Пророщена пшениця: лікувальні властивості, рецепти і поради
Пророщена пшениця - це зерна, які мають невеликі паростки в 2-3 мм. Такий продукт має в своєму складі безліч корисних речовин: хром, йод, цинк, залізо, кремній, калій, фолієва кислота, вітаміни Е, В1, В2, В3, В6.
Вона набагато корисніша, ніж звичайна пшениця і тим більше борошно з манкою. Річ у тім, що при проростанні насіння пшениці стають зародками нового життя. Всі корисні речовини переходять в активний стан, і їх кількість збільшується. Наприклад, вміст вітаміну С і В збільшується в 5 разів, вітаміну Е - в 3 рази, фолієвої кислоти - в 4 рази. Тому вживання їх в їжу дає людському організму неймовірний заряд бадьорості.
Калорійність пророщеної пшениці - 198 ккал на 100 г.
Чим корисні пророщені зерна пшениці
- нормалізують обмін речовин;
- підсилюють імунітет (тому дуже показані взимку і навесні);
- підвищують витривалість до холоду;
- велика кількість вітаміну групи В покращує функціонування нервової, серцево-судинної системи і м'язів;
- сприяють зменшенню зайвої ваги через нормалізацію метаболізму;
- залізо підвищує гемоглобін;
- клітковина, що міститься в складі пророщених зерен пшениці, виводить з організму токсини і покращує роботу всього шлунково-кишкового тракту;
- роблять волосся і нігті сильними і здоровими;
- сприяють зниженню тиску, виведенню з організму холестерину;
- за деякими даними покращують зір (якщо він не сильно поганий).
Варто зауважити, що користь пророщеної пшениці буде помітна лише при регулярному тривалому вживанні - від 3 місяців. Якщо ж вживати час від часу, 1-2 рази в тиждень, то помітних результатів ви не побачите.
Як проростити пшеницю?
Проростити пшеницю можна в домашніх умовах! Пропонуємо один з найпоширеніших способів пророщування. Отже:
- Ретельно промийте зерна пшениці кип'яченою водою кімнатної температури.
- Підготуйте чисту посудину (піддон, тарілка і т.д.) для проростання.
- На дно покладіть чисту тканину або марлю декількома шарами. Рясно обприскайте водою, покладіть шар зерна і накрийте ще одним шаром тканини або марлі.
- Додайте трохи води.
- Двічі в день промивайте кип'яченою водою.
Приблизно через добу або дві почнуть з'являтися перші паростки. В цей час користь від них - максимальна. Зберігайте їх в холодильнику 2-3 дні у відкритому лотку на вологій марлі.
Це не єдиний спосіб приготування пророщеної пшениці. Другий спосіб також передбачає використання марлі, перший пункт повторіть. Потім покладіть зерна в літрову банку, залийте їх водою і залиште на ніч. Вранці надіньте марлю на горловину банки, злийте воду. Трохи струсіть банку і залиште її під кутом 45 градусів, щоб вода зливалася. Увечері налийте кип'ячену воду, вилийте її і знову нахиліть банку. Вранці, коли з'являться паростки, можна зняти марлю і промити пшеницю кілька разів кип'яченою водою. Тепер її можна їсти.
Скільки пророщувати пшеницю?
Крім отримання проростків пшениці (1-2 дні), її також можна вирощувати на зелені паростки (7-10 днів). Такий спосіб вирощувати пшеницю особливо має сенс тоді, коли у вас переросли проростки і ви не знаєте, що з ними робити. Вважається, що пшенична зелень навіть ще більш корисна, оскільки багата хлорофілом, саме тому вона дуже популярна і використовується для приготування цілющого вітграсса. Вітграсс - це сік смарагдового кольору, вичавлений з молодої зелені пшениці. Цей напій чудово очищає і збагачує організм необхідними макро- і мікроелементами і є самим справжнім еліксиром здоров'я, молодості і краси.
Як використовувати пшеницю
В пророщеній пшениці міститься величезна кількість корисних речовин, що робить її ефективним інструментом натуропатії. Найбільшу цінність має напій вітграсс. Це Суперфуд, а значить, у нього широкий діапазон впливу на організм. Якщо говорити саме про лікування, вітграсс допомагає у випадках з простудними захворюваннями, захворюваннями шлунково-кишкового тракту і навіть при раку.
У косметології застосування пророщеної пшениці також дуже популярно. Масло зародків пшениці можна недорого купити в будь-якій аптеці і використовувати для волосся, вій, всередину, для шкіри і слизових. З проростків роблять маски для обличчя. Наприклад, відновлювальна маска: змішайте чайну ложку подрібнених проростків, жовток, чайну ложку розведеної дріжджової кашки і трохи оливкової олії, підігрійте і нанесіть на обличчя.
Рецепти з пророщеної пшениці
Коржі з пророщеної пшениці
Рецепт коржів з пророщеної пшениці і кабачка з кмином і імбиром.
Інгредієнти:
- 100 г пророщеної пшениці;
- 1 невеликий кабачок;
- 1 ч. ложка кмину;
- 1/2 ч. ложки меленого сушеного імбиру;
- сіль за смаком;
- рослинна олія для смаження на смак;
Як приготувати коржі з пророщеної пшениці:
- Зерна пшениці 5 хвилин підігріти в невеликій кількості води на сковороді. Потім подрібнити в кухонному комбайні.
- Кабачок потерти на тертці, змішати з пшеницею. Додати спеції, сіль.
- Випікати коржі на сковороді з товстим дном з обох сторін.
Напій «Реджвелак»
Рецепт напою з пророщеної пшениці.
Інгредієнти:
- 1/2 склянки пророщеної пшениці;
- 6 склянок води;
Як приготувати напій «Реджвелак»: засипати паростки пшениці в дволітрову банку, залити водою. Накрити банку марлею і дати напою настоятися 3 дні.
Готовий напій допоможе вгамувати спрагу, а ще з ним можна робити окрошку.
Апельсиновий салат з пророщеною пшеницею
Інгредієнти:
- Стакан пророщеної пшениці;
- 2 яблука;
- Апельсин;
- 150 г зернового сиру;
- Кілька листів крес-салату;
- Пару ложок подрібненого фундука;
- 3 ст. ложки оливкової олії;
- Сіль, чорний перець;
Приготування:
- Очистіть фрукти, наріжте скибочками.
- Змішайте їх з пшеницею і сиром. Нарвіть листя салату. Заправте маслом, додайте спеції.
- Перемішайте і викладіть в тарілку. Посипте фундуком.
Пшеничний хліб
Інгредієнти:
- склянка муки;
- 2,5 склянки води;
- 8 ст.л. проростків пшениці;
- 1 ч.л. цукру;
- 1 ст.л. соняшникової олії;
- 2/3 ч.л. солі;
Приготування закваски:
- Насипте борошно в миску. Додавайте воду до консистенції густої сметани.
- Накрийте рушником і залиште в теплі на 3-4 дні.
- Коли почнеться підйом тіста і з’являться бульбашки, закваску можна використовувати.
- Частина, яка не знадобиться зараз, перелийте в банку і можете зберігати в холодильнику 2 тижні.
Приготування хліба
- Пропустіть проростки через дрібну решітку м'ясорубки.
- Додайте 2 ст.л. закваски і масло. Перемішайте з цукром, сіллю і водою.
- Змастіть форму для випічки маслом і застеліть спеціальним папером. Накрийте рушником.
- Помістіть в тепло годин на 8, поки об’єм тіста не збільшиться хоча б в 1,5 раза.
- Поставте в духовку на 180 градусів максимум на годину.
Каша з паростками пшениці
Рецепт каші з паростками пшениці, апельсином, медом і імбиром.
Інгредієнти:
- 1 стакан пророщених зерен пшениці;
- 1 апельсин;
- щіпка меленого імбиру;
- 1 ч. ложка меду;
- 1 ст. ложка вершкового масла;
- сіль за смаком;
Як приготувати кашу з паростками пшениці:
- Зерна пшениці залити водою і залишити на 1 годину. Воду злити.
- Залити пшеницю новою водою, довести до кипіння, додати цукор, імбир і варити на повільному вогні до м'якості.
- У готову кашу додати мед, масло. Прикрасити шматочками солодкого апельсина.
Десерт з яблук, йогурту і пророщеної пшениці
Рецепт десерту з яблук, йогурту і пророщеної пшениці з медом.
Інгредієнти:
- 1/3 склянки проростків пшениці;
- 1 яблуко;
- 100 г йогурту;
- 1 ч. ложка меду;
Як приготувати десерт з яблук, йогурту і пророщеної пшениці:
- Пшеницю вимочити в воді. Воду злити.
- Яблука очистити і нарізати невеликими скибочками.
- Всі інгредієнти змішати.
- Десерт з яблук, йогурту і пророщеної пшениці готовий.
Протипоказання
В окремих людей організм може просто відмовитися засвоювати поживні речовини паростків пшениці. Але! Якщо ви їсте макарони, хліб (особливо дріжджовий), манну кашу та інші вироби з борошна, то в будь-якому випадку вони набагато шкідливіші для організму, ніж паростки. Так що, якщо ви станете їсти замість них живу пшеницю, то, без сумніву, тільки виграєте. Особливо руйнують імунітет дріжджі, які присутні у всіх хлібобулочних виробах. Харчуватися ними і мати нормальну мікрофлору шлунково-кишкового тракту неможливо. А погане травлення - прямий шлях до хвороб.
З обережністю потрібно поставитися до пророщеної пшениці:
- Людям з алергією на глютен (клейковину або рослинний білок). Його тут набагато більше, ніж в інших злаках.
- Тим, хто страждає шлунково-кишковими і ендокринними розладами.
У пшениці є лектини. Це білки, які взаємодіють з молекулами цукрів, що знаходяться на поверхні клітин, і склеюють їх. Відповідно, відбувається порушення роботи того органу, де таке склеювання відбулося. Є версія, що для травлення людей з другою групою пектин не може принести шкоди. Ну а всі інші можуть отримати токсичний вплив на ендокринну систему, а також шлунково-кишковий тракт з пошкодженням його слизової оболонки.
Взагалі, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом (наприклад, виразки або гастрити) вживати цей продукт не варто.
- Нещодавно перенесли операції.
Ослаблений організм не може повноцінно перетравлювати грубі волокна, які містить пшениця.
Крім того, найкраще точно знати, як була вирощена і як зберігалася пшениця - чи немає хімікатів, чи не бігали по ній гризуни. Вживання такого продукту в сирому вигляді може призвести до різних інфекцій. Тому про всяк випадок пророщену пшеницю краще поварити 1 хвилину.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.