14 Березня 2024
Новини

Сексуальне домагання у ЗСУ: Зеленського просять запустити механізм протидії

Сексуальне домагання у ЗСУ: Зеленського просять запустити механізм протидії
В Україні зареєстрували петицію з вимогою впровадити механізм протидії сексуальним домаганням і насильству в ЗСУ.

Також вимагають припинити безкарність тих, хто чинить насильство в армії. Петиція вже зібрала понад 3 тисячі голосів із 25 тисяч необхідних, - пише hromadske.

Авторка петиції, ветеранка Катерина Приймак, закликає Володимира Зеленського сприяти системній протидії сексуальним домаганням і гендерному насильству у військовій сфері, яка відповідатиме сучасним підходам.

«На сьогодні українська армія має один із найбільших відсотків залучених жінок. Станом на жовтень 2023 року кількість жінок сягнула 62 062 осіб, але проблеми, пов’язані із сексуальними домаганнями у військовій сфері, залишаються нерозв’язаними. Від сексуальних домагань страждають не лише жінки, але й чоловіки», — наголошує Приймак.

Підписанти згадали дослідження «Невидимого батальйону», яке зафіксувало десятки випадків сексуальних домагань, які не були попереджені та покарані через брак дієвих механізмів протидії. Також дослідження показало, що сексуальні домагання можуть стати підставою для звільнення постраждалої із лав ЗСУ — тобто сприяють втраті кваліфікованих кадрів.

У петиції відзначили, що ще до повномасштабного вторгнення Генштаб разом з активістами розробив детальний алгоритм ідентифікації випадків сексуального домагання, порядок реагування, розслідування та службової перевірки. Ця інструкція пройшла погодження зі всіма командуваннями. Але запропоновані механізми так і не були затверджені й утілені.

Тому підписанти просять президента сприяти якнайшвидшому впровадженню механізму реагування на повідомлення про сексуальні домагання, насильство за ознакою статі в ЗСУ. Петицію підписали, зокрема, громадські організації «Жіночий ветеранський рух», «Юридична сотня» та «Гендер в деталях».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: збройні сили україни, жінки, війна з Росією, петиція, президент, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали