Поради

Вибираємо вхідні двері в квартиру: поради та підказки

Вибираємо вхідні двері в квартиру: поради  та підказки

Із настанням часу ремонту або ж переїзду в нове житло на голови господарів падає чимало турбот. Кожному хочеться так облаштувати дім, аби він справді був фортецею, а першим надійним форпостом мають стати вхідні двері. Їх якість напряму впливає на комфорт мешканців та безпеку.

Не варто нехтувати цим питанням та вибирати двері лише за зовнішнім виглядом або за принципом «на що гроші залишаться». Адже якісні дверна коробка та полотно гарантуватимуть, що за кілька років вам не треба буде знову обходити будівельні магазини у пошуку нових вхідних дверей. Тому ліпше одразу вибирати двері, котрі не перекосяться за кілька місяців, а надійно захистять житло від зовнішніх шумів та проникнень зовні.

Розбираємося, якими повинні бути вхідні двері у квартиру, аби максимально якісно виконувати свої функції та на що треба першочергово орієнтуватися при виборі.

Які функції виконують вхідні двері

Вхідні двері – це не лише «лице» вашої квартири, а й перший блок-пост на кордоні із зовнішнім світом. Відтак, дверне полотно та конструкція повинні бути перш за все надійними та виконувати низку важливих функцій.

  • Безпека. Саме міцність дверей та замка гарантує безпеку у буквальному сенсі. Бо власне двері є головною перепоною на шляху зловмисників, котрі «поклали око» на ваше житло. Залежно від матеріалу, міцності, ваги конструкції двері можуть або стати справжньою проблемою для зайд, або ж надто легким завданням. Тому у ході вибору особливо активно вивчайте характеристики дверей, котрі впливають на їхню надійність.
  • Теплоізоляція. Вхідні двері повинні бути надійним бар’єром для витоку тепла. Теплоізолюючі показники дверної структури сильно залежать від матеріалів виготовлення та ущільнювачів, які використані при монтажі. Щоб зберігати здоровий мікроклімат та не переплачувати за обігрів під’їзду вибирайте двері достатньої товщини і необхідною кількістю ущільнювача.
  • Попри те, що дизайн дверей – меш важливий показник, ніж два попередні, однаково вхідні двері будуть першим, із чим стикатимуться ваші гості під час візитів. Тож не забувайте, що функціональність дверей варто поєднати із якісним зовнішнім виглядом.

Із особливостей життя в квартирі випливає кілька специфічних функцій, що має виконувати дверне полотно, котрі є відмінними ніж у дверей в дім. Наприклад, у цьому випадку надто важливо, щоб двері володіли достатнім ступенем звукоізоляції. Адже у багатоквартирному будинку може бути ой як шумно,  а вислуховувати щовечора «концерти» із під’їзду через двері навряд чи приємно.

Як вибрати вхідні двері в квартиру
Як вибрати вхідні двері в квартиру

Аналогічно і з пропусканням запахів – вхідні двері повинні бути обладнані так, аби всередину не просочувалися сторонні запахи.

Натомість на другий план відходять такі показники, як стійкість вхідних дверей до різких температурних коливань та вигорання під прямими сонячними променями. У будинку із квартирами, на відміну від приватного, це геть не актуальні параметри, тому не варто переплачувати за «навороти».

Захист дверей від злому

Отож, найважливіше, щоб вхідні двері гарантували високий ступінь безпеки, тобто були захищені від злому. Що на це впливає? Найперше – матеріал, із якого виготовлена дверна коробка та полотно як базові елементи конструкції дверей.

Говорячи про матеріали дверей, то найпоширенішими є два види: дерево та метал.

Дерев’яні двері – прийнятний варіант у якості вхідних лише коли квартира має попередній тамбур, спільний із іншими, а на вході в тамбур стоять міцні двері із сталевими листами в основі. І то, лише у випадку, коли сусіди справно зачиняють двері у коридор та не водять сумнівних компаній.

Справа у тому, що дерево – матеріал хоч і екологічний, проте аж ніяк не стійкий до зламування. Такі двері легше відкрити, а якщо цього зробити не вдасться – їх можна виламати (що, в принципі, теж досить гучно) або ж елементарно зняти із петель. Зрештою, краще обирати дерев’яні двері у якості міжкімнатних варіантів.

Мабуть, винятком стануть важкі двері із червоного дерева чи інші спеціальні конструкції із благородних порід, однак їх використання не завжди виправдане через дуже високу вартість матеріалів.

Натомість металеві двері – набагато надійніший вибір. У цьому випадку золотою серединою є сталь, яка відносно не важка та досить доступна за ціною. Тож звертайте увагу на вхідні двері, в основі конструкції полотна яких лежать листи сталі.

Загалом для дверей існує спеціальне поняття «класи стійкості до злому» – їх виділяють 13. Для різних класів коливається ціна на вхідні двері, для квартир найчастіше обирають класи 1-4, адже вищі класи – спеціальні двері для сейфів та камер схову.

Якість сталі

У якості основи сталевих дверей може бути один чи два листи цього металу. Лицевий лист сталі дверей обов’язково являє собою цільну конструкцію без спайок та швів. Це важливо, адже при спробі пошкодити сталеві двері важким предметом саме спайки найперше піддаються взаємодії. Бажано, аби обидва листи сталі були цілими, однак цей фактор впливає на вартість дверей.

Якісний сталевий листок для дверей має мати товщину хоча б у півтора міліметри. Звісно, більше – значить краще, а вхідні сталеві двері матимуть відмінні протиударні властивості. Проте двері із товщиною листів сталі понад 3,5 мм досить важкі і, наприклад, дитині важко їх відкрити чи зачинити.

Товщина дверного полотна

Дверне полотно – власне двері, котрі рухаються на петлях, і складається із кількох основних елементів – листів основи, утеплювача та обшивки. Секційна будова вхідних дверей дуже важлива. У якості утеплювача дверей найчастіше використовують пінопласт, поролон, чи мінеральну вату, а обшивки – шкіру чи синтетичні полівініли.

Загальна товщина усіх елементів оптимально становить 5 см чи дещо більше. На ринку можна зустріти варіанти дверей починаючи з 3 см, але вони не надто надійні – у таке дверне полотно для входу навіть не вставити додаткові контури ущільнення та якісний замок проти зламування.

Моделі з 10 см у товщину зазвичай мають додаткові листи зі сталі, тож є досить важкими. У разі встановлення таких вхідних дверей доведеться додатково укріплювати конструкцію та підбирати посилені петлі. Таким чином, оптимальна товщина дверного полотна для квартири –5-7 см.

Додаткові захисні елементи

Як додаткові елементи захисту дверей розглядають ребра жорсткості, протизйомні штирі та приховані петлі.

Ребра жорсткості – додаткові вертикальні та горизонтальні металеві полоси, які монтують для підтримки листів сталі у двері щоб запобігти їх вгинанню при активній механічній взаємодії. Ці ребра повністю ховають у полотно вхідних дверей, вони не спричиняють сильного збільшення ваги конструкції. Натомість ребра утруднюють процес відтискання дверей. Оптимальна кількість – два горизонтальні та два вертикальні ребра.

Протизйомні штирі – спеціальні металеві шматки, які монтують поблизу петель, аби двері не можна було просто зняти. Загалом на двері середньої ваги досить 3-4 штирів.

Інший варіант – приховані петлі. Вони глибоко всаджені у конструкцію, тому зловмисникам до них складніше дістатися.

Окрім того, іноді застосовують додаткову накладку на раму, котра закриває щілину між дверима та стіною.

Стійкість дверних замків до злому

Замок дверей – дуже важливий елемент, адже саме через його зламування зловмисники найчастіше потрапляють всередину квартири. Тому при виборі вхідних дверей вибирайте надійний тип замка.

Наразі для вхідних дверей обирають переважно три типи – циліндровий, сувальдний та моноблочний.

  1. Циліндровий замок для дверей має низку невеличких циліндрів всередині механізму. До нього складно підібрати відмичку, проте можна зламати саму серцевину. Через відносно просту побудову механізму цю складову дверного полотна досить легко вивести з ладу – наприклад, засунувши туди дрібний предмет. Натомість і заміна відбудеться легко, не треба для цього діставати всю конструкцію, а лише серцевину.
  2. Сувальдний замок для вхідних дверей всередині складається із низки пластинок, які стикаючись у певному положенні замикаються. Замковий отвір вузький, тож відмичку також підібрати складно, окрім того, його не виб’є із колії потрапляння невеликого предмета. Тому це – чи не найнадійніший вид для дверей.
  3. Моноблок фактично включає в себе два замки із однаковим механізмом, котрі працюють або синхронно (залежний моноблок), або ж порізну (незалежний).

Нещодавно на ринку з’явилися моделі електронних замків для вхідних дверей. У них принципово інший принцип роботи, адже тут немає отвору для ключа, а взаємодія відбувається за магнітним механізмом. Таким чином, відкрити замок через підбір ключа чи виймання циліндра неможливо. Окрім того, є можливість перевірки стану дверей через спеціальний додаток на мобільному телефоні.

Загалом фахівці рекомендують обирати двері з двома різними системами – найпоширеніший вид дверних плит містить сувальдний та циліндричний замки. Це краще убезпечить вхідні двері від злому.

Ізоляція від шуму і холоду

Вхідні двері відповідатимуть й за тепло та тишу у квартирі. Звісно, сталеві листи в основі у цих аспектах відходять на задній план, тож слід прискіпливо обрати наповнювач та ущільнювач для дверного полотна.

Наповнювач

Найпоширенішими видами наповнювача для вхідних дверей є пінопласт, мінеральна вата чи мінеральні плити, пінополіуретан. Звісно, можна знайти двері із потовщеним гофрованим картоном чи поролоном, але вони не відрізняються високими експлуатаційними показниками і приваблюють лише нижчою ціною. Проте ліпше обрати трішки дорожчий варіант, що прослужить набагато довше.

  • Пінопласт – добрий шумоізолятор, стійкий до впливу вологи. Тривалий період здатний виконувати свої функції, однак має один мінус – пожежонебезпечність. Матеріал легко загоряється.
  • Мінеральна вата прекрасний ізолятор, до того ж – це екологічний матеріал. Вона добре протистоїть перепадам температури, і навіть коли на коридорі холодно, вхідні до квартири двері надійно утримуватимуть тепло. Проте вибираючи цей матеріал будьте готові, що у процесі експлуатації пухка структура волокон може зсідатися, тож у дверях утворяться невеликі порожнини. Аби у майбутньому не шукати коштів на ремонт, вибираючи двері утеплені мін ватою зверніть увагу на моделі, укомплектовані ребрами жорсткості, котрі запобігають осіданню.
  • Мінеральні плити. Вони жорсткіші за вату, до того ж погано піддаються впливу вогню та довго зберігають свої властивості. Чи не найбільший недолік – ціна матеріалу.
  • Спінений пінополіуретан – схожий на пінопласт матеріал, однак із ціліснішою структурою. Стійкий до механічних пошкоджень через свою гнучкість, водостійкий та легкий, чудовий ізолятор.

Ущільнювач

Ущільнювач – додатковий елемент для дверей, котрий лише покращує тепло-, шумо- та запахоізоляцію дверей. Йдеться про своєрідні порожнисті всередині пасма, котрі монтують на щілини задля забезпечення щільного прилягання дверної плити до коробки. Самі смужки мають основу, котра клеїться до конструкції, тож встановити чи замінити смужку дуже легко. Застосування його значно підсилює вказані властивості дверей.

Виготовляють ущільнювачі із різних синтетичних похідних. Найбільш поширені на ринку гумові, силіконові чи поролонові  варіанти.

Поролонові ущільнювачі, можна сказати, є дещо застарілим вибором. Вони дешеві, але й не надійні – можуть пропускати запахи та обриватися вже за кілька місяців після початку використання. Окрім того, вони вбирають вологу та натягують запахами, і через це довго такий ущільнювач точно не прослужить.

Гумовий є найтовстішим варіантом котрий практично не піддається зовнішнім впливам, однак його не радять застосовувати для вхідних дверей всередину – краще вибирати цей вид для дверей на двір.

Силіконовий ущільнювач – найкращий вибір саме для вхідних дверей у квартиру. Звісно, силікон дещо вибагливіший матеріал, ніж гума, та водночас при вході всередину він не матиме таких великих навантажень (наприклад, надмірного зволоження чи різких перепадів температури). Відтак, для полотна при вході у квартиру радять використовувати саме силіконові  ущільнювачі, придбати котрі можна у будь-якому будівельному магазині.

Зовнішній вигляд

Цей параметр – дуже індивідуальний, бо залежить від смаку особи, котра вибирає двері. Розберемося, які види зовнішньої та внутрішньої обробки дверей в квартиру пропонує ринок.

Зовнішня обробка

Під зовнішньою обробкою мається на увазі оббивка, яка й створюватиме зовнішній вигляд дверей. Вона маскує листи сталі та утеплювачі і робить двері такими, як ми їх бачимо. У якості  обробки використовують такі варіанти:

Шкіра – практичний вибір, однак надто дорогий вид обшивки. Під шкіру зазвичай підкладають шар поролону. Оббивка досить еластична. Більш поширеним є шкірвініл – синтетичний матеріал, що копіює зовні копіює шкіру. Має менший термін експлуатації та нижчу стійкість, однак і коштує на порядок менше.

[ФОТО 10]

Дерево – теж чудовий ізолятор, що виглядає благородно, до того ж, воно майже не піддається зовнішнім впливам та довговічне. Зверху дерево лакують та покривають спеціальною плівкою. Досить дорогий вибір для дверей.

Вагонка із дерева та ДДФ (дрібнодисперсна фракція, плита, схожа на ДСП) – може похвалитися доброю шумо- та теплоізоляцію, а також забезпечує цікавий вигляд. Зверху зазвичай оббивку покривають лаком для стійкості, або ж фарбують. Є також спеціальний вид плівок («Вінорит») для нанесення на ці види покриття.

Зовні обрану поверхню можна ще проапгрейдити – наприклад, профарбувати. Фарба запобігатиме вицвітанню матеріалу. Натомість фарбувати шкіру слід у спеціальних салонах.

Внутрішнє оздоблення

Внутрішнє оздоблення дверей – дуже важливий елемент дверного полотна, оскільки воно повинне створювати гармонійне поєднання із внутрішнім дизайном. Власники повинні почуватися комфортно у «компанії» таких дверей.

Виробники пропонують на вибір чимало варіантів для внутрішньої частини дверної конструкції щоб забезпечити потреби ринку. Звісно, на двері із середини не буде таких великих впливів, як зоні – наприклад, усередині точно не буде різких перепадів температури, не потрібно думати, як матеріал дверей зробити термостійким. Тож оздоблення дверей із середини виконує виключно декоративну функцію.

Для оздоблення дверей використовують:

  • Шкіру чи замінник;
  • Дерево;
  • Вагонку;
  • Плівку;
  • Дзеркальні елементи;
  • Шпалери;
  • Ламінат;
  • Плитку.

Матеріали для дверей слід обирати у відповідності до того, як облаштований коридор. У виробників є опція, коли ви замовляєте внутрішнє оздоблення дверей за обраним дизайном. Перевагою додатково змонтованого дизайну є те, що згодом, коли ви захочете змінити обстановку, не доведеться замінювати двері, а зняти лише елементи декору та підібрати нові у відповідності до концепції.

Однак, не забувайте про головне призначення вхідних дверей у квартиру, тому обирайте якісні та надійні вироби від перевірених фірм. Адже хороші двері стануть надійним захистом вашого дому та на довгі роки дадуть можливість не хвилюватися за власну безпеку. Вибирайте прискіпливо, радьтеся із фахівцями, і тоді обов’язково вдасться вибрати оптимальні вхідні двері.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему