Поради

Як схуднути швидше – біг чи велосипед

Як схуднути швидше – біг чи велосипед

Якби хтось винайшов дієву пігулку для втрати ваги без побічних ефектів, то, напевне, став би найбагатшою людиною у світі. Проте останніми роками у тренді здорове схуднення  – замість виснажливих дієт та таблеток люди обирають здоровий спосіб життя, незамінними супутниками якого є велосипед чи біг.

Через малорухливий спосіб життя та неправильне харчування близько половини людей стикаються із зайвою вагою. А це не лише питання сприйняття себе, а й додаткове навантаження та ризик виникнення низки хвороб. Тож велосипед чи біг – не данина моді, а спосіб ефективно і безпечно пострункішати, не зашкодивши здоров’ю.

Коли йдеться про вибір методу схуднення не одразу розумієш, що буде ефективнішим, а різноманітні фітнес-центри та магазини із тренажерами пропонують тренування на різні групи м’язів та сучасні спортгаджети. Однак найпростіше звернутися до простих, а головне – дієвих способів, як біг та їзда на велосипеді. Вони не потребуватимуть регулярних затрат, але допоможуть ефективному зменшенню маси та об’ємів.

Прихильники бігу запевняють, що велосипед не задіює так багато м’язів у ході занять, а от велолюбителі навпаки – наголошують на доступності спорту усім охочим.  Розбираємося, що допоможе швидше та безпечніше позбутися зайвої маси.

У чому користь від їзди на велосипеді

Заняття на велосипеді мають низку переваг. Їзда добре впливає на роботу серцево-судинної системи, тому заняття на велосипеді є кардіотренуванням. Окрім того, активно прокачуються м’язи ніг, які найбільше працюють.

Перевагою велосипеда є те, що він має менше протипоказань, ніж біг. Навантаження при їзді поступальне, отже суглоби на велосипеді зазнають значно меншого впливу. Особливо актуальне це питання у процесі схуднення, бо вплив на суглоби прямо залежить від маси тіла людини. Тож тим, хто хоче стати стрункішим, краще обрати більш «бережливе» катання на велосипеді, особливо на початкових етапах.

Також  без обмежень на велосипеді дозволено займатися людям, котрим бігати не рекомендовано – наприклад,  із плоскостопістю, нескладними травмами хребта тощо.

Більшу користь катання на велосипеді доводять й результати дослідження, що відбулося у Канаді. У якості експерименту брали аналізи у людей, що каталися на велосипеді або ж займалися бігом: прихильники «залізного коня»  показали кращі результати.

Пояснюється це тим, що їзда на велосипеді є рівномірнішим тренуванням, організм зазнає менше стресу у вигляді стряски. Також катання безпечніше через меншу  ймовірність виникнення травм.

Заняття дозволяє рівномірно розподіляти навантаження. Відтак, організм не «видихається» надто швидко, і тренування може тривати кілька годин. Натомість бігати по 3-4 години поспіль навряд чи вийде у непрофесійного спортсмена. Враховуючи це, легко прикинути, що у процесі схуднення вдасться скинути ту саму кількість калорій, що й при бігу, однак відбуватиметься це менш стресово.

Ще одна корисна перевага велосипеда – їзда дозволяє поєднувати корисне з практичним. Велосипед легко застосувати щоб добиратися на роботу: процес стане тренуванням для зниження маси, розігріє організм без шкоди для здоров’я та дозволить уникнути корків на дорогах.

Їзда на велосипеді – чудова можливість додатково вивчати світ. Часом важко щодня змусити себе навантажувати м’язи, намотуючи кола за вже звичним маршрутом, де знаєш кожен куточок. Натомість велосипедом легко обирати нові маршрути та рухатися на більші відстані. Думок стосовно втоми чи складнощів заняття легко позбутися захопившись зміною пейзажів.

Підходящий темп легко підібрати самостійно. Спалювання жиру відбувається навіть при повільній їзді – просто доведеться кататися на велосипеді значно довше. Швидкі заїзди на невелику дистанцію спалюватимуть зайве активніше, однак витримати в такому темпі складно. Важливо, що спалювання калорій триває й після припинення тренування.

Плюсом їзди на велосипеді також є змога ефективно спалювати зайві сантиметри у «важкодоступних» місцях – наприклад, ненависні «вушка» на сідницях.

Є й низка інших плюсів для здоров’я: наприклад, їзда на велосипеді допомагає покращити кровообіг та запобігає варикозному розширенні вен. Доведено, що їзда на велосипеді покращує стан шкіри, адже заняття сприяють посиленому утворенні колагену.

В чому користь від бігу

Звісно, переоцінити заняття бігом складно, враховуючи те, що навіть у школах на уроках фізкультури розповідають про важливість тренувань м’язів. Під час бігу розмірениим, а не спринтерським темпом, активно розвиваються волокна мускулатури, що відповідають за витривалість. Тож завдяки цьому ноги стають стрункішими та підтягнутими.

Великим плюсом є те, що тренування створюють додаткове навантаження на різні групи м’язів – навряд чи комусь вдавалося бігати, не рухаючи при цьому руками чи тулубом, розминається навіть шия. Тому ідеться про схуднення не певної зони, а комплексний підхід загалом, бо задіюються до 90% м’язів тіла.

Біг є чудовим кардіотренуванням, оскільки створює додаткове помірне навантаження на серце, сприяє покращенню кровообігу, насиченню тканин киснем тощо. Активізація кровообігу у ході занять бігом стається й опосередковано, адже при контакті стопи із землею, який відбувається у вигляді удару, організм отримує додатковий механічний стимул. Окрім того, біг добре розвиває легені та дихальну систему загалом.

Доведено, що регулярні заняття легкою атлетикою покращують психологічний стан,  – допомагають позбутися депресії та знайти спокій.

Ну і, звісно, найбільш очікувана користь, яку дає біг під час втрати ваги – швидке спалення калорій. Адже схуднути так вдасться ледь не вдвічі швидше, ніж завдяки їзди на велосипеді. Біг – більш інтенсивний вид спорту, наприклад, 2 год рухаючись зі швидкістю 8 км/год, витрата  енергії становить 1500 ккал. Натомість 2 год на велосипеді при 15 км/год – лише 720 ккал. Однак постає питання, чи витримаєте ви довго рухатись у такому темпі. На велосипеді легше їхати хай довше, та при менших навантаженнях.

Окрім того, важливо розуміти, що для досягнення результатів дуже важливо бігати правильно. Тому слід дотримуватися певних порад:

  1. Необхідно для цього заняття підібрати правильне взуття – із м’якою амортизуючою підошвою, яка знизить вплив на суглоби.
  2. Завжди перед початком пробіжки виконувати хоча б 5-10 хвилинну розминку. Цей етап розігріває м’язи перед заняттям та знизить ризик розтягнень та травм.
  3. Підібрати правильну техніку. Слід ознайомитися із профільною літературою чи відеоуроками, аби розуміти, як правильно дихати, обрати швидкість, яка техніка підійде тощо.

Що робити при поганій погоді

У цьому випадку звісно, велосипед програє бігу. Їздити взимку наважуються, напевне, лише найбільші відчайдухи, а от бігунів навіть у холодну пору року вистачає. Окрім того, їздити велосипедом у дощову погоду теж ризиковано: він менш стійкий, ніж стопа. Натомість займатися легкою атлетикою можна укомплектувавшись взуттям із високим показником щеплення підошви із покриттям.

Отож, і їзда на велосипеді, і біг корисні для здоров’я. Схуднути швидше допоможе біг, але це важчий шлях. Виберіть те, що більше підходить – якщо зайвих кіло багато, почніть із велосипеда. Звісно, аби витратити калорії, рівносильні втратам при легкій атлетиці, треба крутити педалі довше, та зайва вага однаково не дасть змоги одразу ж долати марафонські дистанції.

Коли організм трохи звикне, втягнеться, втратить перші кілограми, варто переходити й до «важкої артилерії» – переходити на заняття атлетикою. Таким чином вдасться отримати максимальний результат із мінімальними труднощами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: здоровий спосіб життя
В тему