Поради

Дієта стіл № 5

Дієта стіл № 5

Дієта «Стіл № 5» - це лікувальний план харчування, який входить в комплекс з 15 варіантів дієт. Всі вони були розроблені радянським вченим-дієтологом Михайлом Певзнером. «Стіл № 5» полегшує стан хворих при проблемах з жовчним міхуром, печінкою і жовчовивідними шляхами.

Дієта № 5 призначається при гострих гепатитах і холециститах в стадії одужання, хронічному гепатиті поза загостренням, цирозі печінки без її недостатності, хронічному холециститі і жовчнокам'яній хворобі поза загостренням (у всіх випадках - без виражених захворювань шлунка і кишківника).

Мета призначення дієти - хімічне щадіння печінки в умовах повноцінного харчування, сприяння нормалізації функцій печінки і жовчних шляхів, поліпшення жовчовиділення.

Загальна характеристика дієти № 5

Для дієти характерно фізіологічно нормальний вміст білків і вуглеводів при невеликому обмеженні жирів (в основному тугоплавких). Рекомендуються продукти з підвищеним вмістом ліпотропних речовин, клітковини, пектинів, рідини. Протипоказані продукти, багаті азотистими екстрактивними речовинами, пуринами, холестерином, щавлевої кислоти і продуктами окислення жирів, що виникають при смаженні. Страви готують відварними, запеченими, зрідка - тушкованими. Протирають тільки жилаве м'ясо і багаті клітковиною овочі; борошно і овочі не пасерують. Виключені дуже холодні страви. Режим харчування: 5-6 разів на день.

Що являє собою дієта?

Хімічний склад дієти:

  • білки - 80 г (55% тварини);
  • жири 80 г (30% рослинні);
  • вуглеводи - 350-400 г (70-80 г цукру);
  • кухонна сіль - 10 г;
  • вільна рідина - 1,5-2 л;
  • можна включати ксиліт і сорбіт (25-40 г) ;

Енергетична цінність дієти - 2400-2600 ккал.

Режим харчування Дієта № 5: 4-5 разів на день приблизно рівними порціями. Натщесерце рекомендується пити воду.

Необхідно пам'ятати, що дієта не може відновити функціонування уражених захворюванням органів. Вона тільки позбавляє від факторів, які провокують загострення, а також сприяє процесам відновлення. Дієту № 5 призначають в поєднанні з медичними препаратами та лікувальними процедурами. Зрозуміло, що знаючи свій точний діагноз, хворі можуть і самостійно переходити на цей план харчування, однак це не звільняє від відвідування лікаря.

Стіл № 5: список продуктів

Назва Продукти харчування, які МОЖНА вживати при дієті Продукти харчування, які НЕ МОЖНА вживати при дієті
Напої

Слабкий чорний чай з лимоном, напівсолодкий або із замінником цукру (ксилітом), молоком;
Відвар шипшини;
Соки розбавлені водою (при переносимості);
Протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів;
Желе;
Муси на заміннику цукру (ксиліт) або напівсолодкі на цукрі;
Морс і кисіль (не кислий);
Заварена ромашка;
Екстракт стевії, листя стевії.

Кава;
Какао;
Газовані та холодні напої;
Алкогольні напої (категорично заборонені всі, включаючи слабоалкогольні);
Шоколад і кави;
Зелений чай, трава спориш;
Молочна сироватка;
Цикорій;
Каркаде;
Свіжовичавлені і магазинні соки;
Супи Суп - це головне блюдо в раціоні (не на бульйоні);
Супи вегетаріанські - протерті з картоплею, кабачками, гарбузом, морквою, манною, вівсяною або гречаною крупою, рисом, вермішеллю. Дозволяється додати 5 г вершкового масла або 10 г сметани;
Фруктові супи;
Молочні супи з макаронними виробами;
Борщ (без бульйону);
Гороховий суп (рідкий, з мінімальним додаванням гороху);
Суп перловий.
Бульйони, зварені на м'ясі, рибі та грибах, а також бульйони на основі бобових, щавлю або шпинату;
Окрошка (на кефірі, на квасі, будь-яка).
Каші / Крупи Каші перетерті з гречаної, вівсяної, манної крупи, а також рису, зварені на воді або молоці;
Різні вироби з круп: суфле, запіканки, пудинги з сиру, запіканки з вермішелі, сиру;
Плов з сухофруктами;
Мюслі (без заборонених в дієті добавок) Вівсяні пластівці (без добавок);
Кус-кус, булгур;
Пшоняна каша;
Насіння льону;
З круп виключаються бобові (як самостійна страва);
Перлова, ячна, кукурудзяна крупи обмежуються;
Сочевиця.
Макарони Нежирна паста з дозволеними продуктами Жирні пасти;
Макарони з забороненими в дієті інгредієнтами;
Паста з гострим, вершковим або томатним соусами.
М'ясо / Риба / М'ясопродукти Нежирна яловичина, телятина, кролятина, курятина, індичка (вся птиця без шкіри). М'ясо готується в відварному або паровому вигляді, претерте або рубане (котлети, суфле, пюре, бефстроганов, м'яке м'ясо шматком);
Голубці, плов з відвареним мисом (не кислий соус);
Молочні сосиски (дуже обмежено);
Нежирні сорти риби (судак, тріска, хек, минтай, тунець) готувати наступним чином - варити або запікати після варіння. Можна робити кнели або фрикадельки, суфле рибне або цілим шматком філе. Вживання обмежується до трьох разів на тиждень;
Свіжі устриці;
Креветки, кальмари, мідії - обмежено;
Лосось - обмежено за вмістом жирів і як закуску, а не основного блюда;
Пельмені з телятиною або куркою (тісто, нежирне м'ясо, вода сіль) - дуже обмежено за вмістом жирів і обов'язково - НЕ смажені;
Конина (у вареному і запеченому вигляді);
Куряча грудка варена або на пару.
Нирки, печінка, язик, усі ковбасні вироби, копчені вироби, а також м'ясні консерви;
Обмежене вживання свинячого жиру, а кулінарні жири, поряд з яловичим і баранячим повністю виключаються;
Рибні консерви;
Солона і копчена риба;
Жирні сорти риби (сьомга, форель, сазан, вугор, осетрина, севрюга, білуга, сом та ін.);
Ікра зерниста (червона, чорна);
Суші;
Язик яловичий;
Крабові палички.
Хліб Висівковий хліб;
Житній хліб;
Сухарі;
Пшеничний хліб з борошна 1-го і 2-го сортів підсушений або вчорашньої випічки, сухарі;
Несолодке сухе печиво;
Випічні здобні вироби з вареним м'ясом і рибою, сиром, яблуками;
Сухий бісквіт;
Слайси (сухарики) пшеничні;
Хлібці (без консервантів);
Висівки.
Всі вироби з листкового і здобного тіста;
Пончики смажені;
Свіжий хліб;
Млинці;
Смажені пиріжки;
Сухарі із здобного тіста.
Молочні / Кисломолочні продукти Сметана (мінімальної жирності) і сир (негострий і в дуже обмеженій кількості);
Не більше 2% жирності кефір, йогурт і напівжирний або нежирний сир, молоко - 200 грам. Можна також і сирні страви, суфле і запіканки, вареники ліниві і ватрушки, кисле молоко, пудинги;
Сир фета - обмежений за змістом жирів;
Йогурти (без консервантів).
Виключаються сири солоних сортів;
Жирні молочні продукти;
Сливки, молоко 6%, ряжанка, жирний сир;
Молочна сироватка.
Овочі Крохмалисті овочі, відварені та запечені в протертому вигляді: картопля, капуста, морква, кабачки, гарбуз, буряк, пекінська капуста;
Салати (ромен, корн, айсберг і інші нейтральні за смаком салати) в обмеженій кількості;
Болгарський перець (в обмеженій кількості);
Авокадо;
Морська капуста;
Огірки;
Помідори (в дуже обмеженій кількості, при загостренні - виключити);
Стручкова квасоля - самі стручки можна готувати на пару або запікати;
Селера, брокколі (краще після теплової обробки).
З овочів виключаються: гриби, кукурудза, щавель, шпинат і ревінь, редька, редиска, ріпа, баклажани, часник, цибуля, спаржа;
Цибуля зелена, мариновані овочі, консервовані продукти, включаючи консервований горошок;
Трави і салати гіркі, кислі, пряні (петрушка, кріп, шпинат, цикорій, рукола, фрізе і ін.) - не можна в якості основного компонента або основного блюда, тільки в якості прикраси або для аромату в мінімальній кількості;
Томатна паста;
Білокачанна капуста в сирому вигляді (для приготування страви з термічною обробкою в мінімальній кількості дозволено).
Фрукти / Ягоди Яблука - тільки стиглі м'які і некислі, протерті сирі, запечені;
Не більше 1-го банана в день;
Протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів, желе і муси на цукрозамінювачі;
Гранат (не зловживати), за винятком гемохроматоз;
Чорнослив;
Кавун, не більше 2 х невеликих шматків в день;
Папайя сушена, диня сушена, курага;
Диня, папайя, ананаси (в салатах в дуже невеликих кількостях, в чистому вигляді - не можна);
Фруктове пюре (тільки з фруктів п'ятого столу).
Практично всі сирі фрукти і ягоди, включаючи солодкі (наприклад, малина, полуниця, журавлина, брусниця, виноград, ківі, апельсини, мандарини, груша, хурма, диня і ін.);
Горіхи в будь-якому вигляді (мигдаль, волоські горіхи, арахіс та ін.);
Гарбузове та соняшникове насіння, козинаки;
Імбир і лимон.
Яйця Яйця в вигляді білкових омлетів, яйця круто і перепелині яйця - до двох білків на добу, жовтків не більше 1/2 в стравах; Смажені страви з цілих яєць.
Масло Вершкове масло (до 30 г);
Рафіновані рослинні масла (до 10-15 г), що додаються в страви;
Оливкова олія (в обмеженій кількості).
Нерафінована олія;
Свиняче, яловиче, бараняче сало, кулінарні жири.
Закуски Овочеві салати свіжі з рослинним маслом і фруктові салати (в дуже обмеженій кількості, як Закуски, а не основні блюда); Кабачкова ікра;
Риба заливна тільки після відварювання;
Вимочений нежирний оселедець;
Риба фарширована, салати з морепродуктів і м'яса вареного;
Вінегрет з дозволеними продуктами, ікра кабачкова, негострий і нежирний сир;
Квашена капуста (без додавання оцту), бажано промита.
Жирні закуски;
Копчені продукти;
Гостре і жирний маринований імбир (для суші та ролів);
Консервовані продукти в будь-якому вигляді;
Оливки, маслини;
В'ялені томати;
Консервовані артишоки.
Соуси / Приправи Овочеві негострі соуси, молочні соуси і сметанні;
Фруктові підливи. Борошно смажити не можна;
Сіль на дієті номер 5 обмежена - не більше 10 грам в день (!);
Петрушка, кріп, кориця, ванілін (незначна кількість в якості приправи для аромату), соєвий соус (в дуже невеликих кількостях).
Майонез;
Кетчуп;
Гірчиця;
Хрін;
Перець;
Оцет;
Аджика;
Будь-які прянощі!
Солодке Ягоди і фрукти некислі, в вареному і запеченому вигляді;
Дозволено їсти сухофрукти (але краще компот із сухофруктів), желе, кисіль, мус;
Можна їсти печиво меренги і зефір (в дуже обмеженій кількості);
Можна мармелад і цукерки без какао і шоколаду;
Варення (некисле і не дуже солодке і краще розчиняти в легкому чаї або гарячій воді), мед;
Цукор тільки в невеликих кількостях;
Вареники з ягодами, картоплею, капустою (тісто: борошно, вода, сіль);
Пряники (але не шоколадні, без добавок і не більше 1 го в день);
Льодяники;
Рахат-лукум без горіхів;
Нуга - без горіхів;
Цукерки з м'якої карамелі без кунжуту і без горіхів і насіння;
Звичайний бісквіт (1 невеликий шматочок в день).
Шоколад і кремові вироби, морозиво;
Халва;
Будь-які жирні десерти і кондитерські вироби з кремом;
Жувальна гумка;
Батончики з мюслі;
Цукерки з кунжуту;
Поп-корн;
Гематоген;
Вафлі з какао;
Чак-чак і щербет;
Згущене молоко (згущене молоко);
Соняшникове насіння;
Козинаки.

Як довго потрібно харчуватися по дієті №5

Дієта може тривати 5 днів (пробний період), якщо організм переходить на такий режим харчування нормально, то можна дотримуватися дієти 5 тижнів або до повного одужання.

Дієта 5 відноситься до тривалих дієт, вона може застосовуватися протягом півтора або двох років. Але потрібно відзначити, що в тому випадку, коли немає загострень хвороби, дієта 5 не надто помітно відрізняється від простого приймання здорової їжі. Просто є деякі особливості, які не можна не враховувати. Найважливіші постулати дієти 5 - це хімічне і механічне щадіння шлунка та кишківника (щадне харчування).

Рекомендовані сніданки для дієти № 5

Коли призначена дієта 5, понеділковий сніданок може складатися з омлету, зробленого тільки з білків. Припустимо присмачити його невеликим шматочком вершкового масла. У вівторок на сніданок можна з'їсти салат з яблука і моркви і запіканку з сиру і меду. У середу можна приготувати вівсянку на молоці і заїсти її будь-яким дозволеним свіжим фруктом, без кислоти. Четвер може бути рибним, однак снідати краще манною кашею з цільнозерновим хлібом, причому з'їсти можна й більше одного шматочка.

У п'ятницю можна зварити макаронні вироби з курячим м'ясом. На відміну від ситної п'ятниці суботу краще зробити легкою, приготувавши на сніданок сметанний сир з ягодами і фруктами. Неділю можна почати з вермішелі в молоці і яблука. Кожен сніданок краще розділяти на два приймання.

Що можна на обід при дієті № 5

У понеділок можна побути вегетаріанцем, приготувавши на обід вегетаріанський суп на перше, а на друге - морквяний салат. Також можна відварити знежирене м'ясо, приправивши його морквою. Для вівторка підійдуть суп з картоплі і котлети з зеленим салатом. Завершити обід можна киселем. Для середовища ідеально підійде легкий овочевий суп, а також рис і молочний соус.

Дієта 5 рекомендує четвер робити рибним днем. Можна зварити сібас і доповнити його тушкованою капустою. У п'ятницю знову можна приготувати картопляний суп, а в якості закуски або другої страви рекомендується з'їсти зелений салат. У суботу після легкого сніданку можна побалувати себе смачним борщем і котлетами з індички, які можуть бути дуже смачними. Для неділі підійдуть салати, наприклад, з болгарського перцю і помідорів, і молочний суп.

Вечеря для дієти № 5

Дана дієта рекомендує проводити вечері приблизно з наступним меню. У понеділок можна зварити гречку і додати в неї тушковані овочі. У вівторок завершити день можна картопляним пюре і приготованою в духовці куркою. Середу закінчити краще легко, наприклад, тушкованими овочами і йогуртом, в який можна додати злаки. У четвер вечерю можна почати з знежиреного яловичого рагу, а завершитися відваром шипшини. У п'ятницю допустимо зварити молоду баранину і доповнити її салатом з овочів.

У суботу можна запекти рибу і згасити овочі, цей варіант підходить і для четверга. Неділю слід зробити «легкою», повечеряти сирниками зі сметаною або варенням і випити зеленого чаю. Між обідом і вечерею або в якості другого сніданку дієта 5 рекомендує робити перекус, що складається з овочевих салатів і некислих фруктів, кисломолочних продуктів і дозволених напоїв. Завдяки цьому можна досягти істотного поліпшення здоров'я, не відчуваючи голоду і насолоджуючись різноманітністю смаків.

Результати дієти № 5

Якщо правильно дотримуватися призначену послідовність харчування і вживати прописаний перелік продуктів, то вживані продукти наповнять організм всіма необхідними біологічно активними речовинами і енергією. Дієта 5 нормалізує роботу підшлункової залози, «приводить до тями» печінку, жовчний міхур, всі ті речі, по яких тече жовч. Завдяки цьому відновлюється робота всього травного тракту.

Ті, кому була призначена дієта номер 5, стверджують, що її дотримання допомагає очистити організм від зайвих токсинів, звільнитися від шкідливого жиру, що, в свою чергу, призводить до зниження ваги у тих, у кого він підвищений. Схуднення здійснюється без усілякого голоду, з повним задоволенням смаками різноманітних страв, адже попри чималі заборони, дозволені продукти дозволяють приготувати справжні делікатеси.

Головне при цьому не чекати, що схуднення станеться моментально, воно буде йти плавно, поступово, в здоровому і щадному режимі. Правильно дотримувана дієта номер 5 може назавжди позбавити від болю під ребрами з правого боку, які викликаються проблемами з жовчним міхуром і підшлунковою залозою, особливо якщо дотримуватися цього режиму харчування досить довго або перейти на нього остаточно, назовсім.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дієти, Здоров'я
В тему