Поради

Чому болить куприк?

Чому болить куприк?

Кожна людина може згадати назвати багато органів та систем свого організму. Проте мало хто пам’ятає про таку частину тіла, як куприк. Про нього найчастіше згадують тільки коли він починає боліти.

Куприк - це орган, який є частиною хребта та складається з чотирьох або п’яти рудиментарних зрощених хребців. Він допомагає у стабілізації тіла при сидінні, а також через нього проходить багато сухожиль, м'язів та зв'язок. При багатьох негативних факторах може виникати біль у куприку. Больовий синдром виникає у кістковій структурі та навколо неї, у найнижчій ділянці хребта, просто над сідницями. Характер болю у куприку буває різним. Найчастіше відчувається постійний ниючий, пульсуючий біль, проте він часто змінюється гострим пронизуючим болем при русі. Це суттєво ускладнює виконання навіть найпростіших дій. Людині з болем у копчику найчастіше боляче:

  • довго сидіти, стояти;
  • вставати з сидячого положення;
  • займатися сексом;
  • випорожнятися;
  • займатися фізичними вправами.

Також, біль може розповсюджуватись униз по ногах чи доверху по спині, що спричиняє ще більше незручностей. У жінок може виникати дискомфорт під час менструацій. Іноді людина навіть не може спати. В деяких випадках біль у куприку може перейти в хронічну форму.

Чому болить куприк

Існує багато різноманітних причин больового синдрому у куприку. Різниця в походжені болю відіграє важливу роль у його лікуванні. Найочевиднішою причиною є травмування копчика. Тоді біль з’являється одразу і може бути дуже сильним. Проте інші, іноді тривалі причини виникнення больового синдрому часом спричиняють серйозні порушення, що потребують хірургічного втручання. Отже, найчастіші причини болю в куприку включають в себе:

  1. Удар куприком чи навколишніми м’язами. Наприклад, падіння з велосипеда може пошкодити куприк, а врізання в стіну може викликати біль, що надходить від інших м'язів до нього.
  2. Сидіння: особливо протягом тривалих періодів часу або в незручних положеннях.
  3. Травма під час пологів: при пологах куприк може бути пошкоджений або навіть зламаний.
  4. Стиснення: може статися з нервами, коли тиск виникає під час вагітності.
  5. Дисфункція тазового дна: часто виникає через пологи.
  6. Синдром Леватора: стан, який викликає спазми в м'язах заднього проходу. Біль може поширюватися на куприк, стегна або інші прилеглі області.
  7. Напруження: може бути через запор або геморой.
  8. Проблеми з хребтом: наприклад, операція на хребті або дегенеративне захворювання поперекового диска.
  9. Пошкодження суглобів від повторюваних рухів або загального зносу від старіння.
  10. Зайва вага або її швидке зменшення.
  11. Інфекції, пухлини, кісткові відростки і новоутворення: іноді вони можуть бути причиною болю в куприку.

Больовий синдром спричинений кількома з вищенаведених причин може вгамуватися без медичного втручання.  Проте очевидно, що більшість цих причин можуть викликати серйозні порушення і хронічний біль у копчику. Тому часто виникає необхідність звернення до лікаря.

Що таке куприк та чому він болить?
Що таке куприк та чому він болить?

Як зняти біль в куприку в домашніх умовах

Больовий синдром у куприку може бути сильним і спричиняє багато незручностей, тому його хочеться скоріше подолати. На жаль, не існує миттєвого способу позбутися болю у копчику, проте для його зменшення використовують декілька методів. По перше сідаючи необхідно нагинатися вперед. Сидячи важливо рівномірно розподіляти вагу тіла, спиратися на ноги. Часто біль посилює неправильна постава, тому потрібно її коригувати. Найкраще для сидячого положення буде підкласти подушку у формі клину або пончика. До травмованої ділянки можна прикласти лід або грілку. Массаж також може полегшити біль.Також можна використати нестероїдні протизапальні препарати, що відпускаються без рецепту. Практика деяких поз з йоги може вплинути на еластичність м’язів та зв’язок, що може зменшити біль та усунути його з часом повністю.

Коли потрібно звернутися до лікаря

Хоч біль у куприку може спричинятися процесами у організмі, котрі можуть зникнути самостійно є ряд випадків коли необхідно звернутися до лікаря якщо:

  • при використанні всіх методів для зменшення больового синдрому у копчику він не зменшується протягом кількох днів або тижня;
  • больовий синдром виник через травму і є нестерпним;
  • біль помітно заважає рухатися, виконувати звичайні дії.

Ці ознаки можуть вказувати на серйозні порушення в області куприка, в крайніх випадках - на рак. В таких випадках лікар призначає різнопланові обстеження, які визначать причину болю та стан пошкодженої області. Може призначатися рентген або МРТ для пошуку ознак травми, таких як перелом кістки або пухлина, що тисне на кістку. Рентген може бути зроблений як сидячи, так і стоячи, щоб показати можливі проблеми з куприком в різних положеннях.

Лікування болю у куприку

Після встановлення діагнозу варто обговорити з лікарем метод лікування. Для усунення сильного болю ваш лікар може ввести місцевий анестетик, нервовий блок або стероїдні ліки в область копчика. Деякі люди отримують комбінацію анестетиків і ін'єкцій стероїдів. Найпростішими методами лікування є копчикова маніпуляція та фізіотерапія.

Копчикова маніпуляція - це техніка, за якої лікар вставляє палець в рукавичці в пряму кишку і переміщує куприк назад і вперед, щоб зрушити його в потрібне положення. Тоді як фізіотерапія - це техніки розслаблення тазового дна, такі як глибоке дихання і повне розслаблення тазового дна - як при сечовипусканні та дефекації.

Хірургія для лікування болю в копчику

Якщо попередні методи лікування не допомогли, ваш лікар може порекомендувати операцію, як крайню міру для видалення частини або всього куприка. Ця процедура називається копцігектомія. Хірургія не завжди працює відразу. Може пройти деякий час, перш ніж біль зникне. У деяких випадках це не працює взагалі. Хірургія також може нести ризики, такі як інфекція.

Рішення про те, чи варто робити операцію, слід приймати дуже обережно з лікарем та тільки у крайніх випадках.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я
В тему