Поради

Починайте день з правильного сніданку

Починайте день з правильного сніданку
Правильний сніданок забезпечить вам високу працездатність, надійний імунітет, міцне здоров'я і активне довголіття. Який сніданок для вас правильний, залежить від того, чим ви плануєте зайнятися в найближчі кілька годин після того, як поїсте. 
 
Сніданок перед заняттями спортом 
Якщо після сніданку плануєте піти у фітнес-клуб, спортзал – сніданок повинен бути легким. 
Підійде пшоняна, кукурудзяна, гречана, рисова каша на воді. У кінці приготування або після можна додати 1-2 ч. л. олії (кукурудзяна, соняшникова, оливкова – за смаком). Замість каші на сніданок також підійде пісний овочевий суп, борщ. А ще краще – суп-пюре. 
Обраний сніданок в обсязі 300-400 мл за 1-1,5 години до фізичного навантаження забезпечить вас не тільки енергією, але і необхідною кількістю води. 
 
Сніданок після занять спортом 
Другий сніданок при заняттях спортом вранці повинен бути більш поживним. Для поповнення запасів білка в м'язовій тканині краще з'їсти білу рибу, м'ясо, птицю. Кількість залежить від вашої ваги та інтенсивності навантажень. Кількість білка в цей прийом їжі – 0,3-0,5 г/кг маси тіла. Приміром, при невеликих навантаженнях (тренування 30-40 хвилин) людині вагою 70 кг достатньо приблизно 100 г, а при більш тривалому тренуванні – приблизно 200 г м'яса або риби (можна більше). 
Гарнір для поповнення втрат вітамінів, макро- і мікроелементів повинен бути овочевим або фруктовим. За обсягом овочі і фрукти повинні в 3-4 рази перевищувати порцію м'яса або риби. 
 
Сніданок перед роботою 
Правильний сніданок перед звичайним трудовим днем в офісі без інтенсивного фізичного навантаження може бути таким же, як другий сніданок при заняттях спортом вранці. І якщо при цьому ви хочете ще й схуднути, тоді як джерело білків вибирайте курятину та індичатину. А якщо в меню на сніданок планується риба, то нехай це буде хек, минтай та інші види нежирної риби. 
Якщо робота пов'язана з фізичними навантаженнями, тоді снідати необхідно не менше ніж за 1,5-2 години до її початку. Інакше фізичне навантаження призведе до порушення травлення. А значить, замість високої працездатності буде загострення дисбактеріозу в кишківнику. До складу такого сніданку повинні входити джерела білка тваринного походження: риба, м'ясо, птиця. 
Головне правило сніданку – не переїдати. Адже переїдання викликає збільшення в'язкості крові, за яким незмінно слідує зниження працездатності. Як зрозуміти, що ви робите все правильно? Дуже просто! У вас буде відмінний настрій, ви будете із задоволенням йти в спортзал, а на роботі енергійно трудитися і «креативити». 
Правильне харчування при активному способі життя забезпечує не тільки активність мозку, а й імунної системи, яка щодня бореться з десятками видів вірусів, сотнями видів мікробів, тисячами онкоклітин. А правильний сніданок – ваш найголовніший внесок у перемоги бійців цього невидимого для нас фронту. Здорове харчування перешкоджатиме загостренням хронічних інфекцій. Тому, якщо хочете жити краще і довше – починайте день з правильного сніданку.
 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему