види реставрації ванн

Існує кілька способів реставрації ванн:

  • встановлення акрилового вкладиша;
  • покриття ванни емаллю;
  • наливне покриття акрилом.

Акриловий вкладиш необхідно використовувати, коли він точно підходить за розмірами. Коли ванна дуже стара, пошук акрилового вкладиша практично ніколи не завершиться успіхом. Реставрація чавунної ванни за допомогою нового шару емалі процес дуже трудомісткий і новий шар емалі прослужить близько 5 років.

А як же ремонт і реставрація акрилової ванни? Ремонт акрилової ванни своїми руками цілком можливий. Процес реставрації ванни простий і не вимагає особливих навичок. Отримане покриття практично не поступається за якістю новій ванні. При цьому істотно економить час і гроші.

Технологія нанесення рідкого акрилу досить проста. Роботи цілком можуть бути виконані самостійно.

Етапи та матеріали для реставрації чавунної ванни

Отже, матеріали та інструменти:

  • кутова шліфувальна машинка - болгарка з насадкою для шліфування;
  • рідкий акрил і спеціальний шпатель для вирівнювання поверхні;
  • будь-який розчинник;
  • газети, папір для захисту підлоги;
  • малярський скотч.

Спочатку необхідно прибрати старе покриття. Для цього по поверхні ванни потрібно ретельно пройтися шліфувальним кругом. Чим ретельніше буде зачищена поверхня, тим якісніше буде реставрація ванни. Особливу увагу варто приділити складним місцям - решітці і зливу. Їх можна буде замінити після закінчення робіт.

Як підготувати ванну до реставрації?

Перед нанесенням складу, ванну необхідно правильно підготувати. Якість її підготовки - ще один фактор, який серйозно впливає на кінцевий результат. Процес складається з декількох етапів.

Зачистка старої емалі

Для підвищення адгезії рідкого акрилу стару емаль необхідно зняти або якісно зачистити. Перед початком робіт потрібно оцінити стан сантехнічного обладнання. Якщо воно знаходиться у відносно непоганому стані: є в наявності тільки жовті плями від іржі і невеликі подряпини, буде досить добре попрацювати наждачним папером. При наявності більш серйозних проблем: відколів, глибоких подряпин і іржі, доведеться використовувати більш серйозні інструменти: кутову шліфувальну машину або дриль з абразивними насадками.

Розглянемо перший спосіб. Вану споліскують водою і насипають будь-який абразивний порошок, кількість якого повинна бути достатньою для обробки поверхні всієї чаші. Потім береться наждачний папір і акуратно зачищаються стінки і дно. Зачистка проводиться до тих пір, поки поверхня не покриється мережею насічок від наждака. Процес цей довгий і трудомісткий, вимагає терпіння. Варіант з використанням болгарки або дрилі простіший і швидший, але надзвичайно брудний.

Реставрація ванни

Реставрація ванни

Інтенсивна зачистка емалі супроводжується великою кількістю дрібного пилу, яка підіймається у повітря. Тому перед початком робіт потрібно надіти захисну маску.

Після закінчення зачистки необхідно змити весь пил, який накопичився в чаші ванни.

Знежирення поверхні

Щоб рідкий акрил ліг рівно, потрібно знежирити поверхню ванни. Для цього можна використовувати харчову соду або будь-який розчинник. Соду розводять водою до пастоподібного стану і натирають нею поверхню ванни. Розчинник рясно наносять на губку і змочують ванну. Після проведення процедури знежирення, залишки складу змиваються гарячою водою. Вм'ятини і відколи, що залишилися на поверхні ванни, акуратно закладаються автомобільною шпаклівкою.

Приготування розчину для реставрації

Точна інструкція з підготовки рідкого акрилу до роботи повинна бути на упаковці матеріалу. У загальних рисах процедура проводиться так. У відро з основою виливається затверджувач, він легше основи, тому ляже зверху.

У процесі перемішування ретельно зчищають зі стінок і дна банки основу, добре змішуючи склад. Використовувати для перемішування дриль не рекомендується, оскільки як тільки інструмент почне працювати, затверджувач майже гарантовано виплеснеться з відра. Крім того, зчистити основу з дна і стінок банки буде вкрай важко.

Готовий склад залишають ненадовго для настоювання. Однак цей термін повинен бути невеликим, тому що через короткий час рідкий акрил починає тверднути.  «Життєздатність» розчину обмежується 40-70 хвилинами.

Якщо передбачається нанесення кольорового покриття, в полімер додають кольорову пасту. Важливо простежити, щоб вона була сумісна зі складом, інакше розчин розшарується і буде не придатний для нанесення. Ще один важливий момент: обсяг барвника не повинен перевищувати 3% від об’єму всієї суміші. Якщо порушити це правило, технічні характеристики матеріалу будуть порушені, що позначиться на якості покриття.

Фахівці не рекомендують вибирати яскраві насичені кольори для рідкого акрилу. Є ризик, що з плином часу покриття може нерівномірно вицвісти і чаша стане плямистою. З ваннами, декорованими в ніжні пастельні тони, таке не трапляється.

Кінцева підготовка ванни

Щоб нове акрилове покриття ванни було рівномірним, поверхню необхідно добре прогріти. Для цього закривають пробку і набирають в чашу максимально гарячу воду. Після декількох хвилин воду спускають і ретельно осушують чашу. Потрібно бути дуже уважним, щоб жодна ворсинка або ниточка не залишилася на стінках або дні.

Тепер потрібно швидко зняти обв'язку ванни, щоб не засмітити каналізацію рідким акрилом. Під злив кладуть невелику місткість, в яку будуть стікати залишки складу, підлогу застилають газетами, а плитку, що примикає до краю чаші, захищають малярським скотчем. Ванна повністю готова до реставрації.

Заливка ванни рідким акрилом

Тепер можна приступати до відновлення ванни акрилом. Весь процес має наступну послідовність дій: суміш рідкого акрилу змішується згідно інструкції до досягнення однорідної консистенції. Для цього знадобиться місткість для змішування і палиця або інший предмет для перемішування. Після ретельного змішування акрилу зі спеціальним закріплювачем, його потрібного залишити на 15 хвилин.

Заливка ванни акрилом
Заливка ванни акрилом

Наливати акрил на поверхню ванни необхідно повільно і починати треба обов'язково з бортів. Під власною вагою рідина розтікається і стає ідеально гладкою на всій поверхні ванни. Після того як майстер пройшов перше коло, він виливає частину суміші в ванну, а частину суміші знову по колу розподіляє по її сторонам.

Потім, використовуючи м'який шпатель, розподіляють суміш акрилу таким чином, щоб закрити всі патьоки і вирівняти поверхню. Занадто старатися тут не потрібно, оскільки у міру його висихання акрил рівномірно розподілиться самостійно.

Всі огріхи біля дна усуваються за допомогою шпателя. Для цього використовується акрил, що зібрався на дні. Додаткове вирівнювання дна проводиться переміщенням шпателя від зливу до узголів'я до тих пір, поки акрил не загусне.

Залежно від виду рідкого акрилу необхідно дати йому висохнути від 1 до 4-х днів. Через 36 годин, після остаточного висихання поверхні можна звільнити злив, встановити грати переливу і випробувати результат реставрації ванни рідким акрилом своїми руками.

Правила догляду за новою поверхнею

Результатом реставрації ванни рідким акрилом стає нове міцне покриття, яке стійке до появи подряпин і тріщин. Однак воно досить чутливе до проламів, деформацій і подібних ушкоджень. Саме тому з оновленою ванною потрібно поводитись дуже акуратно.

Не можна допускати сильних ударів об поверхню чаші і падіння в неї важких предметів. Оптимально після кожного використання протирати ванну насухо м'якою ганчіркою.

Сильних забруднень поверхні краще не допускати, оскільки використовувати для чищення акрилу абразивні склади заборонено. Для миття обладнання використовується м'який мильний розчин або спеціальні склади. Крім того, в чаші не варто замочувати білизну з відбілювачем або приймати ванни з сіллю.

Реставровану поверхню потрібно оберігати від попадання агресивних хімічних речовин.

Відео: покриття ванни емаллю

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Ремонт, дім
В тему