Поради

Як підвищити самооцінку: 20 способів

Як підвищити самооцінку: 20 способів

Самооцінка – це уявлення людини про важливість своєї особистості та діяльності в суспільстві. Саме вона визначає поведінку, і від неї залежать взаємини з іншими людьми. Але дуже поширеною є проблема заниженої самооцінки, що не дозволяє відчути себе щасливим. Ось основні рекомендації, які підвищать вашу самооцінку.

 

1. Відмовитися від будь-якої деструктивної критики і самокритики. Деструктивна критика – це негативна оцінка людини, дій чи подій, що хоче нав'язати світу свою точку зору. Нав'язування – це насильство, а життя не любить насильства, тому не витрачайте свою енергію на те, що обернеться проти вас. Якщо ви не можете без критики, змініть її з деструктивної на конструктивну, яка сприяє виправленню ситуації.

 

2. Відмовитися від негативних думок, перестати тероризувати себе руйнівними установками. Думки творять наше майбутнє – про що думаємо постійно, те і притягуємо. Підживлюйтесь позитивом і поширюйте його навколо – це ефективний спосіб підвищити самооцінку.

 

3. Перестати звинувачувати себе і виправдовуватися. Якщо ви зробили щось неправильно, і вас в цьому звинувачують, просто визнайте це як факт. До чого зайві емоції і виправдання? Так, винен, так, виправлюся. Не переймайтеся через почуття провини і не шукайте виправдань – це все в минулому. Будьте в сьогоденні та думайте про майбутнє творчо і позитивно – такий спосіб мислення найбільш оптимальний для людини.

 

4. Більше спілкуватися з позитивно налаштованими і впевненими в собі людьми, які не намагаються на вас тиснути або робити «нижче». Виберіть або перебудуйте своє коло спілкування, тому що від цього прямо залежить ваша самооцінка і впевненість у собі. Кажуть: «З ким поведешся – від того й наберешся».

 

5. Займатися улюбленою діяльністю, яка приносить справжню радість або задоволення. Якщо це не про вашу роботу, тоді потрібно знайти хобі, яке даватиме вам відчуття, що живете не дарма. Коли людина знає своє призначення і займається улюбленою справою, вона живе щасливо, використовуючи свої здібності і таланти, у неї просто не виникає проблем з самооцінкою.

 

6. Бути терплячим із самим собою. Міняючи себе і впроваджуючи в своє життя нову позитивну модель поведінки, нам хочеться негайної винагороди за свої дії, але слід враховувати, що в матеріальному світі наслідок відділений від причини якоюсь кількістю часу, і не завжди відплата приходить відразу.

 

7. Планувати своє майбутнє. Поставте собі реальні (цілком досяжні) цілі, розпишіть реальні кроки для їх досягнення і регулярно втілюйте їх у життя – це ефективний спосіб отримати успіх і набути впевненість в собі. Не відкладайте на завтра і не дозволяйте розуму обмірковувати більше, ніж реально необхідно, оскільки йому властиво думати багато зайвого, сумніватися і знаходити виправдання.

 

8. Припинити жаліти себе та інших. Якщо ми шкодуємо, значить, погоджуємося, що людина не може впоратися з проблемою, що життя несправедливе, і що наступного разу жертвою можу стати я. Якщо можете допомогти людині – допоможіть, але не налаштовуйтесь на негативну хвилю співчуття і жалю, бо зробите гірше і собі, й іншим. Спроби отримати жалість і співчуття (замість реальної допомоги) – це прояв підсвідомого бажання, «щоб іншим було не краще, ніж мені».

 

9. З вдячністю приймати подарунки долі. Дуже часто люди думають, що сліпа доля посилає блага таким, як я, негідним. Доля ніколи не помиляється – просто існує затримка в часі, і ми не завжди можемо відстежити, за що нам прийшло те чи інше благо. Приймаючи подарунки долі, продовжуйте робити добрі справи, діліться позитивом з іншими, і вам за законом карми повертатиметься все більше і більше добра. Такий спосіб взаємодії зі світом найбільш розумний.

 

10. Не бути самовпевненим: «один в полі не воїн». Просити про допомогу – це не ознака слабкості, а свідчення мудрості. Слабкий соромиться і програє, а сильний, коли відчуває, що потребує опори, просить про підтримку, бо він сам ніколи не відмовляє в допомозі, якщо це в його силах і не суперечить здоровому глузду. Ми можемо вирішувати завдання, які життя ставить перед нами, але ніхто не говорить, що це потрібно робити поодинці. Навпаки, взаємодія з оточуючим нас світом – це запорука успіху. Знайдіть свою опору – і ви станете у багато разів сильнішим, знайдете упевненість в собі й навчитеся довіряти навколишньому світу.

 

11. Любити свої недоліки і невдачі. Будь-які труднощі і проблеми роблять нас сильнішими, якщо ми їх долаємо, а не опираємося. Опір ситуації лише посилює її, тому що ми не намагаємося прийняти її, а відштовхуємо. Отже, рішення немає, а скоригувати ситуацію можна, тільки прийнявши її. Справляйтеся з виникаючими проблемами і ситуаціями, це підвищить вашу самооцінку.

 

12. Піклуватися про своє тіло, адже це не одяг, який ви можете змінити за бажанням у будь-який момент. Утримуйте тіло в чистоті, лікуйте і попереджуйте хвороби. Навіщо створювати самому собі зайві труднощі? Усувайте причини хвороб, як тільки їх виявляєте, не відкладаючи на потім.

 

13. Доводити всі справи до кінця, адже незакінчені справи знижують самооцінку та впевненість у собі, нагадують нам про поразку і слабкості. Ніколи не кидайте справи на півдорозі – тоді вам буде не в чому собі дорікнути. Це чудовий спосіб поступового підвищення впевненості в собі.


14. Чи не зациклюватися на володінні. Будь-яка річ, яка вам належить, може раптово зникнути або зламатися. І чим вона була дорожча, тим важча її втрата, і тим більше ця втрата вас послабить. Також і люди, яких ми намагаємося собі привласнити, в будь-який момент можуть від нас піти, а залежність залишається. Зрештою, все належить Богу, а в нашому користуванні знаходиться лише тимчасово, не забувайте про це. Тому будьте вдячні за те, що у вас є, але не прив'язуйтесь до цих тимчасових речей.

 

15. Перестати показувати свою значимість і робити вигляд, що ви кращі за інших. Якщо ви не відповідаєте образу, який демонструєте, оточуючі будуть ставити вас на місце, і ви будете виглядати смішно. Крім того, такою поведінкою ви будете притягувати того, хто захоче позмагатися з вами, і ви можете ганебно програти, що ніяк не сприятиме підвищенню самооцінки.

 

16. Подолати свої страхи. Страхи – це найголовніший руйнівник вашої впевненості в собі. Намагайтеся частіше робити вчинки, яких боялися, але обходьтеся без дурниць, геройства і невиправданого ризику. Може виявитися, що подолання страхів – це найкращий спосіб досягти успіху.

 

17. Допомагати людям, приносити користь суспільству і налаштовувати інших на позитивну хвилю. Це додасть вам впевненості в собі; а коли ви зрозумієте, що приносите людям користь, вже не будете вважати себе невдахою.

 

18. Діяти рішуче і цілеспрямовано, не озираючись назад і не переживаючи про минулі невдачі. Сконцентруйтеся на цілі та сміливо йдіть до неї; і коли ви її досягнете, вже не буде необхідності піднімати самооцінку.

 

19. Вивчати мудрість, намагаючись проникнути в найважливіші таємниці життя («Хто я?», «Що я тут роблю?», «Як це все влаштовано?») Та отримати відповіді на ці запитання. У міру самопізнання і духовного росту зникають комплекси, невпевненість в собі та інші проблеми матеріального існування.

 

20. Любити себе зараз і завжди. Ви особлива людина, з неповторними якостями і здібностями, ви невід'ємна частина життя, у вас унікальна роль і місце в житті. Бог створив вас саме такою. Творець приймає вас саме таким, яким ви є в кожен момент часу, тому немає сенсу не приймати себе і не любити. Розуміння цього сильно покращує самооцінку, чи не так? Тому ніколи не чекайте, що прийде та світла мить, коли ви заслужите свою ж любов, а то ця хвилина просто ніколи не настане.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра, Тренінги
В тему