Поради

Які трави та спеції допоможуть схуднути

Які трави та спеції допоможуть схуднути

Мало хто сприймає прянощі всерйоз: надто вже часто в рецептах ці інгредієнти вважаються факультативними, а їх дозування позначається в основному вельми туманними «до смаку» і «за бажанням». Нічого поганого в такому підході немає, але якщо ви стежите за фігурою, деякі спеції і трави включити в раціон все ж варто.

 

Спеції допоможуть:

 

Урізноманітнити меню. Погодьтеся, більшість дієтичних страв здаються нам дуже нудними і прісними (особливо, якщо ви, побоюючись набряків, дотримуєтеся харчування без солі). Спеції ж допоможуть розкрити нові грані смаку продуктів: скажімо, вівсянка на воді з корицею або парові овочі з майораном виходять набагато ароматні, ніж без них.

Порада: додавайте у страви приправи і спеції «в чистому вигляді» – готові суміші можуть містити сіль, ароматизатори та консерванти, які організму ні до чого. Якщо звичні корінь петрушки і кріп вам вже докучили, зверніть увагу на східні приправи: кмин (зіра), каррі, насіння фенхелю.

 

Уникнути переїдання. За рахунок свого гіркуватого присмаку відвари з деяких трав допомагають приборкати апетит: цим славляться кукурудзяні рильця, кульбаба, розторопша. А ось деякі спеції (особливо гострі) дозволяють нам насититися меншою кількістю їжі: це імбир, мускатний горіх, перець чилі.

Порада: дієтологи радять не захоплюватися гострими спеціями.

 

Поліпшити настрій. Звикли заїдати стрес? Додавайте до страв куркуму – це хороший антидепресант. Піднімають настрій також аромати чебрецю, бадьяну та базиліку. Частіше пийте чай з м'ятою або лавандою: ці прянощі позбавлять вас від тривожності, допоможуть тримати емоції під контролем і легше переносити осінню нудьгу.

Порада: заспокійливу дію має і аромат лаванди – додавайте декілька крапель ефірної олії у ванну, це зніме напругу після робочого дня краще, ніж порція алкоголю.

 

Зменшити тягу до солодкого. Визнаними «експертами» у цьому питанні є кориця, мускатний горіх, гвоздика і ваніль: їх аромати здатні «обдурити» наш мозок, викликаючи асоціації з кондитерськими виробами. Щоденне вживання 3 грамів цієї спеції дозволяє уникнути стрибків інсуліну, а значить, і нападів «звірячого» голоду.

Порада: щоб зменшити тягу до солодкого, додавайте корицю, мускатний горіх і ваніль в напої (кава, глінтвейн), фруктові салати або каші. Не бійтеся експериментувати – спробуйте запекти в духовці яблуко або грушу, посипавши їх спеціями і присмачивши крапелькою меду. Такий десерт допоможе вам втамувати потребу в солодкому, а калорій в ньому буде порівняно небагато.

 

Поліпшити травлення. Зайва вага часто пов'язана з порушеннями в роботі травної системи. Налагодити її роботу допоможе вживання кмину і кардамону. Ці прянощі володіють стимулюючим ефектом і регулюють утворення шлункового соку.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему