Поради

Монтаж водостоків для даху: рекомендації досвідчених майстрів

Монтаж водостоків для даху: рекомендації досвідчених майстрів

Будівництво заміського будинку не можна вважати завершеним, поки не будуть встановлені водостоки для даху, якіслужать надійним захистом фасаду, фундаменту і вимощення від руйнівної дії води. На ринку будівельних матеріалів можна придбати вже готові модулі для водовідведення та скористатися послугами спеціалістів щодо їх установки.

t1.ua та компанія «Євродах Центр» розповідають про всі важливі деталі цього процесу.

Водостоки: керівництво до вибору

Система водовідведення будівлі може бути виготовлена з різних матеріалів, має свої переваги і недоліки. Як правило, тут все залежить від матеріальних можливостей і дизайнерської ідеї власника будинку. Перед тим, як вибрати водостічну систему, необхідно мати на увазі деякі особливості:

Пластиковий водосток. Пластик – дешевий, довговічний, стійкий до лужного середовища матеріал. Простий в монтажі він з'єднується за допомогою клею або розтрубом з ущільнювальним гумовим кільцем. Пластиковий водостік володіє хорошими шумопоглинаючими властивостями при терміні експлуатації до 25 років. Недолік – можливий розрив труб в результаті застою води взимку.

Оцинкований водосток. Металеві водостоки виготовляються з оцинкованої сталі з нанесеним на неї цинковим або полімерним покриттям. Вони стійкі до корозії, більш трудомісткі при монтажі і не мають шумоізоляційних властивостей порівняно з ПВХ. Випускаються прямокутної або круглої форми різних кольорів, термін служби більше 15 років.

Мідний водосток. Мідь має презентабельний зовнішній вигляд, стійка до корозії, в процесі установки елементи водостічної системи зрощуються з допомогою пайки. У процесі експлуатації її поверхня покривається патиною і темніє. Незважаючи на те, що мідь – матеріал досить дорогий, її довговічність повністю компенсує цей недолік. Термін служби водостоків досягає 150 років.

Для захисту жолоби водостоків від деформації в результаті різкого сходу снігу і льоду на покрівлі слід встановити трубчасті снігозатримувачі. Самі водостоки повинні відводити воду від будівлі в дренажну систему або підходяще місце, призначене для видалення надлишкової вологи від стін будинку.

Вибір водостоку безпосередньо залежить від того, яким матеріалом покрита покрівля будівлі. Якщо на даху покладена мідна черепиця, то і водовідведення виготовляється з міді, аналогічно поступають у випадку з титановими і цинковими сплавами.

Однак є універсальні матеріали для покриття покрівлі та оздоблення фасаду, що дозволяють встановлювати водостік для даху у відповідності з бажаннями власника будинку. Приміром, якщо фасад будинку покритий сайдингом, а покрівля не з металочерепиці і не фальцева, то система водовідведення може бути виконана як в пластиці, так і в оцинковці.

Здійснюючи фіксацію пластикового водостоку до стіни будинку, слід витримувати відстань між кронштейнами для кріплення жолобів не більше 60 см, у той час як оцинковка може кріпитися на відстані до 1 м.

Типи і класифікація водостоків

Пристрій водостічної системи може бути виконано в одному з трьох варіантів:

Неорганізований – стік води з покрівлі прямо на землю. Тягне за собою вогкість стін і руйнування фундаменту.
Внутрішній – запобігає замерзанню води в трубах при низьких температурах.
Організований – система водостоку з дахів, оснащена жолобами і трубами, по яких вода стікає в каналізацію.

Пристрій водовідведення має бути грамотно спроектований, надійно змонтований та закріплений на будівлі. Тільки в цьому випадку гарантована сумлінна робота всієї системи.

Особливості конструкції

Система водовідведення складається з різних сполучних деталей, основними з яких є жолоби, службовці для збору і відводу води з поверхні покрівлі, і труби, по яких зібрана вода направляється у відповідне для неї місце.
У збірну конструкцію також входять такі елементи водостічної системи, як:

  • воронки для стоку води в трубу (водоприймачів);
  • заглушки;
  • перехідники і з'єднувальні муфти для труб і жолобів;
  • кріпильні кронштейни;
  • хомути для кріплення ринв до стін.

Для збільшення довговічності і захисту в зимовий час на звисі даху, в трубах і жолобах прокладають гріючі електрокабелі. Це не тільки забезпечує безпроблемну роботу водостоків, але також додає істотну суму до вартості їх споруди і приносить з собою додаткові витрати на оплату рахунків електроенергії.

Практичні поради щодо монтажу водостічної системи

Встановлення водовідводів бажано проводити одночасно із зведенням даху – це дозволить відчутно заощадити час роботи і будівельний бюджет.
Однак існують непорушні правила, дотримання яких обов'язково при виконанні таких робіт:

Монтаж водостічних жолобів проводиться за допомогою кронштейнів, які прикручуються до крокв або лобової дошки. У разі використання металевих кронштейнів їх можна кріпити на цегляну стіну.

Від виду конструкції безпосередньо залежить відстань між кронштейнами. Так, для металевої системи – це крок в 70-150 см, для пластикової – 50-60 см. Необхідно також мати кронштейни по обидві сторони від кутів ринви і воронок.

Ухил між першим і кінцевим власником повинен становити 2-3 мм на один погонний метр в сторону воронки.

Відстань між стіною і водостічною трубою повинна знаходитися в межах 3-8 см, тому як більш щільне прилягання спричинить за собою появу вогкості і цвілі.

Встановлення стояків проводиться після повного монтажу верхніх елементів системи, включаючи воронки. Труби кріпляться до стіни за допомогою хомутів через 1-2 м, а самі хомути прикручуються до стіни саморізами.
Заключним етапом є закріплення нижнього зливу труби на відстані не менше 20-30 см від землі, у випадку лінійного водовідведення – в 15 см.

Пристрій водостоків з даху має свої нюанси. Допущена помилка або халатна недбалість при монтажі конструкції здатна перекреслити всю виконану роботу, принісши масу незручностей. Ось чому перед тим, як приступити до самостійної установки системи водовідведення, необхідно досконально вивчити всі правила і норми, які стосуються цього питання, а ще краще – запросити професіоналів, які швидко і якісно впораються з поставленим завданням.

ЩОБ ЗАМОВИТИ РІЗНІ ВИДИ ПОКРІВЛІ ТА ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ З УСІХ ЗАПИТАНЬ ПЕРЕХОДЬТЕ НА САЙТ КОМПАНІЇ www.eurodach.lutsk.ua

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Дах
В тему