Поради

Грейпфрутова дієта: як швидко схуднути

Грейпфрутова дієта: як швидко схуднути

Коли йдеться про схуднення, перше, що спадає на думку – дієта. Адже саме дієта дає змогу за тиждень скинути кілька зайвих сантиметрів, очистити тіло, а у випадку великого надлишку ваги в організмі спорт подіє лише вкупі з дієтою із правильних  продуктів.

Однак, яку ж дієту обрати? Дієти на основі фруктів – низькокалорійні, проте водночас багаті на мікроелементи та вітаміни. Останніми роками на роль продукту №1 для схуднення та дієт впевнено претендує грейпфрут – кислий цитрусовий фрукт, який і прославився завдяки своїй здатності повертати стрункість.

Цей продукт легко розпізнати за яскравою м’якоттю та неординарним смаком. Та найбільша його перевага для схуднення – низький вміст цукру та понижений глікемічний індекс, здатність зменшувати в організмі кількість холестерину і нормалізувати обмін речовин. Організм у ході дієти отримує букет вітамінів та необхідної клітковини.

Оскільки цей продукт – справжній жироспалювач завдяки вмісту спеціальних ферментів, він поступово зайняв чільне місце у складі дієт тих, хто прагне схуднути. Відтак, дієтологи розробили спеціальні грейпфрутові дієти, завдяки яким результати видно вже за тиждень.

В чому ж суть грейпфрутової дієти, яких продуктів під час такого схуднення їсти не дозволено та власне розклад дієти і правила виходу із неї читайте нижче.

Грейпфрутова дієта: основні правила

Грейпфрутова дієта вважається низькокалорійною, тому за тиждень вдасться скинути до 5 кг. Проте сил на те, аби посилено пітніти у спортзалі, не вистачить. Тому не намагайтеся застосувати одночасно кілька методів для схуднення, крім грейпфрутової дієти.

Водночас, дотримуватися такої дієти більше ніж два тижні поспіль не рекомендують. У другий тиждень схуднення маса з організму сходитиме повільніше.

Щоб добитися хороших показників треба дотримуватися певних правил під час схуднення за грейпфрутовою дієтою.

  • Обмежте сіль та інші гострі продукти. Якщо можете, то взагалі відмовтеся на час схуднення від солі, яка утримує в організмі воду.
  • Вживайте багато води. Норма для грейпфрутової дієти – щонайменше 2 л.
  • Не допускайте відчуття голоду. Ви не повинні тільки й думати про те, як поїсти, інакше рано чи пізно зірветеся та з’їсте заборонений продукт. Це може нівелювати значну часту зусиль грейпфрутової дієти для повернення стрункості. Тому ліпше випийте несолодкий йогурт без добавок чи кефір, або ж з’їжте яблуко.
  • Прийоми їжі повинні відбуватися кожних 3-4 години. Таким чином ви навчитеся їсти продукти маленькими порціями.
  • Не їсти за 4 години до сну. Максимум, що можна собі дозволити у час грейпфрутової дієти – чверть склянки кефіру.
  • Не вживати понад 800 кКал за добу. Враховуйте це, вчергове тягнучись за перекусом.
  • Щодня під час дієти з’їдайте принаймні один грейпфрут на день.

Заборонені  та дозволені при грейпфрутовій дієті продукти

У процесі схуднення доведеться пожертвувати не лише кількістю їжі, а й деякими продуктами, які із грейпфрутовою дієтою організму давати не варто.

Зокрема, окрім солі, яку згадували вище, забудьте й про цукор та спеції – через ту ж здатність «тримати» воду. Забудьте й про соуси, різноманітні майонези та кетчуп, котрі містять чимало консервантів. Водночас продукти консерви, як от тунець у власному соці, на грейпфрутовій дієті їсти можна.

Не можна вживати жирної, смаженої та копченої їжі. Також дієту слід позбавити від ковбас, напівфабрикатів та фаст-фуду. Заборонено вживати хліб, кондитеру та макарони за винятком видів із твердих сортів. Окрім того, під суворою забороною на період грейпфрутової дієти алкоголь і газовані солодкі напої.

М’ясо та рибу вживати можна, але вони повинні бути пісними.  Курку слід готувати та вживати без шкірки. Найкращий спосіб приготування продуктів – на пару, гриль, чи варені варіанти. Основний продукт дієти – грейпфрут, проте потрібно ще їсти багато багатих на білок продуктів, овочі, яйця та листкову зелень. Корисно у період грейпфрутової дієти пити фреші.

Важливо із фрукту не видаляти плівку, яка надає гірчинку. Адже тут сконцентрована найбільша кількість жироспалювальних ферментів, які й працюватимуть над стрункістю тіла. Також звертайте увагу на сам продукт – не кроплені плоди не такі однотонні, як ті, котрі обробляють для продовження терміну споживання.

Можна пити чай та каву без цукру. На грейпфрутовій дієті дозволено смакувати такі продукти: чорний хліб, мед (1 ч л на день), овочі, горіхи, ізюм, пластівці, кисломолочний та твердий сир, нежирне молоко, йогурт, кефір, червоний перець, рослинні олії (оливкова, лляна, виноградна тощо).

Грейпфрутова дієта для схуднення: меню на 3 дні

Зважайте, що починати худнути різко може бути шкідливо для здоров’я. Тому заздалегідь підготуйте організм до грейпфрутової дієти: спробуйте протягом кількох тижнів принаймні раз на 2 дні зменшувати порцію. Тоді перехід на грейпфрутову дієту на буде для організму  стресовим. Спробуйте їсти частіше у менших обсягах.

Триденна грейпфрутова дієта для схуднення вважається посиленим варіантом, бо за досить короткий проміжок часу дозволяє позбутися до 4 кг.

У перший грейпфрутової день дієти слід поснідати половиною цитрусового, випити сік, а ще - з’їсти 50 грамів грильованого стейка зі свинини. Також дозволено випити зеленого чаю із медом.

У якості обіду візьміть половину грейпфрута, овочевий мікс заправлений лимонним соком та випийте чаю ройбуш. На вечерю з’їжте половину цитруса та 150 г відвареної курячої грудинки

На сніданок другого дня грейпфрутової дієти зваріть 2 яйця, зелений чай та половину грейпфрута. Обід включає половину фрукта та 50 г бринзи, а вечеря – половинку цитруса, 200 грамів вареної риби, овочевий салат, шматочок чорного цільнозернового хліба та зелений чай із додаванням меду.

Читайте також

Третього дня грейпфрутової дієти на сніданок візьміть половину фрукта запарте вівсянку із ізюмом та йогуртом. На обід  – друга половина або ж сік, бульйон із курки та житні сухарики,  вечеря складається із 150 г яловичого м’яса та 2 печених помідорів.

Грейпфрутова дієта на тиждень

Понеділок:

На сніданок запечіть 50 г нежирного м’яса, з’їжте окрім того половину великого грейпфрута. Випийте також горнятко зеленого чаю з медом чи неміцної кави.

На обід для грейпфрутової дієти приготуйте овочевий салат (продукти: мікс зелені, болграський перець, помідор, оливки, огірок, оливкова олія), половину грейпфрута. Посмакуйте чаєм чи кавою без цукру.

Вечеря має складатися із 100 грамів грильованого м’яса, листків «Айсберга» чи морської капусти, склянки зеленого чаю.

Вівторок:

Сніданок: 2 зварених на круто яйця та половинка грейпфрута, чай або кава.

Обід: 50 г твердого сиру або ж 150 грамів кисломолочного сиру низької жирності зі шматочком чорного цільнозернового хліба.

Вечеря: 200 г риби (тушеної чи приготованої на грилі), овочевий салат,кусочок чорного хліба.

Середа:

Сніданок: запарити 25 г вівсянки або ж мюслів, до яких слід додати грецькі горіхи, ще з’їсти пів грейпфрута.

Обід: овочевий суп (без картоплі) з житніми гроночками, половинка грейпфрута.

Вечеря: 200 грамів курячого філе, 2 печених яблука, зелений чай.

Четвер:

Сніданок: 200 мл томатного соку, варене на твердо яйце та зелений чай.

Обід: морквяний салат із додаванням селери та горіхів (заправляти оливковою олією) шматочок темного хліба.

Вечеря: овочеве рагу (без картоплі) з грейпфрутовим фрешем.

П’ятниця:

Сніданок: фруктовий салат (половинка грейпфрута, половинка апельсина, яблуко заправлені йогуртом без наповнювача), кава або зелений чай.

Обід: спечена в духовці картопля, будь-який овочевий мікс.

Вечеря: 200 грамів стейка із телятини або ж 250 грамів курки чи риби, 2 печених помідори. Перед сном випити грейпфрутовий фреш.

Субота:                                                                                                                  

 Сніданок: 25 грамів мюслів із молоком та невеликий грейпфрут.

Обід: половинка фрукта, овочевий салат та шматочок сиру.

Вечеря: мідії запечені із лимоном, овочевий салат.

Неділя:

Сніданок: 200 грамів м’яса курки на грилі та кілька листків зелені.

Обід: салат із тертим сиром та грейпфрут.

Вечеря: 250 г печеної риби, овочева нарізка.

Грейпфрутова дієта на 2 тижні

Двотижнева грейпфрутова дієта багата на білки та містить багато клітковини, тож дозволить скинути до 10 кг. Однак сидіти на такій дієті варто лише раз на рік. Тим паче, що грейпфрутова дієта досить сувора та значно обмежує перелік вживаних продуктів.

Велика кількість білків укупі із фруктами дозволяє переналаштувати метаболізм на дієту і запрограмувати організм на спалення жирів.

Читайте також

У перший тиждень грейпфрутової дієти сніданок кожного дня повторюйте. Він повинен складатися з двох варених на круто яєць та половини грейпфрута. Обіди та вечері ж дієти повинні відрізнятися.

Дні 1, 4 та 6 – великий грейпфрут та шматочок сиру.

Дні 2 і 7 – 200 г курки на грилі (або відвареної), грейпфрут та овочевий салат (мікс зелені, помідори, перець, сир, заправлені оливковою олією).

День 3 – 200 г бринзи, тост із житнього хліб зі свіжим помідором.

День 5 – 2 огірки та овочі на пару (найкраще брати броколі чи цвітну капусту).

 Вечері грейпфрутової дієти:

Дні 1, 3, 4, 6 – прийнятна порція будь-якого виду грильованого нежирного м’яса.

День 2 – 2 зварених на твердо яйця, цілий грейпфрут та житній тост.

День 5 – 200 грамів вареної чи запеченої риби, салат із включенням зеленого листя чи морської капусти та грейпфрут.

День 7 – овочі на пару (за винятком картоплі).

Щодо другого тижня грейпфрутової дієти, то тут до її складу включають у великій кількості такий продукт харчування як яйця. Відтак, щоранку сніданок повторюватиметься: 2 варених яйця та половина фрукту для схуднення.

Обіди грейпфрутової дієти:

День 1 – 2 варених яйця та порція салату із листя та овочів.

 Дні 2 і 3 – 200 г м’яса чи риби, приготованих на грилі, салат.

День 4 -  2 варених яйця, 100 г бринзи та овочі на пару.

День 4 – 2 варені яйця, 100 г бринзи, овочі на пару.

День 5 -  250 г риби чи грильованих морепродуктів.

День 6 – 200 г грильованого м’яса курки, цитрусовий та порція салату.

День 7 – 200 г вареної курки, 2 свіжих помідори, фрукт.

Вечері грейпфрутової дієти:

1, 2, 3 дні – 2 варені яйця та фрукт для схуднення.

4, 5, 6 дні – лише грейпфрут (в необмеженій кількості).

Останній день грейпфрутової дієти – 200 г курячого філе (гриль чи вареного), 2 помідори та грейпфрут.

Вихід з грейпфрутової дієти: правила

Правильний вихід із грейпфрутової дієти є запорукою того, що вага не повернеться назад. Правильний підхід дозволить повернути звичний раціон без особливого потрясіння для організму та травної системи після дієти.

Тож, у перші два три дні слід не куштувати жирної та гострої їжі, а ще - продовжувати принаймні тиждень пити грейпфрутові фреші зранку.

Також слід поступово збільшувати кількість калорій: першого тижня до 1000 кКал, наступного – до 1200 кКал. Окрім того, збережіть традицію не наїдатися перед сном та пити принаймні 2 літри води щодень. Не повертайтеся до солодкої їжі після дієти, тоді вагу вдасться берегти на стабільному рівні. Багато гуляйте, їжте маленькими порціями та додатково вживайте вітаміни і мінерали.

Грейпфрутова дієта для схуднення: протипоказання

Враховуючи низку плюсів дієти із грейпфрутом не слід забувати і про те, що вона підходить не всім. Грейпрфрутова дієта має такі протипоказання:

  • Наявність алергічних реакцій. Тут все зрозуміло – вживання грейпфрута не підійде алергікам як цього конкретного виду фруктів, так і цитрусових загалом.
  • Виразка шлунка чи дванадцятиперсної кишки, захворювань кишкового тракту.
  • Прийом препаратів, що понижують тиск, а також деяких інших медикаментів (протигрибкових, гормональних, антидепресантів, діуретиків та антигістамінів).
  • Захворювання печінки, оскільки фрукт стимулює виробіток естрогенів, які складно видяться при низці хвороб цього органу.
  • Не рекомендовано також худнути на грейпфрутовій дієті жінкам у період вагітності та лактації.

Загалом, якщо є певні питання щодо стану здоров’я, перш ніж виключати певні продукти і продумувати грейпфрутову дієту рекомендовано проконсультуватися із лікарем.

 Отож, грейпфрутова дієта – дуже ефективний метод для схуднення. Щоб отримати найкращі результати та надовго позбутися ненависних зайвих кілограмів уважно дотримуйтеся правил дієти, і вже за тиждень-два ви вражатимете оточуючих стрункими формами та новою фігурою

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дієти, схуднення, жінки
В тему