Поради

Які стелі найкращі для квартири

Які стелі найкращі для квартири

Вибір стелі для будь-якого приміщення – завдання не з легких. І хоча зараз на ринку представлено безліч варіантів для оформлення стелі щоразу замислюєшся, а що ж обрати. Ми спробуємо розібратися, яка стеля краща для тієї чи іншої кімнати і на що варто звернути увагу при її виборі.

Перш ніж обирати матеріал для стелі не забудьте:

  1. Врахувати особливості приміщення, де монтуватимете стелю. Всі кімнати різні, з різним призначенням. Так, стеля на кухню повинна бути паро- і вологостійкою, стеля у спальню – зі звукоізоляційними властивостями, стеля у вітальню – з красивим дизайном.
  2. Уявляти цілком дизайн приміщення, а не тільки стелі, бо не всякий матеріал для стелі бути гармоніювати з загальним видом кімнати.
  3. Звернути увагу на висоту та поверхню стелі. Окремі види стель монтуються лише на ідеально рівну поверхню.
  4. Зважте на особливості монтажу та демонтажу стелі, їх складність, вартість робіт і щонайголовніше на матеріал, що задає вид кімнаті.

Як бачимо, вибір стелі – справа доволі клопітка, тому до неї потрібно підійти серйозно і свідомо. Обираючи якісну стелю, пам’ятайте, що вона повинна відповідати таким вимогам:

  • бути вологостійкою, тобто витримувати підвищений рівень вологості;
  • бути гігієнічною, тобто не допускати утворень грибків чи плісняви на стелі, не виділяти шкідливих речовин;
  • бути довговічною, тобто бути стійкою до перепадів температур чи ультрафіолету;
  • легко доглядатися;
  • без проблем демонтуватися у разі потреби;
  • бути естетично привабливою, бо вид стелі обираєте не на рік і будете бачити щодня.

Матеріал для стелі - це підвісні, так і натяжні стелі, гіпсокартон, шпалери, тканина, плитка, металеві чи дерев’яні конструкції, скло та навіть дзеркала.

Яка стеля краща для кухні

Оригінальна стеля на кухні може стати її окрасою та класний доповненням інтер’єру. Однак стеля повинна бути не лише привабливою, а, насамперед, стійкою до багатьох чинників, які характерні для кухні.

Отож, стеля на кухні повинна бути:

  • стійкою до пари та стрибків температури;
  • не бояться вологості та води;
  • легко прибиратися, бо сліди від жиру та кіптява завжди присутні в кухні;
  • вписуватися у загальний інтер’єр кухні;
  • швидко встановлюватися за прийнятну ціну.

Оскільки вибір матеріалів для стелі чималий, ми назвемо лише ті, які найкраще підходять для кухні і покращать її вид.

Побілена або фарбована стеля

Незважаючи на те, що це найдавніший спосіб оформлення стелі, він і досі актуальний, особливо для кухні. Побілена стеля з бетонною зашпакльованою основою – надійний, довговічний і недорогий варіант стелі. Бетонна побілена стеля стійка до ударів, перепаду температури, перешкоджає появі грибків та плісняви, її легко встановлювати на рівній основі.

Якщо основою для стелі є фарбований гіпсокартон, то вона недовговічна, бо гіпсокартон при затопленні провисає, тріскає і потребує демонтажу.

Натяжні стелі

Натяжна стеля створює гладеньку поверхню, приховує недоліки основи та прокладену комунікацію, має довгий термін експлуатації. Щоправда забирає 3-5 см висоти стелі, бо кріпиться на металеві профілі.

Натяжна стеля – довговічна і практична, що стане окрасою будь-якого інтер’єру. Для кухні найкращим варіантом буде глянцева або матова натяжна стеля, бо їх доведеться частіше чистити від кіптяви та жиру. Тканинна натяжна стеля пропускають воду, всмоктують запахи і погано чистяться.

На глянцевих натяжних стелях можуть залишатися розводи від хімікатів та води. Щоб цього не було, потрібно використовувати ганчірки з мікрофіброю. Матова стеля доглядаються так само.

Стеля із пластикових плит

Надійна довговічна стеля, що не боїться вологи, стрибків температури, не вимагає особливого догляду. Її легко встановлювати та відновлювати після затоплення. Зараз на ринку представлені варіанти плит без швів, що створюють вид цілісної конструкції. Такий матеріал має суттєвий недолік – токсичність виробу.

Якісний пластик, щоб він був надійним і головне нетоксичним, знайти доволі важко.

Стеля із алюмінієвих рейок

Стеля, яка ідеально доповнює інтер’єр з елементами металу. Стеля довговічна, не боїться вологи, ультрафіолету, хоча й не дешева. Однак дизайн такої стелі доволі агресивний, тому будьте готові до того, що він може швидко набриднути. А демонтаж такої стелі – велика проблема.

Яка стеля краща для спальні

Обираючи стелю для спальні, зважайте не лише на матеріал стелі, його ціну чи естетичний вигляд, а й на його практичність. До стелі у спальні є свої вимоги, котрі варто враховувати.

Отже, стеля у спальні повинна бути:

  • з екологічно чистих матеріалів, які безпечні для здоров’я людини, адже у спальні людина проводить більшу частину своєї доби;
  • вид стелі повинен заспокоювати і розслабляти, а не напружувати;
  • мати звукоізоляційні властивості, адже відсутність шуму – запорука здорового сну і корисного відпочинку в спальні;
  • вписуватися у загальний інтер’єр спальні.

У сучасному інтер’єрі приміщень загалом відчутне тяжіння до мінімалізму, тобто максимум простоти і елегантності.

Фарбовані стелі в інтер’єрі спальні і досі в тренді. Вони екологічні, привабливі і додають затишку. Важливо лише правильно обрати колір, адже він задаватиме настрій всій кімнаті.

Так білий додаватиме світла в кімнаті та відчуття чистоти, світло-сірий – заспокоює, втихомирює емоції, персиковий або блідо-рожевий – розслабляє, створює затишок та бажаний комфорт, допоможе щоранку вставати легко і невимушено, блідо-блакитний – заспокоює емоції, налаштовує на позитив тощо.

Сірий колір з різними його відтінками – зараз на піку популярності.

Натяжні стелі – перевірений і якісний варіант для стелі у спальні, адже додає їй елегантності, привабливості і розкішний вид. Завдяки натяжним стелям, зокрема глянцевим, можна візуально збільшити розміри спальні, підкреслити її дизайн.

Якщо розміри дозволяють, то можна у спальні встановити і багаторівневі натяжні стелі, котрі нададуть спальні комфортний, екстравагантний, розкішний вид.

Помилково вважають, що дерево найкраще підходить для сільських інтер’єрів чи стилю лофт. Така стеля  - натуральна, екологічна і приваблива. Звісно, дизайн її у спальні не вражає унікальністю, однак він не менш привабливий, а головне корисний і безпечний.

Не менш оригінально дивиться стеля з дерев’яними балками, особливо в інтер’єрі заміського будинку. Найкраще класичний ретростиль в спальні поєднувати з конструкціями з гіпсокартону, антикваріатом, розкішним світильником та натяжними стелями.

Доволі популярна стеля для спальні з гіпсокартону, вона якісна, економічна, може втілити найсміливіші фантазії. Зараз особливо популярні види комбінованих стель, де елементи гіпсокартону поєднані з натяжними стелями, шпалерами, дзеркалом та оригінальним освітленням тощо.

Яка стеля краща для кімнати

Стеля для вітальні повинна вражати своєю формою, видом і бути оригінальним доповненням інтер’єру всієї вітальні. Матеріал для вітальні не має  обмежень у виборі, однак є варіанти, що з плином часом втратили свою актуальність.

Наприклад, пластини, вагонка, рейки зараз не в тренді, перевага надається суцільним плавним, або геометричним конструкціям. Тому в моді зараз і досі підвісні, гіпсокартонні чи натяжні стелі для вітальні.

Гіпсокартонні стелі – один із найкращих варіантів для вітальні, адже дозволяють втілити найвибагливіші задуми дизайнерів, особливо у поєднанні з іншими матеріалами, зокрема дзеркалом.

Стелі із гіпсокартону у вітальню можуть бути як одно-, так і багаторівневі. Багаторівневі конструкції можна встановлювати у високих приміщеннях. На думку експертів, якщо висота з доплюсованим розміром каркасу перевищує 2500 мм, то в таких вітальнях багаторівневі стелі допустимі. У менших вітальнях – ні.

Утворюють особливо привабливі, надійні і оригінальні конструкції з натяжними стелями.

Або ж презентують респектабельний вид вітальні у поєднанні з вітражним склом та оригінальним освітленням. Одне слово, компонувати  гіпсокартон та інший матеріал потрібно розумно і зі смаком. І найважливіше, лише професіонали зможуть дизайнерськи використати гіпсокартон, тому самодіяльність тут зайва.

Не менш популярні і натяжні стелі для вітальні. Вони вміло доповнять інтер’єр вітальні, створюючи комфорт та затишок.

Яка стеля краща для заміського будинку

Висоти для заміського будинку достатньо для втілення найвідважніших дизайнерських рішень. Окрім вже традиційних видів стелі із гіпсокартону, натяжної чи підвісної, а то й фарбованої стелі, для заміських будинків можна спробувати й інші, не менш цікаві варіанти.

Доволі часто вид стелі у заміських будинках прикрашають конструкції з дерева. Оригінальний вид стелі вітальні в заміському будинку нерідко створюють вагонка, фанера з якісних поліматеріалів чи дерев’яний масив у вигляді панелей.

Фанеру утворює матеріал з листяних (дуб, ясен, бук, клен, осика) чи хвойних (сосна, кедр, ялиця) дерев. Зазвичай зовнішній естетичний вид фанері надає пластик чи азбестовий папір.

Популярні й шпоновані панелі, які зовні покривають шпоном, що додає їм міцності та відмінно декорує. Найбільша перевага панелей – їх легке монтування.

І досі популярною залишається штукатурка з великим вибором кольорів та поліваріантністю рельєфу. Процес дизайнерського штукатурення – важка і клопітка праця, яка вимагає професійних умінь.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кухня, дім, Ремонт
В тему

Останні матеріали