Поради

Корисні властивості хурми

Корисні властивості хурми

Хурма відома корисними властивостями ще з давніх часів, адже має не тільки цікавий смак, а й величезний вміст вітамінів: А, С, кальцій, калій, фосфор, магній та білки, танін і йод. М’якуш плода трішки в’язкий із - за вмісту дубильних речовин, що також вносять користь в організм. Коли хурма помаранчева то плід вже стиглий і досить солодкий, особливо сорт “корольок”, якщо хурма жовта, то ще не готова до вживання, терпка та може викликати запор. Додавши хурму в міру до щоденного раціону, легко вивести токсини з організму та збагатитись антиоксидантами й вітамінами бета - каротином й таніном, що надає тонусу та чудового самопочуття. Починайте з невеликих порцій та слідкуйте за реакцією свого шлунку на плоди, порцію збільшувати до 1 – 2 плодів на добу.

Хурма - поживний, швидкий перекус, 100 грамів  - 127 калорій, що збагатить жирами 0,4 г. білками - 10 г, моносахаридами - 34 г, вітамінами та не містить холестерину, значно наситить організм на певний час та позбавить відчуття голоду, додасть енергії на продуктивний ранок.

Користь хурми

Властивості хурми це не тільки солодко - терпкуватий смак, а й збагачення вітамінами, що так необхідні в холодний період для організму, коли більшість фруктів не дозрівають природнім шляхом, а тепличний спосіб не збагачує продукти необхідними вітамінами. Авітаміноз дуже шкідливо впливає на організм та відновлення сил, то ж для допомоги згодиться хурма. Плід  збільшує стійкість імунітету та боротьбу із вірусами. Використовується не тільки в лікувальних цілях, а і в індустрії краси та заслуговує на назву “еліксир молодості”. Цілющі властивості знайде для себе кожен, потрібно лише знати прості правила вибору плода та насолоджуватись тропічним смаком й поживністю.

  • Щитовидна залоза.  Завдяки високого вмісту йоду - захистить від проблем із щитовидною залозою та допоможе в лікуванні.
  • Онкологічні захворювання. Хурма багата вітамінами А і містить танін, що стане дієвою профілактикою онкологічних захворювань. Одного плода за добу буде достатньо, коли Ви схильні до цих проблем.
  • Шлунок та печінка. Пектин та бета - каротин в хурмі позбавить проблем зі шлунком та зміцнить печінку і забувайте про прийом хімічних препаратів.
  • Здоров’я серця. Хурма багата залізом та покращить роботу серця, стабілізує тиск.
  • Захворювання нирок. Хурма балансує калій - натрію в організмі, що виводить солі - натрію, які є причиною виникнення каменю в нирках.
  • Додає енергії та сил організму. Хурма насичує вітамінами та надає снаги для подальших справ. Випийте свіжий сік перед роботою.
  • Бронхіт та кашель. Хурма помічниця при бронхіті, прополощіть горло соком плоду та результат не змусить себе чекати.
  • Низький гемоглобін. Плід радять лікарі, як природне насичення організму гемоглобіном.
  • Слабкі судини. Ягода містить вітамін P, що відновлює та зміцнює судини.

Корисні властивості хурми

Хурма дає свій внесок в чоловіче здоров’я , адже збагачена вітамінами кальцієм та магнієм, що позитивно впливає на передміхурову залозу та на потенцію, що надає впевненості та гарного самопочуття.  Є профілактикою  захворювань сечостатевої системи. Також хурма впливає на стабільну роботу нервової системи, тонізує та відновлює організм, нервові та кров’яні клітини. Сприяє відновленню зору та працездатності, збагачує вітамінами.

Чим корисна хурма для здоров'я?
Чим корисна хурма для здоров'я?

Жінкам полюбилась хурма за її відновлення та омолодження. М’якоть хурми дієво омолоджує шкіру, із - за наявності таніну, при її вживанні та зволожує шкіру якщо зробити з хурми маску на обличчя, протримати 10 хвилин. На колір шкіри посприяє ефект виведення токсин спричинений вмістом бета - каротину. Хурма є дієвим замінником цукру та поживних речовин, додає вітаміни, незамінна при схудненні. Надає відчуття ситості на довго, вітаміни та має солодкий смак.

Хурма для дітей дозволена з 6 років та рекомендована в невеликих кількостях терапевтами, надає організму вітаміни. Окрім природного насичення необхідними вітамінами дитини, ягода позбавить кашлю без втручання таблеток. Хурма є профілактикою в холодну пору року і ефективно захищає проти вірусів. Пам’ятайте, що дитину привчати до хурми потрібно поступово, починаючи з одного шматочку в день, та прослідкуйте за реакцією шлунку дитини, чи не викличе хурма запор. Коли дітям не подобається смак плодів, то запропонуйте сушений вид.

Чим шкідлива хурма

В надмірній кількості вживання ягоди може нанести шкоди. Не вживайте з молоком та не запивайте відразу плід водою, це приведе до гострого запору. Обирайте стиглий плід, тому що недозріла хурма зумовить проблеми із кишківником із - за високо вмісту таніну та спричинить запор. Так Ви зможете насолодитись та не нашкодити собі і ввібрати вітаміни в організм.  Кому краще остерігатись вживання хурми:

  • Діабетикам. Хурма містить багато глюкози, що спричинить погане самопочуття людини та нестабільність рівня цукру в крові.
  • Схильним до спайок. Схильним до спайок краще не вживати хурму, вона приведе до бродіння, що принесе великий дискомфорт.
  • Схильним до запорів. Переїдання хурми, чи вживання з водою зумовить цю проблему або загострить запор, із з-за таніну.
  • При загостренні захворювань з нирками. В такому випадку хурма навпаки зашкодить, краще проводити профілактику.
  • Не вживайте хурму певний період після операцій на черевній порожнині, танін спричинить запор
  • Не варто додавати хурму в раціон схильним до алергії, фрукт досить специфічний.
  • Хурма заборонена людям з проблемами із дванадцятипалою кишкою.
  • Не давайте хурму дітям молодше 6 років, якщо шлунок функціонує не завжди вдало, або є періодично запор то зачекайте до 10 років.
  • Вагітним не рекомендують їсти плід, може викликати алергію в цей період

Головне обрати правильно плід й знати міру, тоді легко насолодитись смаком плоду та ввібрати вітаміни й користь. Стигла хурма яскравого, насиченого помаранчевого кольору та м’яка, має бути гладкою. Хурма жовтого кольору ще не зріла і буде надзвичайно в’язкою та терпкою, бо висока концентрація таніну, може викликати запор, залиште плід в кімнатній температурі для дозрівання. Наявність на плодах темних цяток, свідчить про псування ягоди, їсти її категорично не варто. Для профілактики захворювань можна нащесерце, також хурма заміняє перекуси. Краще поєднати із курагою та мандаринами,  скомпонуйте салат. Сезон хурми це холодні пори року, особливо зима - не забувайте посмакувати корисним, смачним плодом та отримати заряд вітамінів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: харчування, Здоров'я, продукти
В тему