Поради

То виявляється, печінку можна «омолодити»!

То виявляється, печінку можна «омолодити»!

Великодній період – це свято як для душі, так і для живота. От тільки вживання сала, ковбаси й алкоголю – то неабияке випробування для нашої печінки!

Що саме їй шкодить найбільше, до яких хвороб це може призвести і чи справді печінку можна «омолодити»? Про все нам сьогодні розповість лікарка-гастроентерологиня медичного об’єднання ЛМТГ Олена Максимчук. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Олено Ярославівно, що являє собою печінка?

– Це найбільша залоза в організмі людини та один із найскладніших і найважливіших наших органів. При тому, маса печінки у здорової дорослої людини становить близько 1400 грамів, тобто всього три відсотки від маси тіла.

Скільки функцій вона виконує? Бо я читала, що аж 500!

– Їх справді сотні. Але я би поділила ці функції на чотири основні групи. Перша – метаболічна, тобто печінка забезпечує обмін речовин. Друга – печінка являє собою депо поживних речовин (нутрієнтів). Адже здатна їх накопичувати, а потім, залежно від потреби, видавати їх організму для подальшого використання. Наприклад, поїла людина солодкого – печінка ту глюкозу зберегла у вигляді глікогену, а потім, щойно виникла потреба, перетворила його назад на глюкозу і видала. Те саме з холестерином: печінка може його як утворювати (синтезувати), так і виводити з циркуляції в організмі. Третя функція печінки – екскреторна: вироблення жовчі. Саме жовч допомагає розщепити жири на дрібніші компоненти так, аби вони могли перетравитися в кишківнику. З жовчю печінка виділяє також сполуки, які або сама ж утворила, або захопила з крові: жовчні кислоти, холестерин тощо.  Ну, і четверта функція печінки – бар’єрна. Вона полягає в тому, щоб оберігати організм від пошкоджувальної дії речовин, які надходять із зовнішнього середовища з продуктами харчування, медикаментами, продуктами метаболізму тощо. Цей процес називається детоксикацією.

Якщо печінка це фільтр, який захищає від токсинів, то чи потрібно її саму очищувати?

– Насправді печінку не треба чистити. Але ми можемо робити так, аби вона працювала на відмінно. Річ у тому, що для нейтралізації отруйних речовин та їхнього виведення з організму печінка використовує компоненти, які вона отримує з їжею: вітаміни, мінерали, амінокислоти. Тому потрібно повноцінно харчуватися і не голодувати. Тоді печінка виконає всі свої функції. А от чим ми їй нашкодимо, так це харчуванням із низьким вмістом білка. Це провокує ризик розвитку жовчнокам’яної хвороби. Крім того, дефіцит у раціоні білків, жирів, вітамінів призводить до того, що ліки, які приймає людина, гірше засвоюються, а їхні токсичні ефекти підсилюються.

У печінці немає нервових закінчень, тобто вона не болить, навіть коли хворіє. Але є якісь інші симптоми, які свідчать про збій у роботі цього органа?

– Є: безпричинна загальна слабкість, швидка стомлюваність на фоні постійної нудоти, яка мало залежить від прийому їжі. Серед поширених симптомів – постійний малоінтенсивний біль у правому підребер’ї, тяжкість, яка є ознакою збільшення печінки. А якщо з’явилися жовтяниця, потемніння сечі, посвітління калу, то до лікаря треба звернутися негайно.

Які з хвороб печінки найпоширеніші та в кого вони частіше виникають?

– Найчастіше діагностуються гепатити різного походження, алкогольна хвороба печінки, цироз печінки. Ймовірність захворіти на вірусний гепатит більша в людей працездатного віку, а на медикаментозний гепатит – у пацієнтів старшого віку. Якщо причина хвороби – алкоголь, то скоріше це буде чоловіча стать. Якщо ми говоримо про гепатит аутоімунний, то частіше хворіють жінки.

Чи можна якось убезпечитися від вірусу, який провокує гепатит?

– Єдиний спосіб – зменшити у своєму житті кількість маніпуляцій, які пов’язані з порушенням цілісності шкірних покривів, слизових оболонок: як-от під час манікюру, стоматологічних процедур, перманентного макіяжу, нанесення тату. Адже найчастішим шляхом передачі вірусів є парентеральний, тобто поза шлунково-кишковим трактом.

Яка кількість жирної їжі та спиртного вважається безпечною для печінки?

– В раціоні здорової людини жири повинні займати 30 – 35 відсотків від загальної калорійності їжі. Це становить від 60 до 150 грамів жиру на добу. Але ж ми не будемо щодня рахувати, це не зручно. І взагалі здорова людина не повинна замислюватися, скільки жиру вона отримує з продуктами харчування природного походження: молоком, сметаною, м’ясом, рибою тощо. Бо не безпечними для печінки є продукти, штучно збагачені жирами: креми, соуси, кондитерські вироби, сирки, ковбаса, сир, майонез. Щодо алкоголю, то він отруює наш організм ацетальдегідом. Це надзвичайно токсична речовина. Аби знешкодити її, печінка використовує резерви ферментативного забезпечення. Тому безпечної дози алкоголю просто не існує – він у будь-якому випадку шкодить печінці.

Чула, що дуже «гроблять» печінку парацетамол і БАДи. То правда?

– Парацетамол – це препарат, який може викликати гострий некроз (відмирання) гепатитів. В такій ситуації навіть потрібно застосовувати специфічний антидот (протиотруту). Як правило, отруєння парацетамолом виникає при передозуванні цього препарату, а це понад чотири грами на добу. Тому при вживанні медикаментів, які містять у собі парацетамол, треба стежити за добовою дозою цього препарату.

Що ж до БАДів, то це спеціальний харчовий продукт, який споживається в невеликих визначених кількостях і є концентрованим джерелом поживних речовин: вітамінів, мінералів тощо. БАДи не лікують, а лише доповнюють основне лікування. Однак, перш ніж приймати ці дієтичні добавки, варто зрозуміти, чи є у вашого організму необхідність у цьому. Тому найкраще попередньо проконсультуватися з лікарем, а перевагу надавати відомим і з хорошою репутацією виробникам.

Печінка один із небагатьох органів, який у разі пошкодження може сам себе відновити. Так же?

– Так, порівняно з іншими внутрішніми органами, печінка справді має унікальну здатність до регенерації. Вона може повернути собі майже первозданний вигляд після істотного ушкодження тканини або навіть після часткового хірургічного видалення.

А як ми можемо допомогти своїй печінці, аби вона служила нам якомога довше?

– Як я вже казала, для виконання своєї функції печінка потребує нутрітивного забезпечення та наявності всіх будівельних блоків: білків, жирів, вуглеводів, вітамінів. Щоб забезпечити її необхідними поживними речовинами, підсилити антиоксидантну систему печінки, вживайте брюссельську капусту, чорниці, смородину, малину, цибулю, часник, пийте зелений чай, овочеві та фруктові соки. Також печінка «любить» білок яйця, молочні продукти, курятину, жирну рибу (лосось, скумбрію), волоські горіхи та лляну олію, зелені листяні овочі. Щоб «омолодити» печінку, забезпечивши її фосфоліпідами та жиророзчинними вітамінами, використовуйте сирий яєчний жовток, розтертий із сиром і чайною ложкою лляної олії, їжте зернята соняшника, горіхи, заправляйте страви нерафінованою олією.

Але якщо таке харчування не принесе бажаного результату, тоді зверніться до лікаря-гастроентеролога, і призначене медикаментозне лікування, сподіваюся, дасть позитивний результат.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Поради, Лікарі
В тему