Поради

Пророщена пшениця: лікувальні властивості, рецепти і поради

Пророщена пшениця: лікувальні властивості, рецепти і поради

Пророщена пшениця - це зерна, які мають невеликі паростки в 2-3 мм. Такий продукт має в своєму складі безліч корисних речовин: хром, йод, цинк, залізо, кремній, калій, фолієва кислота, вітаміни Е, В1, В2, В3, В6.

Вона набагато корисніша, ніж звичайна пшениця і тим більше борошно з манкою. Річ у тім, що при проростанні насіння пшениці стають зародками нового життя. Всі корисні речовини переходять в активний стан, і їх кількість збільшується. Наприклад, вміст вітаміну С і В збільшується в 5 разів, вітаміну Е - в 3 рази, фолієвої кислоти - в 4 рази. Тому вживання їх в їжу дає людському організму неймовірний заряд бадьорості.

Калорійність пророщеної пшениці - 198 ккал на 100 г.

Чим корисні пророщені зерна пшениці

  • нормалізують обмін речовин;
  • підсилюють імунітет (тому дуже показані взимку і навесні);
  • підвищують витривалість до холоду;
  • велика кількість вітаміну групи В покращує функціонування нервової, серцево-судинної системи і м'язів;
  • сприяють зменшенню зайвої ваги через нормалізацію метаболізму;
  • залізо підвищує гемоглобін;
  • клітковина, що міститься в складі пророщених зерен пшениці, виводить з організму токсини і покращує роботу всього шлунково-кишкового тракту;
  • роблять волосся і нігті сильними і здоровими;
  • сприяють зниженню тиску, виведенню з організму холестерину;
  • за деякими даними покращують зір (якщо він не сильно поганий).

Варто зауважити, що користь пророщеної пшениці буде помітна лише при регулярному тривалому вживанні - від 3 місяців. Якщо ж вживати час від часу, 1-2 рази в тиждень, то помітних результатів ви не побачите.

Як проростити пшеницю?

Проростити пшеницю можна в домашніх умовах! Пропонуємо один з найпоширеніших способів пророщування. Отже:

  • Ретельно промийте зерна пшениці кип'яченою водою кімнатної температури.
  • Підготуйте чисту посудину (піддон, тарілка і т.д.) для проростання.
  • На дно покладіть чисту тканину або марлю декількома шарами. Рясно обприскайте водою, покладіть шар зерна і накрийте ще одним шаром тканини або марлі.
  • Додайте трохи води.
  • Двічі в день промивайте кип'яченою водою.

Приблизно через добу або дві почнуть з'являтися перші паростки. В цей час користь від них - максимальна. Зберігайте їх в холодильнику 2-3 дні у відкритому лотку на вологій марлі.

Це не єдиний спосіб приготування пророщеної пшениці. Другий спосіб також передбачає використання марлі, перший пункт повторіть. Потім покладіть зерна в літрову банку, залийте їх водою і залиште на ніч. Вранці надіньте марлю на горловину банки, злийте воду. Трохи струсіть банку і залиште її під кутом 45 градусів, щоб вода зливалася. Увечері налийте кип'ячену воду, вилийте її і знову нахиліть банку. Вранці, коли з'являться паростки, можна зняти марлю і промити пшеницю кілька разів кип'яченою водою. Тепер її можна їсти.

Скільки пророщувати пшеницю?

Крім отримання проростків пшениці (1-2 дні), її також можна вирощувати на зелені паростки (7-10 днів). Такий спосіб вирощувати пшеницю особливо має сенс тоді, коли у вас переросли проростки і ви не знаєте, що з ними робити. Вважається, що пшенична зелень навіть ще більш корисна, оскільки багата хлорофілом, саме тому вона дуже популярна і використовується для приготування цілющого вітграсса. Вітграсс - це сік смарагдового кольору, вичавлений з молодої зелені пшениці. Цей напій чудово очищає і збагачує організм необхідними макро- і мікроелементами і є самим справжнім еліксиром здоров'я, молодості і краси.

Пророщена пшениця
Пророщена пшениця

Як використовувати пшеницю

В пророщеній пшениці міститься величезна кількість корисних речовин, що робить її ефективним інструментом натуропатії. Найбільшу цінність має напій вітграсс. Це Суперфуд, а значить, у нього широкий діапазон впливу на організм. Якщо говорити саме про лікування, вітграсс допомагає у випадках з простудними захворюваннями, захворюваннями шлунково-кишкового тракту і навіть при раку.

У косметології застосування пророщеної пшениці також дуже популярно. Масло зародків пшениці можна недорого купити в будь-якій аптеці і використовувати для волосся, вій, всередину, для шкіри і слизових. З проростків роблять маски для обличчя. Наприклад, відновлювальна маска: змішайте чайну ложку подрібнених проростків, жовток, чайну ложку розведеної дріжджової кашки і трохи оливкової олії, підігрійте і нанесіть на обличчя.

Рецепти з пророщеної пшениці

Коржі з пророщеної пшениці

Рецепт коржів з пророщеної пшениці і кабачка з кмином і імбиром.

Інгредієнти:

  • 100 г пророщеної пшениці;
  • 1 невеликий кабачок;
  • 1 ч. ложка кмину;
  • 1/2 ч. ложки меленого сушеного імбиру;
  • сіль за смаком;
  • рослинна олія для смаження на смак;

Як приготувати коржі з пророщеної пшениці:

  • Зерна пшениці 5 хвилин підігріти в невеликій кількості води на сковороді. Потім подрібнити в кухонному комбайні.
  • Кабачок потерти на тертці, змішати з пшеницею. Додати спеції, сіль.
  • Випікати коржі на сковороді з товстим дном з обох сторін.

Напій «Реджвелак»

Рецепт напою з пророщеної пшениці.

Інгредієнти:

  • 1/2 склянки пророщеної пшениці;
  • 6 склянок води;

Як приготувати напій «Реджвелак»: засипати паростки пшениці в дволітрову банку, залити водою. Накрити банку марлею і дати напою настоятися 3 дні.

Готовий напій допоможе вгамувати спрагу, а ще з ним можна робити окрошку.

Апельсиновий салат з пророщеною пшеницею

Інгредієнти:

  • Стакан пророщеної пшениці;
  • 2 яблука;
  • Апельсин;
  • 150 г зернового сиру;
  • Кілька листів крес-салату;
  • Пару ложок подрібненого фундука;
  • 3 ст. ложки оливкової олії;
  • Сіль, чорний перець;

Приготування:

  • Очистіть фрукти, наріжте скибочками.
  • Змішайте їх з пшеницею і сиром. Нарвіть листя салату. Заправте маслом, додайте спеції.
  • Перемішайте і викладіть в тарілку. Посипте фундуком.

Пшеничний хліб

Інгредієнти:

  • склянка муки;
  • 2,5 склянки води;
  • 8 ст.л. проростків пшениці;
  • 1 ч.л. цукру;
  • 1 ст.л. соняшникової олії;
  • 2/3 ч.л. солі;

Приготування закваски:

  • Насипте борошно в миску. Додавайте воду до консистенції густої сметани.
  • Накрийте рушником і залиште в теплі на 3-4 дні.
  • Коли почнеться підйом тіста і з’являться бульбашки, закваску можна використовувати.
  • Частина, яка не знадобиться зараз, перелийте в банку і можете зберігати в холодильнику 2 тижні.

Приготування хліба

  • Пропустіть проростки через дрібну решітку м'ясорубки.
  • Додайте 2 ст.л. закваски і масло. Перемішайте з цукром, сіллю і водою.
  • Змастіть форму для випічки маслом і застеліть спеціальним папером. Накрийте рушником.
  • Помістіть в тепло годин на 8, поки об’єм тіста не збільшиться хоча б в 1,5 раза.
  • Поставте в духовку на 180 градусів максимум на годину.

Каша з паростками пшениці

Рецепт каші з паростками пшениці, апельсином, медом і імбиром.

Інгредієнти:

  • 1 стакан пророщених зерен пшениці;
  • 1 апельсин;
  • щіпка меленого імбиру;
  • 1 ч. ложка меду;
  • 1 ст. ложка вершкового масла;
  • сіль за смаком;

Як приготувати кашу з паростками пшениці:

  1. Зерна пшениці залити водою і залишити на 1 годину. Воду злити.
  2. Залити пшеницю новою водою, довести до кипіння, додати цукор, імбир і варити на повільному вогні до м'якості.
  3. У готову кашу додати мед, масло. Прикрасити шматочками солодкого апельсина.

Десерт з яблук, йогурту і пророщеної пшениці

Рецепт десерту з яблук, йогурту і пророщеної пшениці з медом.

Інгредієнти:

  • 1/3 склянки проростків пшениці;
  • 1 яблуко;
  • 100 г йогурту;
  • 1 ч. ложка меду;

Як приготувати десерт з яблук, йогурту і пророщеної пшениці:

  • Пшеницю вимочити в воді. Воду злити.
  • Яблука очистити і нарізати невеликими скибочками.
  • Всі інгредієнти змішати.
  • Десерт з яблук, йогурту і пророщеної пшениці готовий.

Протипоказання

В окремих людей організм може просто відмовитися засвоювати поживні речовини паростків пшениці. Але! Якщо ви їсте макарони, хліб (особливо дріжджовий), манну кашу та інші вироби з борошна, то в будь-якому випадку вони набагато шкідливіші для організму, ніж паростки. Так що, якщо ви станете їсти замість них живу пшеницю, то, без сумніву, тільки виграєте. Особливо руйнують імунітет дріжджі, які присутні у всіх хлібобулочних виробах. Харчуватися ними і мати нормальну мікрофлору шлунково-кишкового тракту неможливо. А погане травлення - прямий шлях до хвороб.

З обережністю потрібно поставитися до пророщеної пшениці:

  1. Людям з алергією на глютен (клейковину або рослинний білок). Його тут набагато більше, ніж в інших злаках.
  2. Тим, хто страждає шлунково-кишковими і ендокринними розладами.

У пшениці є лектини. Це білки, які взаємодіють з молекулами цукрів, що знаходяться на поверхні клітин, і склеюють їх. Відповідно, відбувається порушення роботи того органу, де таке склеювання відбулося. Є версія, що для травлення людей з другою групою пектин не може принести шкоди. Ну а всі інші можуть отримати токсичний вплив на ендокринну систему, а також шлунково-кишковий тракт з пошкодженням його слизової оболонки.

Взагалі, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом (наприклад, виразки або гастрити) вживати цей продукт не варто.

  1. Нещодавно перенесли операції.

Ослаблений організм не може повноцінно перетравлювати грубі волокна, які містить пшениця.

Крім того, найкраще точно знати, як була вирощена і як зберігалася пшениця - чи немає хімікатів, чи не бігали по ній гризуни. Вживання такого продукту в сирому вигляді може призвести до різних інфекцій. Тому про всяк випадок пророщену пшеницю краще поварити 1 хвилину.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дієти, Здоров'я, продукти
В тему