Поради

Через хворі зуби може виникнути навіть рак

Через хворі зуби може виникнути навіть рак

На перший погляд, зуби не настільки вже й важливі. Бо навіть повна їх утрата не є смертельною для людини. Але відсутність зубів (часткова чи повна) – це не тільки негарно й некомфортно, це ще й шкідливо для нашого здоров’я. А коли зуби хворіють, вони загрожують багатьом нашим органам і системам.

То що ж варто знати про функцію зубів? Чому вони болять і випадають? І чи можна навіть у поважному віці сміятися «на всі 32»? Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Щоб дізнатися про це більше, до розмови я запросила лікаря-стоматолога МО ЛМТГ Олега БІЛАСА.

Олеже Володимировичу, почну із запитання не про якість, а кількість: чому в частини людей 28 зубів?

– У дорослих людей зазвичай від 28 до 32 постійних зубів. Із них – вісім різців, чотири ікла, вісім малих корінних зубів і 8 – 12 великих корінних зубів. Усі вони мають різну анатомічну форму і тому виконують різні функції.

Чи дуже нам потрібні чотири зуби мудрості та чому не в усіх вони є?

– Нормою вважається 32 зуби. Однак не кожен може похвалитися такою їх кількістю. У багатьох людей 28 зубів, оскільки не прорізалися зуби мудрості. Ці корінні зуби еволюційно зникають через постійне вживання людьми занадто м’якої обробленої їжі. Тобто необхідність у зубах мудрості поступово зменшується. Тому для здоров’я зубів бажано вживати тверду необроблену їжу.

Завдання зубів не просто відкусити їжу, а й ретельно її подрібнити. Скільки часу треба пережовувати їжу і чому це так важливо?

– Ротова порожнина – це єдиний орган, який призначений для механічного подрібнення їжі. Усі інші органи травлення подрібнюють їжу хімічно – за допомогою ферментів і кислот. Що ж до важливості ретельного пережовування – поясню. Ми споживаємо різноманітну їжу, яку потрібно жувати до моменту утворення однорідної м’якої маси без твердих часток. Якщо не подрібнити їжі в роті, то шлунок і підшлункова залоза змушені будуть узяти на себе додаткове навантаження. Тому зуби виконують надзвичайно важливу роль.

Чи після кожного прийому їжі і напоїв треба чистити зуби, споліскувати ротову порожнину?

– Споліскувати бажано, особливо після кислого та солодкого. А от чистити зуби треба двічі на день – зранку та ввечері перед сном. Тривалість обробки кожної щелепи – хвилина-півтори.

А від надмірного чищення зубна емаль не стане тоншою?

– У результаті впливу жорсткої щітки й обертальних рухів справді можна пошкодити зубну емаль. Тому раджу використовувати якісну м’яку щітку, а чистити зуби – легкими підмітаючими рухами.

Серед найбільш поширених проблем карієс. Скільки відсотків людей його мають і чим небезпечне це захворювання?

– За статистикою, в Україні понад 95 відсотків дорослих і дітей мають карієс. До прикладу, швейцарці майже не мають дірок у зубах, оскільки догляду за ротовою порожниною приділяють багато уваги та вчасно відвідують стоматолога. Але карієс – справді небезпечне захворювання. Якщо його вчасно не лікувати, то поступово твердіють м’які тканини зуба, і це може призвести до його втрати.

Буває, що зуби наче й міцні, але людина їх утрачає через хворі ясна пародонтит. Наскільки ця хвороба поширена та які її симптоми?

– Приблизно 80 відсотків українців стикаються з хворобами ясен. Початкові ознаки пародонтиту – це кровотеча при чищенні, неприємний запах із рота. При запущеній формі відбувається оголення коренів зубів та виникає патологічна рухомість зубів. Із часом їх можна навіть просто витягнути з ясен.

Запобігти й зупинити пародонтит допоможуть правильна і регулярна гігієна, а також професійне чищення зубів.

Якщо не лікувати зубів та ясен, це вплине на стан інших органів і систем?

– Стоматологічні захворювання пов’язані з низкою неінфекційних захворювань: серцево-судинними, цукровим діабетом, ожирінням, кількома видами раку, пневмонією та ускладненнями при вагітності, а також хворобою Альцгеймера (під час якої повільно, але невпинно знищуються клітини мозку), ревматоїдним артритом (ураженням суглобів, що супроводжується болючими запальними процесами) і хворобою Паркінсона (вона руйнує нервову систему і людина втрачає контроль над рухами свого тіла).

Також псуються та випадають зуби під час вагітності й менопаузи, бо в організмі жінки стає мало кальцію. А які ще фактори впливають на стан зубів?

– Генетика. Якщо в тата з мамою міцні зуби, то з великою ймовірністю вони такими ж будуть у дітей. На стан зубів впливає поведінка людини. Бо я спостерігав псування зубів і пошкодження зубної емалі від того, що люди гризуть нігті, розкушують горіхи, відкривають зубами тверді предмети: пляшки, упаковки. Проте головний фактор, який впливає на стан зубів і ясен, – це неправильна гігієна та людські лінощі. Ліньки відвідувати стоматолога, ліньки чистити зуби. У роті живе більше як 500 видів мікроорганізмів. Але вони абсолютно нешкідливі при правильному догляді за зубами.

Яка їжа найбільший ворог для зубів і чому?

– Найбільш шкідливі для зубів кислі продукти з низьким рівнем рН. Крохмалисті продукти створюють сприятливі умови для нальоту. Також негативно впливають на стан зубів кава й вино.

А які напої шкодять так, що дитині з молочними зубами їх узагалі краще не давати?

– Як я вже казав, зубна емаль вразлива до цукру й кислоти. Тож дуже шкодять зубам, і особливо дитячим, солодкі газовані напої.

Доглядаючи за ротовою порожниною, як обирати зубну пасту і чи треба її час від часу змінювати?

– Максимального ефекту можна досягнути тільки після професійної гігієни в кабінеті стоматолога. Зубні пасти слід чергувати. Адже вони виконують різний спектр дії. Якісь пасти містять більше абразивних частинок і мають ефект відбілювання. Ще якісь спрямовані на усунення неприємного запаху чи лікування ясен. Тобто вибір зубної пасти – справа індивідуальна. Але її краще почати з консультації у спеціаліста.

Як на результат чищення і здоров’я зубів упливає вибір щітки?

– Правильно підібрана щітка допомагає ретельно видаляти залишки їжі, очищувати поверхню зубів від нальоту. Як показує моя практика, до слова, чудово очищує зуби, масажує ясна, економить час і зусилля електронна щітка.

Чи важливо чистити також язик?

– Чищення язика обов’язкове! Воно допомагає позбутися хвороботворних мікробів, неприємного запаху з рота, а через масаж рецепторів язика покращиться робота внутрішніх органів. Чистити язик потрібно в напрямку від кореня, застосовуючи підмітаючі рухи й таким чином ретельно видаляючи слиз і наліт.

Якщо дотримуватися всіх рекомендацій стоматолога, чи можна навіть у поважному віці мати здорові зуби? Чи все-таки їх випадіння  це природний процес і від нього не втечеш?

– Якщо регулярно і правильно чистити зуби, жодна із проблем не виникне. Навіть якщо є генетична схильність. В ідеалі потрібно відвідувати стоматолога хоча б раз у пів року. Досвідчений спеціаліст зможе виявити проблему на ранньому етапі. Тоді її легше та дешевше пролікувати. А завдяки новітнім методикам навіть у зрілому віці можна мати гарну здорову усмішку.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Здоров'я, онкологія, Лікарі
В тему