Поради

Односхилий дах: будівництво своїми руками

Односхилий дах: будівництво своїми руками

Будівництво односхилого даху – максимально доступний спосіб звести покрівельну конструкцію житлового будинку, лазні, гаража чи іншої будівлі. Цей вид даху вимагає відносно невеликих фінансових вкладень в будівництво і ремонт, при цьому конструкція відрізняється високою функціональністю.

t1.ua та компанія «Євродах Центр» розповідають про достоїнства цього виду покрівлі.

Переваги односхилого даху

Односхилий дах своїми руками може бути успішно побудований при наявності мінімальних навичок роботи з інструментами. До переваг цього типу покрівлі входить:

  • проста конструкція (проектування і монтаж не вимагають спеціальних знань);
  • стійкість до атмосферних впливів (якщо кут нахилу ската обраний правильно);
  • економічність (відсутність великого горищного приміщення дозволяє економити на опаленні будинку);
  • ремонт можна виконати в короткі терміни і без серйозних витрат.

Беручи до уваги вищезазначене, можна зробити висновок, що в багатьох випадках вибір на користь односхилої конструкції є оптимальним. Варто відзначити, що односхилий дах дає можливість створити житлову мансарду, у тому числі в будинку з різною висотою несучих стін. Крім того, край ската покрівлі, який виступає, може служити дахом веранди або навісом тераси, прилеглої до споруди.

Особливості проектування

Знайомлячись з тим, як зробити дах односхилим, в першу чергу слід звернути увагу на розробку проекту покрівельної конструкції. Необхідно визначитися, в яку сторону слід направити ухил: його рекомендується розташовувати в навітряному напрямку. Таким чином, щоб забезпечити високий ступінь надійності і безпеки настилу, бажано знати, з якої сторони найчастіше дме вітер у районі будівництва. Кроквяна система односхилого даху повинна рівномірно розподіляти навантаження на опори від самої конструкції плюс атмосферне навантаження у вигляді вітру і снігу.

При проектуванні важливо передбачити певний запас витривалості крокв у розрахунку на можливу підвищену кількість опадів у сніжну зиму.

Будівництво односхилого даху своїми руками вимагає правильно вибрати кут нахилу ската. При цьому слід не тільки враховувати характерне для регіону вітрове і снігове навантаження, але і заздалегідь визначитися з вибором покрівельного матеріалу. Чим більше опадів, тим більшим повинен бути нахил покрівлі. При цьому крутий скат збільшує парусність, тобто конструкція відчуває більш високе вітрове навантаження.
В якості покрівельного матеріалу для односхилого даху застосовуються:

  • рулонні покриття (ухил 5-10°);
  • шифер хвилястий і плоский (ухил від 20°);
  • фальцева покрівля (ухил 18-35°);
  • черепиця (ухил 25-35°).

Кут нахилу певною мірою залежить і від гладкості матеріалу: чим вище цей показник, тим менший кут нахилу ската потрібно. Якщо будинок будується на відкритій місцевості, нахил схилу рекомендується зменшити, щоб зменшити парусність. Односхилий дах своїми руками в будинку, що стоїть в оточенні високих дерев, повинен мати збільшений кут ската, щоб сніг міг скочуватися під власною вагою.

Конструкція односхилого даху

Щоб зрозуміти, як побудувати односхилий дах для конкретної споруди, необхідно ознайомитися з типами таких дахів. Односхилі конструкції можуть бути вентильованими і невентильованими. Вибір конкретного типу залежить від призначення будівлі.

Невентильовані дахи зазвичай монтуються над терасами. Кут ухилу покрівлі найчастіше становить 3-6°. Але варто відзначити, що така крита тераса вимагає уважного догляду в зимовий час: дах необхідно регулярно чистити від снігу.

Вентильований дах у першу чергу призначений для монтажу на будинках і лазнях: у приміщеннях повинен забезпечуватися сприятливий мікроклімат. Крім того, вентиляція покрівельного пирога, яка досягається за рахунок проміжку між шарами ізоляції та наявності спеціальних отворів з боків даху, збільшує термін служби покрівлі. Якщо кут нахилу ската невеликий, дах також потрібно взимку регулярно чистити.

Односхилий дах будинку своїми руками зазвичай вимагає досить простої кроквяної системи. Кроквяні ноги впираються в мауерлат, виготовлений на стінах будівлі. Від різниці висоти стін залежить кут нахилу ската покрівлі. Якщо стіни однакові за висотою, на одній з них необхідно виконати фронтон, щоб забезпечити необхідний перепад висот.

Конструкція кроквяної системи безпосередньо залежить від довжини прольоту. Якщо відстань між стінами, виступаючими в якості опор для кроквяної ноги, становить не більше 4,5 метрів, крокву не потрібно зміцнювати додатковими елементами. При довжині прольоту від 4,5 до 6 метрів, крокву необхідно підперти підстропильною ногою – дерев'яним брусом, який нижнім кінцем упирається в лежень, покладений вздовж високої стіни.

При довжині прольоту від 6 до 12 метрів крокви своєю серединою повинні спиратися на прогін, встановлений на стійки. Крім того, по обидва боки від стійки монтуються підкроквяні ноги впираються в крокву. Для монтажу стійок паралельно опорних стінах укладається лежень. Проміжок від стіни до стійки з кожної сторони не повинен перевищувати 6 метрів.

Проліт в 12-16 метрів вимагає монтажу двох опор, що складаються з лежня, стійок і прогону. Опори для крокв встановлюються на відстані не більше 6 м від стін. При цьому проміжок між стійками не повинен перевищувати 1/3 довжини прольоту. Стійки між собою скріплюються сутичкою. Між стійками і кроквами монтуються підкроквяні ноги по одній для кожної стійки в напрямку до ближньої несучої стіни.

Інструменти і матеріали

Якщо виникло питання, як зробити дах односхильним, бажано заздалегідь ознайомитися зі списком необхідних матеріалів та інструментів для їх монтажу. Ретельна підготовка всього необхідного значно спрощує і прискорює хід робіт. Для зведення односхилого даху слід мати:

  • дерев'яні бруси;
  • дошки;
  • цвяхи для монтажу кроквяної системи;
  • спеціальне просочення для деревини;
  • покрівельні матеріали;
  • утеплювач;
  • гідроізоляцію;
  • кріплення для монтажу покрівлі.


У число необхідних інструментів входить:

  • сокира;
  • молоток;
  • ножівка;
  • рулетка;
  • рівень;
  • будівельний степлер;
  • ніж;
  • теслярський олівець;
  • кисть (для попередньої обробки пиломатеріалів).

Вологість пиломатеріалу має становити не більше 18-22%, брус і дошки не повинні мати дефектів. Перед тим, як почати монтаж односхилого даху, всі дерев'яні елементи слід обробити вогнебіозахисними засобами.

Монтажні роботи

Односхилий дах своїми руками передбачає наступний хід робіт:

  • монтаж мауерлата;
  • зведення кроквяної системи;
  • монтаж обрешітки;
  • створення покрівельного пирога.

Мауерлат – брус, який покладений на стіни будинку і виконує функцію нижньої опорної точки для кроквяних ніг. Для виготовлення мауерлата односхилого даху зазвичай використовується брус 100×150 мм.

Кроквяні ноги можуть виконуватися з дошки у розрізі 50×150 мм, або представляти собою спеціальний клеєний елемент необхідної довжини. Якщо кроквяна нога стикується по довжині з двох частин, місце стику має припадати на точку опори на стійку. Кроква повинна виступати за край стіни мінімум на 30-40 см, щоб будівельні конструкції були захищені від опадів. Щоб міцно закріпити крокву, в ній виконуються спеціальні вирізи в місцях прилягання до мауерлату. Кріплення здійснюється за допомогою цвяхів (близько 100 мм). Крок крокв рекомендується вибрати виходячи з ширини утеплювача, щоб звести до мінімуму кількість відходів і спростити монтаж теплоізоляції.

Поперек крокв набивається обрешітка. Для створення решетування і контррейки рекомендується використовувати бруски перетином 50×50 мм. Крок обрешітки залежить від типу покрівельного покриття. Якщо передбачено використання рулонної покрівлі, решетування повинно бути суцільним, виготовленим з листових матеріалів.

На етапі створення покрівельного пирога монтується гідроізоляція, виконується вентиляційний зазор, укладається фінішне покрівельне покриття. Зсередини даху закріплюється гідро- і пароізоляція.

ЩОБ ЗАМОВИТИ РІЗНІ ВИДИ ПОКРІВЛІ ТА ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ З УСІХ ЗАПИТАНЬ ПЕРЕХОДЬТЕ НА САЙТ КОМПАНІЇ www.eurodach.lutsk.ua

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Дах
В тему