Поради

Оздоблення фасадів декоративною штукатуркою

Оздоблення фасадів декоративною штукатуркою

Будинок, побудований з блоків, цегли, дерева, клеєного бруса та інших матеріалів, в цілях отримання більш естетичного та стильного вигляду, в більшості випадків потребує додаткової обробки фасаду. Для того, щоб перетворити будинок зовні і досягти максимального ефекту від експлуатації будівлі, використовуються оздоблювальні матеріали за типом сайдингу, поліуретанових панелей, фарб тощо. Крім цих матеріалів, існують і декоративні штукатурки, які здатні реалізувати на поверхні фасаду будь-яку текстуру, колір.

Фасадна декоративна штукатурка – це матеріал, покликаний визначати зовнішній вигляд будинку та його індивідуальність. Крім декоративних функцій, штукатурка захищає стіни від впливу вологи, сонячних променів, перепадів температури та інших факторів, що в процесі експлуатації обробки позитивно позначається на терміні служби самої будівлі. Штукатурка проста в нанесенні, чудово вирівнює стіни, позбавляючи від необхідності шпаклівки під фарбування і подальшого фарбування поверхонь.
За властивостями вони дещо схожі з фасадними фарбами, але мають такі переваги, як:

  • Хороше зчеплення з поверхнею;
  • Еластичність;
  • Елементарність приготування робочого розчину;
  • Великий термін експлуатації.

shtykВибір декоративної штукатурки
Вибір декоративних штукатурок величезний, вони розрізняються не тільки за зовнішнім виглядом, але і за складом, методом нанесення, підготовкою поверхні, виробниками. Для будь-якого котеджу, незалежно від матеріалу стін, можна підібрати штукатурку  у вигляді сухої суміші або вже готового до застосування розчину.
Мінеральна штукатурка – суха суміш на основі цементу, яку необхідно розвести водою і ретельно перемішати до рідкого стану. Важливою умовою високої якості робочого розчину є ретельний заміс, який неможливо зробити вручну. Цю роботу бажано виконати з використанням дриля зі спеціальною насадкою. Штукатурка використовується для обробки поверхні, з попередньою обробкою ґрунтовкою  і кварцовим піском. Характеристики мінеральних штукатурок: стійкість до стирання, здатність дихати, вологостійкість, негорючість.
Акрилові штукатурки виготовлені з використанням синтетичних матеріалів і акрилових смол. Реалізуються в спеціальних пластикових упаковках і відразу ж готові до використання без замісу. Акрилові штукатурки мають такі властивості: хороша адгезія, висока еластичність, вологостійкість, паропроникність, що дозволяє фасаду дихати. Серед мінусів – здатність підтримувати горіння внаслідок горючості синтетичних складових
Силіконові штукатурки складаються з силіконових смол, що володіють масою позитивних характеристик: еластичністю, міцністю, водостійкістю, тривалим терміном експлуатації, паропроникністю і хорошою адгезією, що дозволяє їх використовувати практично на будь-яких поверхнях. Серед чималих переваг можна виділити один недолік –  висока вартість, яка швидко окупається в процесі експлуатації покриття.

Властивості декоративної штукатурки
Фактури, що створюються за допомогою штукатурки, можуть бути найрізноманітнішими, що досягається завдяки використанню в суміші наповнювачів різної фракції: від дрібних до великих частинок, які при русі шпателями створюють унікальну текстуру на поверхні. Один тип штукатурки при використанні різних інструментів і довільних рухах майстра може дати абсолютно різний малюнок.
Незвично і цікаво виглядає так звана мозаїчна штукатурка, що представляє собою дрібні частинки, об'єднані прозорим складом, який після затвердіння утворює склоподібне покриття.
Для додання фактури можуть бути використані різні інструменти: валики, шпателі, терки, кельми, напівтерки, скребки. Для того, щоб нанести малюнок на поверхню, використовується технологія художнього розпису.

shtukatЕтапи нанесення декоративної штукатурки
До початку робіт з декорування фасаду слід ретельно підготувати основу: видалити все, що не тримається, зробити поглиблення для високої адгезії та очистити від пилу і забруднень.
Коли поверхня готова, можна приступати до приготування суміші, крім тих видів, які реалізуються вже в готовій суміші. Для додання сухої суміші необхідної консистенції її розбавляють водою у співвідношенні, суворо дотримуючись інструкції на упаковці, в залежності від типу і призначення декоративної штукатурки.
Готовий склад наносять на стіну методом розбризкування. Це дозволить заповнити всі тріщини і виїмки, а також поліпшити зчеплення з поверхнею.
Тонкощі нанесення:
Декоративну штукатурку наносять на стіну, що має нормальний рівень вологості, тому, якщо цегляна кладка була зведена недавно, і шар штукатурки ще недостатньо просох, то наносити декоративні покриття не рекомендується;
Якщо поверхня бетонна, то для її обробки не підійде гіпсова штукатурка, бо складові можуть вступити в реакцію і відбудеться руйнування покриття;
Затірку для додання рельєфу слід проводити винятково в певний час: коли покриття набуло жорсткості, але ще до кінця не затверділо;
За один раз можна нанести шар товщиною не більше 3 мм.
Якщо правильно підібрати тип штукатурки і нанести її належним чином, то фасад котеджу не тільки отримає новий ультрасучасний вигляд, але і буде мати додатковий захист від агресивного впливу навколишнього середовища.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему

Останні матеріали