Поради

«Не можу спати. Що робити?»

«Не можу спати. Що робити?»

Кожна третя людина у світі має проблеми зі сном.

В Україні статистика значно сумніша. Після повномасштабного вторгнення на розлади сну скаржиться кожен другий, якщо не більше. А у військових, переселенців, жителів прифронтових територій і тилових міст, які зазнають системних ракетних обстрілів, ситуація із безсонням просто загрозлива! Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Наскільки не безпечним є безсоння для нашого здоров’я? Чому воно виникає? А головне – як та хто може повернути нам насолоду повноцінно спати? Про все це ми поговоримо із лікарем-психіатром медичного об’єднання ЛМТГ Віктором Шкребою.

Вікторе Івановичу, почну з банального: ролі сну. Поясніть кількома словами, що під час сну відбувається в організмі людини.

– Сон – справді дуже важлива річ. Під час сну людина не тільки фізично відпочиває. В організмі відбуваються важливі біохімічні процеси. Наприклад: відновлюється рівень АТФ – аденозинтрифосфорної кислоти, яка переносить енергію для того, аби в нашому організмі скорочувалися м’язи, передавалися нервові імпульси, відтворювалися клітини тощо. Важливі біохімічні процеси відбуваються під час сну і в нашому мозку. Наприклад, виробляється кортексин, при недостатності якого людина буде постійно засинати (це називається нарколепсія).

Скільки годин сну потребує організм, аби в ньому відбулися життєво важливі біохімічні процеси?

– На основі досліджень науковців багатьох країн було підтверджено, що людині потрібно спати не менше від семи-восьми годин на добу. А ще науковці дійшли висновку, що люди, які постійно сплять менше як шість годин на добу, скорочують собі життя на 10 років.

Ого! А можна «догнати» час сну у вихідні або прилягти вдень подрімати.

– «Добрати» години сну у вихідні не вдасться. Бо організм потребує відпочинку щодоби. Та й удень не бажано спати. Бо доведено: якщо людина спить удень, то вона буде дуже погано спати вночі, а це впливає на циркадні ритми сну, на вироблення біохімічних сполук тощо.

Як зрозуміти, що в людини проблеми зі сном?

– Порушення сну в кожного проявляються по-різному. Хтось довго не може заснути. Такий синдром по-науковому називається інсомнія. Дисомнія – це відсутність сну. Але найпоширеніша парасомнія – порушення сну.

Які зовнішні причини можуть спровокувати розлад сну, крім загальновідомих сторонні звуки, світло, нове місце?

– Людина повинна виробити режим дня. Лягати спати – в один і той же час. Перед цим необхідно провітрити кімнату. Важливе значення має стан ліжка. Тому варто подбати про ортопедичний матрац, індивідуально підібрати собі подушку. Я також раджу враховувати магнітні радіуси Землі. Зважаючи на це, спати краще лягати головою на північ або на схід.

Якщо всі ці рекомендації виконати, а сон усе одно не приходить, то причина всередині людини?

– Порушення сну можуть проявлятися через наявність певних захворювань. До прикладу – коли людина страждає на гіпертонію, перенесла гостре порушення мозкового кровообігу, тиреотоксикоз, церебральний атеросклероз, черепно-мозкову травму і так далі. Не варто забувати і про психогенні причини – постійне переживання з приводу стану здоров’я, стосунків із близькими, сусідами, реакцію на повідомлення з фронту.

А чому маленькі діти погано сплять: вони ж добре їдять, весь день активно рухаються, не надто за щось переживають?

– Поганий сон у дітей – це окреме питання. Але завжди потрібно шукати причину порушення сну. Дуже часто (особливо в дітей дошкільного віку) причина криється у гельмінтах (глистах). Тому дитину краще обстежити в лікаря-педіатра.

На якому етапі можна розлади сну спробувати усунути самостійно, а на якому вже не обійтися без лікаря?

– Я б не радив самостійно лікувати розлади сну. Особливо, якщо вони проявляються тривалий час та суттєво впливають на денне життя, працездатність і так далі.

Є люди, які люблять спрощене вирішення проблеми: купив снодійне в аптеці, випив і спиш. До чого може призвести таке самолікування?

– Якщо в людини проявляються розлади сну, потрібно з’ясувати першопричину та спробувати усунути саме її. Можливо, тоді сон налагодиться сам по собі. А для того краще звернутися до сімейного лікаря, до лікаря-невропатолога, поприймати на ніч упродовж декількох днів легкі трав’яні засоби – чай із м’ятою, мелісою тощо.

Дехто випиває «сто грамів» на ніч, щоб міцніше спати. Це помагає?

– Вживання алкоголю для покращення сну має зворотний ефект – з’являється залежність. І тоді вже треба лікувати не лише безсоння, а й алкогольну хворобу.

Якщо людина приймала заспокійливі чаї, виконувала перелічені вище рекомендації, а сну нема, до якого спеціаліста звертатися?

– Якщо порушення сну не зникають, а ще більше проявляються (людина не може заснути, постійно прокидається серед ночі, її мучать кошмарні сновидіння), то треба звернутися до досвідченого лікаря-психіатра. А він уже встановить причину безсоння та підбере потрібне лікування, враховуючи індивідуальні особливості людини: вік, супутні хвороби, шкідливі звички та інше.

Скільки мінімум і максимум часу йде на лікування безсоння (від найпростіших випадків до найскладніших)?

– Усе дуже індивідуально. Тому термін лікування безсоння може становити від кількох днів до кількох тижнів (у важких випадках).

А якщо не лікувати безсоння, до яких наслідків це може призвести?

– Лікувати розлади сну потрібно обов’язково. Адже недостатність сну може викликати появу гіпертонічної хвороби (її часто діагностують у людей, які працюють уночі), інсульту, інфаркту, цукрового діабету, судом. Якщо людина мало спить, у неї знижуються імунітет, пам’ять, статевий потяг. В осіб, які потерпають від безсоння, з’являється дратівливість, втрачається концентрація уваги, що вкрай важливо для водіїв.

Що порадите, аби запобігти всім цим негативним наслідкам?

– Кожна людина повинна серйозно поставитися до свого сну. Щоб глибоко й достатньо спати, треба виконувати елементарні правила. Подбати про оптимальні для сну умови, пов’язані з приміщенням, матрацом, подушкою. Навіть у час війни даруйте собі позитивні емоції, займаючись улюбленою справою (вишивкою, доглядом за квітами тощо). Хорошим « антистресом» є домашні тварини. Доведено: якщо кішка вночі біля господаря, його сон стає кращим від такого сусідства. Щоб позбутися безсоння, потрібно також лікувати хвороби, які його викликають. А ще спокій, який є запорукою хорошого сну, дарують спілкування з близькими, турбота про них, відчуття своєї потрібності. Тому завершити нашу розмову хотів би нагадуванням4 про те, що основою хорошого здоров’я є наш повноцінний сон. Подбайте про нього!

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Поради, Лікарі, луцьк
В тему

Останні матеріали