Поради

Покрівля з ондуліну: переваги та недоліки

Покрівля з ондуліну: переваги та недоліки

Покрівельний матеріал ондулін зазвичай розглядається як естетично привабливий і зручний у монтажі аналог традиційного шиферу. Яскрава покрівля з ондуліну ефектно виглядає і володіє цілим рядом переваг. При цьому матеріал не позбавлений і деяких недоліків. Його властивості будуть детально розглянуті нижче.

t1.ua та компанія «Євродах Центр» розповідають про основні достоїнства цього матеріалу для покрівлі.

Особливості матеріалу

Ондулін вперше з'явився на будівельному ринку в 40-х роках минулого століття. Винайдений у Франції, покрівельний матеріал з часом удосконалювався завдяки розвитку технологій. В Україні ондулін, технічні характеристики якого дозволяють йому конкурувати з широким спектром покриттів, користується заслуженою популярністю.

Переваги покриття обумовлені застосуванням високоякісних компонентів. Для виготовлення гофрованих аркушів використовується:

  • волокна целюлози (основа);
  • бітум, очищений за особливою технологією;
  • мінеральний наповнювач;
  • нешкідливі природні пігменти на основі мінеральних речовин.

Застосування натуральних речовин гарантує екологічну чистоту матеріалу. Мінеральні барвники дозволяють виготовляти аркуші різних кольорів.

Базові характеристики

Ондулін випускається в аркушах розміром 200×95 см, товщиною 3 мм, висота гофри – 36 мм. Але треба враховувати, що при монтажі гофроаркуші укладаються, покриваючи край одного на край іншого, тоді корисна площа ондуліну становить 1,6 м. Це слід брати до уваги при розрахунку кількості матеріалу, необхідного для облаштування покрівлі.

Вага аркуша ондуліну становить всього 6 кг, в той час як один аркуш шиферу важить в 4 із зайвим раз більше – 26 кг. Невелика вага – основна перевага бітумного покрівельного матеріалу. Завдяки цій властивості ондулін значно легше монтувати.

При необхідності ондулін можна перевозити легковим автотранспортом. Крім того, навантаження і розвантаження аркушів вимагає значно менше зусиль і часу.
Оскільки вага ондуліну дозволяє монтувати легкі покриття, які не мають високого навантаження на конструкції споруди, при монтажі покрівлі з ондуліну можна використовувати полегшену кроквяну систему.

Основні властивості матеріалу: плюси і мінуси

У список технічних характеристик ондуліну в першу чергу входять такі параметри, як стійкість до температурних впливів, довговічність, екологічність.

Довговічність. Експлуатаційний термін ондуліну, за умови правильного монтажу, може становити більше 25 років. При цьому виробник дає гарантію на 15 років служби. Ця характеристика не виділяє гофрований бітумний аркуш серед інших покрівельних покриттів – можна підібрати і більш довговічний матеріал.

Стійкість до перепадів температур. Цю властивість можна віднести до недоліків: за рахунок введення до складу полімерних добавок ондулін більш стійкий до впливу температур, ніж руберойд, тим не менш, на спеці аркуші розм'якшуються, а на морозі стають крихкими. Неправильно виконане решетування може призвести до пошкодження покрівельного покриття під сніговим навантаженням.

Екологічність. Безсумнівним плюсом є екологічна чистота матеріалу, виконаного з натуральних компонентів, підтверджена відповідними сертифікатами. Виробники підкреслюють, що така покрівля може використовуватися для збору питної води при опадах. До мінусів можна віднести неприємний запах бітуму, який може з'явитися в дуже спекотну погоду.

Пожежна безпека. До недоліків ондуліну належить його низький рівень пожежної безпеки, адже матеріал містить бітум. При температурі понад 230 градусів ондулін здатний самозайматися, підтримує горіння. Він може використовуватися на покрівлях будівель, до яких висуваються підвищені вимоги до пожежної безпеки (навчальні та дитячі установи тощо), але в цьому випадку монтаж виконується із застосуванням спеціальних протипожежних розтинів. Вони дозволяють розділити покриття на окремі сегменти для локалізації можливих загорянь.

Позитивні властивості ондуліну притаманні багатьом покрівельних матеріалам. У список плюсів можна включити:

  • шумоізоляційні властивості;
  • біологічну стійкість (стійкість до виникнення грибків, цвілі, пошкоджень комахами);
  • стійкість до агресивних середовищ;
  • стійкість до ультрафіолету.

Безсумнівним плюсом є широка гама відтінків ондуліну, завдяки чому можна підібрати найвдаліший колір покрівлі.

Особливості монтажу

Технічні характеристики матеріалу, а саме: невелика вага, гнучкість, крихкість при негативних температурах здійснюють певний вплив на принципи монтажу покрівлі. У цілому кріплення аркушів покриття виконується аналогічно до монтажу хвилястого шиферу: укладаючи край одного аркуша на інший, а для кріплення до обрешітки використовуються покрівельні цвяхи або саморізи з гумовою прокладкою, яка захищає конструкцію від проникнення вологи.

Така властивість, як гнучкість, певною мірою входить у число мінусів ондуліну. При великому кроці решетування покрівельна конструкція стає вразливою і може не витримати високе снігове і вітрове навантаження. Щодо цих технічних характеристик жорсткі матеріали, в тому числі шифер, мають перевагу.

Монтаж надійної покрівлі з ондуліну починається з виготовлення правильної обрешітки. Її поверхня повинна бути абсолютно рівною, а крок – значно меншим, ніж для жорстких покриттів. Складність монтажу обрешітки і необхідність використання цілого ряду спеціальних елементів (ізоляційних стрічок, планок, фартухів тощо) веде до збільшення загальних витрат на виготовлення покрівлі – це мінус ондуліну.


Загальний підсумок

Завдяки своїм технічним характеристикам і можливостям дизайну він успішно конкурує на будівельному ринку покрівельних матеріалів.

ЩОБ ЗАМОВИТИ РІЗНІ ВИДИ ПОКРІВЛІ ТА ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ З УСІХ ЗАПИТАНЬ ПЕРЕХОДЬТЕ НА САЙТ КОМПАНІЇ www.eurodach.lutsk.ua

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Дах
В тему