Поради

Чому постійно хочеться спати і відчувається втома?

Чому постійно хочеться спати і відчувається втома?

Постійна сонливість – це поширена проблема, з якою, на думку лікарів, стикається кожна третя людина. Ця проблема може бути пов'язана зі звичайним недотриманням режиму або проявом певного захворювання. Все залежить від конкретного випадку, виходячи з якого й потрібно підбирати оптимальні шляхи розв’язання проблеми. Чому постійно хочеться спати: основні причини сонливості, ефективні способи її подолання, як впливати на організм – спробуємо розібратися!

Порушення сну 

Одна з основних причин, чому постійно хочеться спати, полягає у фізіологічних проявах порушення сну. Найпоширеніше – безсоння. Постійна сонливість, попри втому, може бути викликана різними причинами. Найчастіше це емоційні потрясіння, стреси, хвилювання, підвищена тривожність, прокручування в голові невирішених проблем. Але безсоння спровокує й зайва активність ввечері та безпосередньо перед сном.

Порушення біологічних ритмів сну теж вважається причиною безсоння. Наприклад, людина дуже хотіла лягти спати вчасно, але довелося закінчувати роботу. В результаті – «пересиділа» й тепер не засне до ранку. Якщо немає проблем з графіком, людина лягає в ліжко вчасно, не навантажує себе перед сном, але все одно не засинає набагато пізніше,  ніж планувала, то причина безсоння може полягати в загостренні хвороб серцево-судинної системи або неврологічних патрологій.

Профілактичні заходи 

Якщо постійна сонливість спровокована саме порушенням сну, то спробуйте вирішити проблему таким наступним чином:

  • переглянути свій робочий графік і відмовитися від перенавантаження. Роботу краще зробити після пробудження, вставши раніше;
  • використовувати дієтичні методи та харчові добавки, які необхідно вживати для того, щоб допомогти собі заснути та спати нормально. Це продукти з високим вмістом амінокислоти триптофану (індичка, молоко, сир, курка, яйця та горіхи, особливо мигдаль) сприяють нормальному сну. У мозку триптофан перетворюється в серотонін і мелатонін, це природні сполуки, які роблять сон більш якісним;
  • відмовитися від користування будь-якими гаджетами принаймні за годину до сну.

Якщо керуватися рекомендаціями провідних спеціалістів, то оптимальна тривалість сну – від 7 до 9 годин. Цього достатньо, щоб організм повністю відновився. Та важливого його дотримуватися не лише у вихідні дні, коли з’являється можливість компенсувати брак сну протягом тижня, але й щодня.

Чому це важливо?

Окрім того, що через безсоння є відчуття постійної сонливості,  ви повноцінно не виконуєте свою роботу та не справляєтесь з домашніми обов’язками, недосип підвищує ризик інфаркту на 45% (дані отримані на основі дослідження, яке проводили фахівці Норвезького науково-технологічного університету). Тому люди, які відчувають постійну сонливість впродовж дня, потрапляють до групи ризику по серцево-судинним захворюванням.

Сонливість
Сонливість

Сонливість через спосіб життя

У студентські роки нестача сну не здавалася чимось потенційно небезпечним. Але молодий організм простіше переносить хронічний недосип, тому негативні наслідки не проявлялися відразу ж. З віком робота по ночах не тільки провокує млявість протягом дня та постійне бажання спати, але й безліч захворювань, і не тільки серцево-судинних, як було зазначено вище. Хронічна нестача сну веде до набору ваги, тому що в організмі зменшується концентрація лептину (гормону, який відповідає за насичення їжею), і стає більше гормону апетиту греліну. Це також провокує погіршення роботи імунної системи, зниження фертильності та підвищує шанси на розвиток деменції.

Постійна сонливість протягом дня також проявляється тоді, коли у вас видався важкий робочий день не тільки з точки зору фізичного, а й психологічного навантаження. Це свого роду захисний механізм, який організм застосовує проти зовнішніх факторів.

Сонливість через проблеми зі здоров'ям

Якщо вам постійно хочеться спати, причому ви намагаєтеся висипатися вночі та дотримуватися встановлених рекомендацій щодо тривалості сну, то бажано звернути увагу на своє здоров’я. Подібні симптоми – це характерні прояви розвитку певних захворювань. Наприклад, атеросклерозу судин головного мозку – через виникнення бляшок в судинах мозку відбувається кисневе голодування, що позначається на загальному стані, в тому числі на сонливості. Вам також може хотітися постійно спати, якщо в крові впав рівень гемоглобіну та еритроцитів. Погана пам’ять, зниження працездатності та навіть запаморочення – це симптоми анемії.

Одна з причин, чому вам хочеться спати, полягає у порушеннях в роботі ендокринної системи, недостатність надниркових залоз провокує сонливість та загальну слабкість. Також постійна сонливість з’являється через:

  • розлади нервової системи;
  • алкогольне або харчове отруєння, інтоксикацію;
  • побічний ефект від вживання деяких ліків (тому перед їх використанням бажано детально вивчити інструкцію, та в разі необхідності звернутися до лікаря за призначенням іншого препарату, що особливо важливо, якщо вам доводиться сідати за кермо);
  • брак вітамінів та мінералів.

Сонливість через брак важливих мікроелементів

Якщо вам хочеться спати через нестачу певних речовин, компенсуйте їх не тільки вітамінними комплексами, але і збалансованим харчуванням й сонливість мине. Наприклад, солодка картопля (батат) містить кальцій, магній і калій. Всі ці речовини відмінно сприяють розслабленню і поліпшенню сну. Ще одне чудове джерело триптофану – це хумус. Його можна їсти в будь-який час доби, не обов’язково на ніч. Триптофан допомагає виробляти амінокислоти, які володіють снодійним ефектом та усувають порушення сну.

Триптофан також входить до складу волоських горіхів. Крім того, вони є натуральним джерелом мелатоніну. Вживання жмені волоських горіхів щоденно допомагає відрегулювати внутрішній годинник вашого організму, який визначає цикли сну та його відсутності. Щоб ефективно поліпшити нічний сон, варто додати у свій щоденний раціон і банани. Крім магнію та калію, вони містять вітамін B6. Це вітамін, який допомагає заснути, перетворюючи триптофан в серотонін та необхідний для вироблення мелатоніну, який підсилює почуття релаксації. Кальцій, що міститься в сирі, молоці та йогурті, допомагає нашому організму краще використовувати триптофан й регулювати його рівень. Крім того, кальцій сприяє розслабленню м’язів та знімає стрес.

Перевтома

Якщо ви постійно перевтомлені, виснажені морально та фізично, то це цілком закономірно, що вам постійно хочеться спати.Хронічний стрес та втома, накопичена навіть за тиждень, з високою ймовірністю спровокує порушення сну – ви можете страждати від безсоння, прокидатися кілька разів протягом ночі. Часте супутнє явище – постійні нічні кошмари.

Причини чому постійно хочеться спати
Причини чому постійно хочеться спати

Перевтому і постійну сонливість викликає не тільки завантажений графік протягом дня, але й неправильний відпочинок. Вам буде вкрай складно заснути, якщо перед сном ви дивилися телевізор, читали стрічку в соцмережі зі смартфона або комп’ютера. Це обумовлено тим, що штучне світло збуджує активність головного мозку, і це зовсім не допомагає розслабитися та заснути. Тому лікарі настійно рекомендують відмовитися від цієї звички, якщо ви бажаєте, щоб ваш сон був міцним та корисним.

Деякі психологи запевняють, що на якість сну також впливає атмосфера навколо нас. А саме – неприбрана квартира, розкидані речі. Якщо ви лягаєте спати у такому стані, то велика ймовірність, що ви не виспитеся, навіть якщо проспите не одну годину.

Сонливість через духоту

Вам може постійно хотітися спати не тільки через неправильний режим сну, але й тому, що умови не сприяють відпочинку. Тут можна виділити дві причини:

  • духота в спальні;
  • погана якість матраца.

Чому важливо провітрювати кімнату перед сном

Провітрювання необхідно, щоб наповнити кімнату киснем, але це тільки одна з причин для провітрювання. У процесі життєдіяльності людина виділяє багато вологи при диханні, при потінні. Зайва волога в повітрі сильно погіршує мікроклімат спальні. Також в повітрі знаходяться шкідливі мікроорганізми та пил, які можуть спровокувати певні хвороби. Найпростіше їх позбутися – провітрювати кімнату. В ідеалі, провітрювати приміщення потрібно тоді, коли ліжко вже розправлене, і тривати воно повинно від 10 хвилин до пів години.

Про якість матрацу

Неправильно вибраний матрац – це ще один фактор, який може бути причиною поганого сну вночі, і, як результат, спровокувати постійну сонливість протягом дня. Сон на такому матраці призведе до хронічно знервованого стану, зниження рівня життєвого тонусу, занепаду сил. І це тільки психологічні проблеми! Крім того, сон на невідповідному матраці спричиняє захворювання, пов’язані зі спиною і хребтом. Згодом можуть проявлятися ознаки радикуліту, остеохондрозу та артрозу.

Якісний матрац забезпечує оптимальне положення хребта, надає жорстку підтримку для шиї та попереку, що гарантує правильну циркуляцію крові. В результаті сон на такому матраці буде повноцінним та максимально корисним для здоров’я, а сонливість впродовж дня вам не загрожуватиме.

Сонливість у різних людей

Ще одна причина, чому вам постійно хочеться спати, може полягати в надмірному споживанні кофеїну та алкоголю. Кава бадьорить, вона дійсно здатна здолати сонливість, але цей ефект короткочасний. Якщо ви завзятий кавоман, але зовсім не відчуваєте, що кава дає сили, то постійна сонливість може вказувати на проблеми з ендокринною системою, печінкою або підшлунковою залозою. І навпаки – різка відмова від кави може стати причиною сонливості.

Сонливість у різних людей
Сонливість у різних людей

Сильно страждає сон і від цигарок. Нікотин провокує спазм в кровоносних судинах, тому мозок та інші органи не отримують кисню, що призводить до постійного відчуття сонливості.Алкоголь теж украй негативно впливає на сон.Спочатку він гальмує мозок, викликає викид окситоцину та знімає тривожність. Але з часом, після того як алкоголь руйнується, мозок починає збуджуватися, тому людина не входить у фазу глибокого сну (коли мозок здатний подолати негативні емоції). В результаті нирки перестають поглинати назад воду, ви починаєте хотіти пити.

Що робити, якщо постійно хочеться спати

Якщо вам постійно хочеться спати впродовж дня, зверніть увагу на поради, наведені у статті. Але покращити якість сну можна й за наступними діями:

  • Пробіжка або спокійна прогулянка перед сном (за одну годину) – це відмінний спосіб втомитися, коли вже не захочеться відволікатися на телефон або телевізор. До того ж синє світло екранів перешкоджає утворенню мелатоніну, тому вам важко засинати.
  • Не пийте на ніч алкоголю й кави. Краще з’їсти невеликий шматочок жирної риби (крім жирних кислот в ній також міститься вітамін В6, який сприяє виробленню мелатоніну), сир або стакан йогурту.
  • Ефективним розслабляючим настоєм вважається чай з ромашки, меліси або м’яти.
  • Відкрийте вікна та закрийте штори. Холод, свіже повітря та повна темрява допоможуть поринути в глибокий сон. Це особливо актуально для теплої пори року.
  • Прийміть теплу, але не гарячу ванну.

Якщо вам постійно хочеться спати вдень, особливо виконуючи якусь монотонну роботу, на деякий час припинить її та відволічіться на іншу діяльність. Це примусить мозок працювати, і ваш загальний стан дещо покращиться. Якщо ви перебуваєте вдома, то зробіть зарядку або прийміть контрастний душ.

Для того щоб побороти постійну сонливість, потрібно притримуватися графіку підйому та відходу до сну не тільки у будні дні, а й у вихідні. Також бажано постійно займатися спортом, оскільки регулярне фізичне навантаження підвищує загальний життєвий тонус. Зверніть увагу на свій раціон. Дуже важливо не тільки не голодувати, але й не вживати продукти, які несуть шкоду організму. Вечеря, що складається з трьох страв за кілька годин до сну не дасть вам швидко заснути, оскільки організм буде зайнятий її перетравлюванням.

Але якщо вам постійно хочеться спати та ви не здатні впоратися з проблемою самотужки, зверніться до лікаря. Можливо, причина полягає у захворюванні, яке діагностує тільки фахівець.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, здоровий спосіб життя
В тему