Поради

Куркума

Куркума

Вам, звісно ж, доводилось чути, а, може, й куштувати надзвичайно популярну на сході приправу – куркуму? Зовні спеція виглядає як порошок яскраво - жовтого кольору – саме він допомагає зробити страви східної кухні такими апетитними. Придбати цю приправу ви можете у крамничках, що спеціалізуються на східній екзотиці. Але чи знаєте ви, що з давніх-давен мудрі індуси цінують куркуму не тільки за колір та смак, а ще за надзвичайні цілющі властивості куркуми, які вони широко використовують для лікування та профілактики багатьох недугів. Настав час дізнатися, що саме можна лікувати за допомогою куркуми та як нам, жінкам, використовувати її для збереження краси і здоров`я.

Куркума. Що це таке?

Куркума – це змелені до стану надзвичайно дрібного порошку кореневища багаторічної, схожої на очерет, рослини. Найбільш цінна речовина, що входить до складу цієї приправи – пігмент куркумін, який, окрім позитивного радісного кольору, відзначається цілою низкою лікувальних властивостей, серед яких:

  • протизапальна дія – це надзвичайно ефективний природний антибіотик, який допомагає обмежувати вироблення запальних ферментів та запобігає руйнуванню хрящової тканини суглобів як у жінок, так і в чоловіків.
  • антиоксидантна дія, що зменшує поширення окислювального процесу та покращує антиоксидантний захист при артритах та артрозах.
  • обмеження процесів, які призводять до утворення каменів у нирках та жовчному міхурі.

Окрім того куркума містить:

  • тумарин – має антимікробну дію та позбавляє від токсинів;
  • біофлавониди – ці речовині допомагають захистити серце та судини, запобігають проявам астми, склерозу, активізують метаболічні процеси;
  • куркумор – сприяє профілактиці суто жіночих онкологічних захворювань.

До того ж куркума відзначається високим вмістом йоду та інших надзвичайно важливих для людини мінералів – калію, натрію, заліза та фосфору.

Куркума  для  здоров`я жінки

Чи знаєте ви,  що куркума на сході вважається суто жіночим продуктом, який захищає здоров`я  та примножує вроду жінки? Помірне, але регулярне вживання цієї спеції дозволяє:

  • знизити рівень шкідливого холестерину;
  • покращити обмін речовин;
  • запобігти появі зайвих кілограмів;
  • успішно знімає біль при артрозах та артритах, лікує суглоби;
  • запобігає розвитку хвороби Альцгеймера.

А ще куркума запобігає поширенню патологічних мутацій клітин та знижує ризик раку молочної залози та нормалізує вироблення естрогенів, що забезпечує покращення стану жінки у «критичні» дні та під час менопаузи.

Вживання куркуми, яка є багатою на антиоксиданти, мінерали та вітаміни, покращує стан нігтів та волосся, активно бореться з передчасними віковими змінами.

Обережно: куркума!

Навіть таку цілющу спецію потрібно вживати обережно, бажано – після консультації лікаря.

Відмовитись від куркуми рекомендують:

  • при наявності каменів у жовчному міхурі – ліки на основі цієї спеції активізують відтік жовчі, що призводить до болісних відчуттів та загального дискомфорту;
  • перед візитом до стоматолога – куркума розріджує кров, а це може підвищити ризик кровотечі;
  • дітям до 3-х років та особам, схильних до алергічних реакцій.

Жінкам важливо знати, що куркуму не радять вживати вагітним жінкам – побічною дією цієї приправи може стати підвищення тонусу матки. А от жінкам, які годують грудьми, дозволяється використовувати незначну кількість куркуми з їжею.

Корисні властивості куркуми
Корисні властивості куркуми

Застосування куркуми

Як лікувати ті чи інші недуги за допомогою цієї приправи? Ось декілька цікавих прикладів лікування куркумою:

При застуді

Завдяки протизапальній та жарознижувальній дії, напій на основі куркуми дозволяє полегшити стан при застуді, швидко та безпечно позбутись кашлю. Рецепт цілющого чаю надзвичайно простий. У 100 мл окропу додайте  половину чайної ложки цілющої приправи, дайте настоятись близько 5 хвилин. Вживайте в теплому вигляді з медом та молоком.

До того ж можна всипати 3 чайних ложки куркуми в гарячу воду і використовувати для інгаляцій. А ось ефективно зняти біль у горлі при ангіні можна за допомогою суміші, взятих в рівних частинах бджолиного меду та яскравої спеції. Суміш потрібно брати крихітними порціями та поступово розсмоктувати.

При болю

Позбутись виснажливого болю в суглобах та спині – задача не з легких. Зовнішні засоби не завжди ефективні, а пігулки, часто, мають занадто багато протипоказів та побічних дій. Спробуйте приготувати високоефективне «золоте молоко» - це дуже просто, смачно та корисно

Вам знадобиться:

  • Куркуми – 2 ст. ложки;
  • Води – 200 мл.

Змішайте ці два компонента до утворення однорідної, густої кремоподібної суміші та нагрівайте її протягом 10 хвилин помішуючи. Дайте суміші охолонути, додайте столову ложку оливкової олії та трохи чорного меленого перцю. Столову ложку такої суміші додавайте до гарячого молока, пийте зранку та ввечері – і ваші спина та суглоби завжди будуть в нормі.

Куркума для схуднення

Проблема надмірної ваги знайома багатьом жінкам з власного досвіду. Часто причина зайвих сантиметрів на талії - вагітність та пологи, неймовірні навантаження та стреси, які жінки  так часто заїдають смачненьким. Один з найвідоміших рецептів для схуднення – кефір з куркумою.

Вам знадобиться:

  • міцної чайної заварки – 400 мл;
  • імбиру – три шматочки;
  • куркуми та меду – по 1 ст. ложці.

До гарячого чаю додайте імбир, мед та куркуму.  Дайте охолонути та вживайте по столовій ложці на склянку кефіру. Такий незвичайний, але дуже приємний тонізуючий напій – двічі на день, і процес схуднення нарешті зрушить з місця.

Куркума для жіночої краси

Порошок куркуми з глибокої давнини застосовувався не тільки для покращення смакових якостей їжі, але й для різноманітних косметичних процедур. Сьогодні косметичні східні б’юті-традиції знову в тренді. Куркума, відома своєю тонізуючою та протизапальною дією, омолоджує шкіру, видаляє токсини з верхнього шару епідермісу та забезпечує її живлення і зволоження.

Ось один з нескладних та ефективних рецептів. З’єднайте в скляній або фаянсовій мисочці:

  • натурального меду – 2 ст. ложки;
  • куркуми – 1 ст. ложку.

Інгредієнти ретельно змішайте та нанесіть на очищену шкіру обличчя. Прийміть зручну позу, заплющіть очі і відпочиньте 15-20 хвилин. Змийте суміш ледь теплою водою та нанесіть ваш улюблений крем. Якщо робите маску взимку, а ваша шкіра часто виглядає надто сухою та стягнутою, додайте до суміші 1-2 чайних ложки мигдалевої або кунжутної олії.

Куркума для зубів

Ви, можливо, будете здивовані, але цю приправу індуси використовують для профілактики стоматологічних проблем. Як вони це роблять? Виявляється, існує декілька способів доглядати за здоров`ям зубів та ясен. Можна додати куркуму в теплу воду і полоскати рот після сну або споживання їжі. Подрібнена куркума забезпечує протизапальну та антимікробну дію, освіжає подих та сприяє укріпленню зубної емалі. А ось густа паста з додаванням до спеції невеликої кількості води, зробить зуби міцними та білосніжними.

Ми розповіли вам лише про декілька цікавих застосувань звичної кухонної приправи, вживання якої,  в той чи інший спосіб, допоможе зберегти молодість та здоров`я. Але перш ніж на постійній основі вживати той чи інший засіб, обов`язково зверніться за порадою до свого лікаря або косметолога.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: продукти, Здоров'я
В тему