Поради

Як вибрати профнастил для даху

Як вибрати профнастил для даху

Серед недорогих покрівельних матеріалів з високими експлуатаційними параметрами високою популярністю користується профільований аркуш. Сучасні технології дозволяють виготовляти профнастил з різними технічними характеристиками, в широкій колірній гамі. Щоб визначити, який профнастил краще для даху, рекомендується виходити з особливостей різних видів профілю, товщини матеріалу та якості покриття.

Особливості профільованого аркуша
Профаркуш – матеріал, який знайшов широке застосування у сфері будівництва завдяки своїм практичним властивостям і доступною ціною. Кожен тип профнастилу має свої технічні особливості. Серед матеріалу, придатного для облаштування даху, можна виділити:

  • оцинкований профіль без полімерного покриття (привабливий низькою вартістю, зазвичай застосовується для дахів, гаражів, господарських прибудов, навісів);
  • профнастил з полімерним покриттям (стіновий або несучий);
  • покрівельний профнастил (гнутий, прокатний, з фактурним тисненням).

Профнастил виготовляється з рулонної сталі методом холодного профілювання. Технічні характеристики матеріалу в першу чергу залежать від глибини і конфігурації профілю, а також товщини сталі.

Популярні типи профілю
При будівництві даху може застосовуватися профіль:

  • фасадний;
  • несучий;
  • стіновий;

Щоб визначити, який профаркуш краще для даху, необхідно звернути увагу на наявність в профілі спеціальної капілярної канавки. При настилі профаркуша внапуск ця канавка дозволяє відводити дощову воду. Варто зазначити, що у фасадного профнастилу капілярна канавка відсутня.
Несучий профіль забезпечений капілярною канавкою, цей матеріал може з успіхом використовуватися як для настилу на даху, так і для облицювання стін. Якщо вибір покрівельного матеріалу – на користь несучого профілю, необхідно уважно поставитися до товщини та якості металу.
У дешевого профаркуша капілярна канавка легко деформується, роблячись непотрібною.
Види профнастилу для даху розрізняються за товщиною металу і відстані між гребенями. Серед марок, що застосовуються для покрівельних робіт, можна відзначити:
З-21 – профіль має достатню жорсткість, забезпечує якісний захист від опадів, монтується на решетування, крок якої становить до 80 см;
RN-20 – профнастил з капілярною канавкою, робоча ширина аркуша – 110 см, має необхідну жорсткість для створення міцної покрівлі;
З-44 – профіль забезпечений додатковими ребрами жорсткості;
НС-35 – відрізняється високою міцністю.

Критерії вибору профаркуша для покрівлі
Маркування виробу дозволяє визначити тип профілю. Для покрівлі рекомендується застосовувати профільований аркуш марки М і С (несучий та стіновий). При цьому в несучого профілю більш високі технічні характеристики. Після буквеного позначення типу профілю у маркуванні вказана товщина металу, висота і тип хвилі аркуша, його ширина. Вибираючи матеріал, слід ознайомитися з ДСТУ  або ТУ, за яких він виготовлений, перевірити наявність сертифіката.
Вибір товщини металу і ступеня жорсткості аркуша безпосередньо залежить від кута нахилу даху. Чим більший кут нахилу, тим сильніше вітрове і снігове навантаження, відповідно, тим вищі вимоги до міцності покрівельного матеріалу.
Як вибрати профнастил для даху, якість якого не розчарує? Велике значення має візуальний огляд матеріалу. Якісний профільований аркуш має бути рівним, не мати зовнішніх дефектів: задирок на краях, вм'ятин, подряпин, напливів або лущення фарби, сколів. А фарбування – рівномірним по всій поверхні. При невеликому згинанні аркуша він не повинен тріскатися або ламатися: якісний профаркуш швидко відновить початкову форму.

Захисно-декоративне покриття
Довговічність покрівлі з металевого аркуша в значній мірі залежить від якості захисту матеріалу від корозії. Профільований аркуш, який використовується для облаштування даху, забезпечується захисним цинковим покриттям. Оцинковка гарячим методом дає можливість надати матеріалу антикорозійні властивості, захистивши його від зовнішніх руйнівних впливів. При виборі покрівельного матеріалу варто звернути увагу на товщину оцинковки: чим вищий цей показник, тим на більший експлуатаційний термін покрівлі можна розраховувати.
Сьогодні виробники постачають профнастил додатковим захисно-декоративним покриттям. Полімерний шар наноситься після пасивації і ґрунтування аркуша, щоб забезпечити високу адгезію захисного покриття, запобігти відлущуванню барвистого шару. Завдяки досить широкій гамі відтінків можна підібрати кольори профнастилу для даху, які підходять для реалізації задуманих архітектурно-дизайнерських ідей. Покриття може бути глянсовим або матовим.
Якість кольорового полімерного покриття в першу чергу залежить від характеристик вихідного полімеру. При виробництві профнастилу зазвичай застосовується:

  • поліестер;
  • пурал;
  • ПВДТФ.

Поліестер – найбільш доступний за ціною варіант покриття. Декоративні якості поліестеру досить високі, але сам полімерний шар не відрізняється високою міцністю. Таким чином, механічне вплив на покрівлю, неминуче в ході її експлуатації, може привести до стирання і відшаровування полімерного шару.
Пурал – полімер на основі поліуретану, володіє більш високою стійкістю до механічних пошкоджень і впливів агресивних середовищ. Покрівельний матеріал з таким покриттям коштує дорожче, але розрахований на більш тривале функціонування.
ПВДТФ (полівінілдіфторид) – найбільш міцне покриття з високою світловою та хімічною стійкістю, стійкістю до механічних пошкоджень. Ці якості покриття помітно збільшують вартість виробу.

Ціни на матеріал
Вартість профнастилу залежить від призначення матеріалу, товщини аркуша та наявності декоративно-захисного покриття. Перед покупкою рекомендується порівняти вартість товару в різних магазинах. Якщо є можливість, бажано замовляти профнастил для покрівлі безпосередньо у виробника, бо це дозволяє придбати:
аркуші необхідної довжини з урахуванням особливостей даху;
профнастил, пофарбований за вашим вибором;
комплект аксесуарів для монтажу (профілі, планки і т.д.).
Незважаючи на те, що профнастил відрізняється доступною ціною, якісний матеріал не може коштувати зовсім дешево. Якщо заощадити і придбати профаркуш з неналежними характеристиками (виконаний з неякісного металу), покрівельне покриття через короткий термін потребуватиме ремонту або заміни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Дах
В тему