Поради

Літня алергія: актуальні питання

Літня алергія: актуальні питання

На запитання про алергію, яка турбує матусь і дітей, відповіла педіатр і алерголог Катерина Вороніна.

 

1. – Влітку нашому синочкові виповниться 2 рочки. Підкажіть, які з сезонних ягід мають мінімальні алергенні властивості? Як почати введення ягід в раціон?

– Введення ягід краще починати з компотів, причому слід просто запарювати окропом кілька розчавлених ягід. Менш алергенними вважають жовту смородину і малину, чорну смородину, йошту, аґрус. Більш проблемні в цьому плані полуниця, суниця.

 

2. – Як впливає морська водичка на шкіру дитини? Синочку скоро рочок. Він схильний до розвитку алергії: сверблячий висип на щічках виникає в основному на червоні фрукти. Чи можна нам їхати на море?

– Морська вода є потужним антисептиком, в ній міститься велика кількість мінеральних речовин, які позитивно впливають на шкіру. Для дітей зі шкірною алергією слід особливу увагу звернути на тривалість морських ванн, а також перебування на сонці. Не забувайте, що під відкритими ультрафіолетовими променями можна перебувати тільки до 10:00 і після 17:00. Перші купання не повинні бути тривалими, для початку спробуйте обполоснути малюка. Після відвідування пляжу обов'язково приймайте душ з прісною водою.

 

3. – Чи буває у малюків алергія на цвітіння? Нашій доньці 1 рік і 2 місяці. Дівчинка стала посилено терти ніс. Іноді чхає: з носика з'являється прозоре мокротиння. Чи може це бути наслідком алергії?

– Алергія на цвітіння може виникнути в будь-якому віці. Прозоре виділення з носа, чхання може бути проявом полінозу (алергія на цвітіння). Вашій дитині необхідна консультація алерголога. Для початку зверніться в поліклініку. При необхідності вас направлять в спеціалізований алергологічний центр.

 

4. – У нашого синочка (2 роки і 3 місяці) сильна алергічна реакція на укуси комара. Утворюються величезні пухирі. За допомогою яких засобів можна найбільш швидко і ефективно впоратися з цими проявами?

– Зараз існує великий вибір засобів для запобігання від укусів. Спробуйте попередити укус комахи. Якщо ж проблема виникла, то найпростішим способом зменшити свербіж і набряк є звичайна сода. Слід змочити жменьку соди водою і прикласти до місця укусу. Якщо запалення не проходить і сильно турбує малюка, необхідно обробити ранку маззю з антигістамінним компонентом (наприклад, Феністил-гель). Також можна дати малюкові вікову разову дозу протиалергічного препарату.

 

 5. – Який із антигістамінних препаратів діє найшвидше. Нам розповіли знайомі, що важку алергію знімають гормони.

– Без попередньої консультації педіатра і алерголога гормональні засоби самостійно застосовувати не слід. Що мати мамі дитини-алергіка в аптечці на випадок НП? Запасіться Феністил-гелем: цим препаратом змазують алергічні прояви на шкірі. Також можете придбати краплі Феністил (їх зручно дозувати і давати малюкам), Зодак або Фенкарол. Не забувайте, що правильніше обговорити це питання з лікарем, який знає нюанси алергічних реакцій вашої дитини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему