Поради

Секс під час вагітності

Секс під час вагітності

Вагітність – особливий період у житті жінки, особливо якщо це трапляється вперше. Вагітність запускає в організмі низку змін на різних рівнях, тож жінка починає більше боятися, оберігати себе та малюка. Чимало речей та занять доступних до вагітності потрапляють під тавро табу в цей особливий період.

Жінки починають боятися: чи можна продовжувати робити манікюр, стригти волосся, лікувати зуби, та, звісно, найінтимніше – чи дозволено вагітній займатися сексом без наслідків для дитини? Тим більше раніше вважалося, що секс при вагітності – річ неприйнятна та цей стереотип вкладали в голови багатьох представниць прекрасної статі.

Нині на цей аспект виникли інші погляди, однак досі зустрічається думка, що секс доступний тільки до вагітності, а далі зась. Розібратися нескладно, однак довкола сексу при вагітності склалося багато міфів: хтось пророкує страшну шкоду від сексу із чоловіком, хтось навпаки – розповідає про неабияку користь для організму жінки.

Чи можна займатися сексом під час вагітності

Отож, відповідь на найважливіше питання – чи можна займатися сексом протягом вагітності – насправді неоднозначна, бо залежить від індивідуального стану майбутньої мами.

Переважно пари бояться, адже вважають, що під час сексу здатні певним чином «зачепити» дитину та зашкодити їй. Однак за нормального протікання вагітності це практично не можливо. Природа подбала про те, щоб у ході розвитку плід був надійно захищений: і маткою, і слизовою пробкою, і  навколоплодовими водами.

Лікарі вважають, що продовжувати займатися сексом у ході вагітності можна та навіть потрібно, якщо до цього немає медичних протипоказань і жінка не відчуває дискомфорту у ході процесу. Звісно, не йдеться про «жорсткий» секс із застосуванням певних девайсів, доведеться ще підібрати зручне положення через особливості анатомії вагітної жінки.

У разі наявності гіпертонусу матки чи появі неприємних відчуттів жінці краще звернутися до акушера-гінеколога, який проконсультує щодо можливості занять сексом.

Зі зміною рівня гормонів потяг до сексу у вагітної жінки змінюється, причому це теж досить індивідуально – комусь кортить більше, а інша навпаки – і думати про секс не хоче. Другий стан характерніший для першого триместру вагітності, оскільки часто жінки страждають токсикозом, швидко втомлюються, мають неприємні відчуття через різке збільшення грудей тощо. Натомість згодом потяг до сексу у посилюється. Тому слід найперше прислухатися до свого тіла.

Водночас, не варто забувати, що секс – досить широке поняття. Коли жінка при вагітності боїться втратити психологічну близькість із партнером через відсутність сексу, парі рекомендують розглянути інші види кохання – наприклад, оральний секс, якщо цей спосіб прийнятний для обох молодих батьків.

Як часто можна займатися сексом під час вагітності

Однозначної правильної відповіді не існує – головне майбутнім батькам не боятися.  Коли при вагітності протипоказань до сексу немає, слід прислуховуватися до власних бажань та комфорту у різних триместрах.

Якщо у чоловіка потреба у сексі гостріша, ніж у жінки, слід все таки зважати на її делікатний стан. Натомість коли дружині при вагітності хочеться сексу частіше, чоловіку радять прислухатися до її потреб за задовольнити «гормональну бурю», адже леді у цей період бувають дуже вразливими.

Під час вагітності форми жінки стають більш округлішими, набуваючи спокусливішого вигляду. Протягом першого триместру поки плід зовсім маленький, живота практично немає, однак секс може ускладнюватися через самопочуття жінки. Тож тут частота сексу залежатиме перш за все від її стану та бажання.

У другому триместрі вагітності самопочуття зазвичай покращується, організм звикає до нового стану. Саме у цей період настає пік сексуальної активності майбутньої мами, коли вона не боїться дарувати чоловіку ніжність. Окрім того, через інтенсивізацію кровообігу в організмі вагітної збільшується чутливість. Водночас живіт ще невеличкий та дозволяє експериментувати із позами для сексу.

У третьому триместрі вагітності животик великий, а жінка стривожена майбутнім процесом пологів. Водночас тіло далі змінюється – з’являються нові кілограми та сантиметри, тож дама іноді почувається не зовсім красивою. У цей період чоловікові не варто налягати із пропозиціями сексу, якщо дружина не зовсім у настрої. Краще добре відпочити перед найвідповідальнішим днем за всю вагітність.

Найважливіше у питаннях щодо сексу при вагітності – спільно обговорювати та приймати рішення, а коли чогось боїтеся – консультуватися із лікарем. Тоді секс і принесе задоволення, і не створюватиме психологічного тиску чи неприємностей для дитини.

Заняття сексом під час вагітності: ТОП кращих поз

Отож, які позиції обрати для сексу із вагітною жінкою? Вони мають бути максимально зручними, а ще на період вагітності слід забути про високоінтенсивний секс – процес повинен відбуватися плавно та ніжно. Старайтеся уникати надто глибокого проникнення у сексі, також заборонені контакти, у ході яких здійснюється тиск на живіт вагітної.

Видозмінена місіонерська

Варіація класичної пози чудово підходить для сексу у період вагітності протягом першого та другого триместрів.

У першому триместрі вагітності це може бути класична поза для сексу без змін, однак під поперек майбутній мамі рекомендують класти подушечку. У другому –  виглядає так, що чоловік і жінка фактично міняються місцями. Чоловік лягає на спину, згинає у колінах ноги, а жінка розташовується зверху. Такий контакт дозволяє дамі контролювати глибину проникнення та підлаштовувати партнера під зручний темп.

Це положення до того ж сприяє психологічному зближенню, адже для жінок дуже важливий контакт очі в очі, який дозволяє почуватися більш впевнено.

Читайте також

Обличчям до обличчя

Поза, близька до попередньої, однак дозволяє зберегти візуальний контакт між партнерами, що служить додатковим фактором збудження. Підходить для усіх триместрів

Партнерка лягає на бік, партнер так само, розміщуючись обличчям до обличчя. Верхню ногу жінка закидає на тулуб чоловіка, тоді він присувається ближче та починає секс. Перевагою такого положення тіл є те, що легко замінювати кути проникнення для отримання нових відчуттів.

Поза на боці

Актуальна для другого та третього триместрів вагітності. Проникнення у цьому випадку не занадто глибоке, то не повинне доставляти неприємних почуттів, не зачіпається живіт і відсутній тиск на матку.

Під коліна жінці рекомендовано підкласти подушку середніх розмірів, сама вона лежить на обраному боці. Чоловік лягає позаду та починається секс, не боячись зашкодити коханій.

До слова, вагітним рекомендують лягати на лівий бік  щоб не перетискати нижню порожнисту вену, яка живить кров’ю нижню половину тіла.

По-собачому

Вагітна жінка стає на коліна та опирається на руки (у позу на четвереньках), чоловік розташовується позаду також стоячи на колінах. Для комфортності панянці рекомендовано спиратися на подушки.

У цьому випадку темп та ритм контролює мужчина. Однак жінка повинна повідомляти партнеру про бажання пришвидшитись чи навпаки – призупинитися.

Обличчям до обличчя

Поза, близька до попередньої, однак дозволяє зберегти візуальний контакт між партнерами, що служить додатковим фактором збудження. Підходить для усіх триместрів

Партнерка лягає на бік, партнер так само, розміщуючись обличчям до обличчя. Верхню ногу жінка закидає на тулуб чоловіка, тоді він присувається ближче та починає секс. Перевагою такого положення тіл є те, що легко замінювати кути проникнення для отримання нових відчуттів.

Стоячи біля стіни

Підходить для жінок, котрі не відчувають труднощів при ходінні та мають не надто великий плід. У третьому триместрі вагітності займати таку позу може бути складно.

Жінка нахиляється та опирається руками об стіну.  Чоловік стає ззаду, притримуючи її руками за таз. Впирання до стіни допоможе рівномірно розподілити навантаження.

Читайте також

Ножиці

Рекомендовано застосовувати протягом перших двох триместрів вагітності. Партнерка займає положення напівсидячи, опираючись ліктями на подушки. Ноги вона закидає на партнера, котрий лягає до неї під невеликим кутом та починає входити. При такій позі проникнення неглибоке, та приємний ефект від сексу і плавні рухи забезпечено.

Вершниця

Можна не боятися та активно використовувати цю позу протягом перших триместрів вагітності. Під час останнього вона іноді незручна через великий живіт.

Жінка сідає на чоловіка, котрий лежить вертикально, та сама регулює зручний кут для входження. Процесу підграють рівномірні та нешвидкі рухи. Партнерка може спиратися, наприклад, на бильце ліжка, щоб краще утримувати рівновагу. Водночас чоловіку зручно пестити чутливі груди партнерки.

Загалом партнерам радять пробувати й інші пози – головне дотримуватися головних правил щодо відсутності механічного впливу на живіт. Обом партнерам має бути комфортно.

Користь сексу для майбутньої мами і малюка

Про користь сексу для вагітної жінки та її дитини написано та сказано чимало.

  • Як пояснюють лікарі, у період виношування малюка інтенсивність кровообігу значно збільшується. Цей механізм працює так для того, аби дитина отримувала досить поживних речовин. Проте через низку причин активність кровопотоку може зменшуватися. Проте регулярний секс дозволяє покращити цей процес за рахунок зміщення гормонального акценту. Збуджуючись, до органів малого тазу приливає ще більше крові, тому і малюк відповідно отримує більше необхідного кисню та поживних речовин.
  • Вагітна жінка знаходить нові відчуття від сексу та навіть збуджується інстенсивніше. Адже протягом вагітності зростає кількість естрогену та прогестерону. Тому й оргазм виходить яскравішим та із новими відчуттями. Відбуваються навіть анатомічні зміни: вагіна дещо звужується, а клітор навпаки – збільшується.
  • Виділення ендорфінів допомагає вагітній краще відновлюватися після втоми від носіння додаткових кілограмів та набряків на ногах, які є частими супутниками цього прекрасного стану. Окрім того, проживаючи яскраві емоції від сексу через видалення гормонів щастя, вагітна жінка ділиться ними й з майбутньою дитиною, заряджаючи її ендорфінами. Звісно, після такого заняття сон буде спокійнішим та міцнішим.
  • Покращення настрою під час вагітності. Жінка може відчувати постійні перепади настрою: зараз вона сміється, а вже за кілька хвилин хочеться залитися слізьми. Проте завдяки вкиданню до гормонального фону додаткової порції ендорфінів жінка відчуває покращення настрою. Важливим є і психологічний момент, що майбутня мама й надалі відчуває себе бажаною та потрібною своєму чоловіку, а також зменшується її тривожність через невідоме, яке чекає попереду.
  • Підвищується імунітет. Загалом при вагітності імунітет жінки дещо супресується, аби організм не намагався відторгнути плід. Тож регулярний секс стимулює його укріпленню, бо сприяє видаленню у кров певних імуноглобулінів. Це допомагає організму стійко захищатися від різноманітних захворювань.
  • Збільшення пулу корисних речовин. Сперма чоловіка містить чимало простагалндинів та ферментів, які впливають на еластичність шийки при вагітності. Таким чином відбувається своєрідна її підготовка до пологів, адже зменшується ризик виникнення розривів. Ну і, звісно, плюсом є те, що секс у ході вагітності може бути незахищеним, адже сперма не зможе проникнути в матку.
  • Підготовка до пологів. Механічна активність під час сексу у ході вагітності додатково служить тренуванням перед пологами, у ході яких тканинам доведеться продемонструвати усі свої можливості до розтягування. У момент оргазму викидається окситоцин, котрий стимулює несильні скорочення матки, які роблять її пружнішою.
  • Приємні відчуття жінки від сексу передаються й дитині, тому часто (особливо в третьому триместрі) вона у процесі та після сексу збільшує свою рухову активність. Це чудова «зарядка» та тренування вестибулярного апарату плода.
  • Стимуляція пологів. В останньому триместрі, коли день пологів вже наступив, однак родової активності нема, лікарі навіть рекомендують майбутнім батькам не боятися, а зайнятися сексом. Завдяки простагландинам сперми шийка буде стимульована до відкриття.

Коли не рекомендують секс під час вагітності

Водночас, не варто забувати, що слід враховувати всі ризики. Справа у тому, що про деякі із них батьки можуть і не знати – визначити їх може лише лікар. Тому займатися сексом під час вагітності слід лише переконавшись, що протипоказань немає.

Зокрема, лікар, який спостерігатиме вагітність, не рекомендуватиме секс на основі таких показників:

  • Коли існує загроза переривання вагітності (наприклад, кровотеча чи утворення гематоми). Легковажити у цьому випадку не можна – надто інтенсивний секс може спровокувати викидень.
  • При підтіканні навколоплідних вод. Цей симптом також свідчить про відхилення у протіканні вагітності.
  • Раннє відкриття шийки (або якщо шийка анатомічно дуже коротка).
  • За щільного прилягання плаценти до шийки матки чи відшарування плаценти.
  • При істміко-цервікальній недостатності (це патологічний стан, за якого перешийок та шийка не можуть протистояти тиску всередині матки та, відповідно, утримувати дитя).
  • Коли є загроза передчасних пологів.
  • У разі, якщо було 2 або більше вагітностей раніше, котрі закінчилися викиднем.
  • Наявність інфекційних чи венеричних хвороб у когось із батьків.
  • При гіпертонусі матки.
  • При наявності больових відчуттів від сексу.

Тож завважте, чи при наявності котрогось із вище перелічених факторів варто ризикувати вагітністю заради задоволення. Загалом же, коли все добре – не бійтеся сексу у період вагітності. Порадьтеся із лікарем та поставте усі питання, які турбують, і кохайтеся на здоров’я!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: секс, стосунки, вагітність
В тему