Поради

Як швидко вилікувати ангіну?

Як швидко вилікувати ангіну?

Як швидко вилікувати ангіну, гострий тонзиліт у дорослих? Чи можна вилікувати хронічний тонзиліт, запалення гланд в домашніх умовах? Чим небезпечна ангіна та які можуть бути ускладнення? Чому при ангіні не завжди потрібно пити антибіотики. На ці та інші питання ми відповімо у цій статті.

Що таке ангіна?

Ангіна (гострий тонзиліт) – це хвороба інфекційно-запального характеру, у якій гостро виражені прояви інтоксикації. При важких випадках ангіни  у людей спостерігаються ускладнення, що впливають не лише на горло, а й на інші органи.

Ангіна – досить неприємне захворювання. Відтак не позаздриш тим, у кого вона буває досить часто. До слова, ця хвороба з’являється незалежно від пори року: і влітку і взимку. За частотою захворювання ангіна посідає друге місце після грипу.

Ознаки ангіни

Таке інфекційне захворювання, як ангіна, поділяється на вісім видів, серед яких найбільш розповсюдженими є лакунарна (ознаками якої є масштабне гнійне ураження (гланд) мигдалин. Така ангіна небезпечна через важкий перебіг  хвороби, в більшості випадків мають місце ускладнення) та фолікулярна (при такій ангіні на поверхні мигдаликів з’являються гнійні пухирці, які ще мають іншу назву -  фолікули).

Крім того, ще є:

  • катаральна ангіна (це один із найлегших видів такого захворювання як ангіна, яка характеризується скорим виздоровленням).
  • некротична ангіна (це найважчий вид ангіни, при якому відбувається некротизація мигдалин).
  • герпесна ангіна (ця хвороба розвивається, коли мигдалики уражаються вірусом Коксакі).
  • гнійна ангіна (або тонзиліт, коли в мигдаликах скупчується гній).

Загалом, якщо людина захворіла на ангіну, то вона відчуває:

  • загальне нездужання в усьому тілі;
  • сильну слабкість;
  • температура може підніматися швидкими темпами до позначки в 39-40 градусів;
  • ломить суглоби в руках та ногах;
  • горло, (гланди) мигдалини і піднебіння набуває червонуватого відтінку;
  • при ковтання з’являється дуже сильний біль;
  • лімфовузли зазвичай збільшені;
  • при гнійній ангіні на мигдаликах завжди спостерігається білий (гнійний) наліт.

Чим небезпечна ангіна?

Такі хвороби горла, як запалення мигдалин, хронічний тонзиліт, часто повторювані ангіни  не дуже добре піддаються лікуванню. 

Ангіна   вкрай небезпечна через можливі ускладнення. Часті ангіни можуть спровокувати проблеми з серцем, суглобами та нирками.

І лікарі часто-густо призначають для лікування ангіни таблетки, зокрема, антибіотики, «забуваючи», що часте вживання таблеток чи інших медичних препаратів в будь-якому випадку має негативні наслідки для здоров'я пацієнта. Тривалий чи частий прийом антибіотиків при ангіні знижує імунітет. А якщо запалення горла викликали віруси, а не бактерії, то вживання антибіотиків не дасть жодного результату.

Лікування ангіни
Лікування ангіни

Як швидко вилікувати ангіну

Серед способів та засобів лікування ангіни є консервативні, які зазвичай призначає лікар-отоларинголог. Це, зокрема, прийом імунологічних препаратів, фізіотерапевтичні процедури, полоскання горла при ангіні спеціальними розчинами.

Якщо консервативні методи не допомагають, і людина продовжує хворіти на ангіну по 3-4 рази на рік,  тоді стає нагальне питання про видалення мигдалин.

Якщо хворий не погоджується на операцію, то, зазвичай, не уникне ускладнень: захворювання провокує проблеми із серцево-судинною системою, нирками, розвиток ревматизму тощо.

Чи допоможе уникнути ангіни видалення мигдалин?

При хронічній ангіні чи тонзиліті лікарі рекомендують радикально вирішити цю проблему – видалити гланди. Проте гланди - мигдалини в першу чергу захищають організм від проникнення в організм будь-якої інфекції. І при видаленні мигдалин шанси заразитися будь-якою інфекцією, яка передається повітряно-крапельним шляхом – збільшуються в рази.

Зважаючи, що ангіна – це запалення мигдалин, відповідно, їх видалення, як пояснюють лікарі,  унеможливлює вірогідність захворіти. Проте існують ризики видалення мигдалин у дорослому віці. Крім того, мигдалини виконують важливу імунологічну функцію в організмі, відтак потрібно добряче замислитись перед тим, як погодитись на операцію.

Отож, покази до видалення мають бути дуже вагомими. Зокрема, якщо людина дуже часто хворіє на ангіну, яка провокує розвиток ревматизму та ураження нирок.

Як лікувати гнійну ангіну (тонзиліт)?

Гострий тонзиліт  ділиться на два види: вірусний та бактеріальний (у горлі, на слизових, з'являються гнійнички). Бактеріальний тонзиліт вимагає лікування антибіотиками.

У людей, які хворіють  на хронічним тонзилітом, так само на мигдалинах утворюється гній. При цьому підвищення температури може не спостерігатись.  Проте для лікування хронічного тонзиліту антибіотики не використовуються. 

При лікуванні гострого тонзиліту  антибіотиками важливо використовувати симптоматичне лікування, що складається зі смоктальних таблеток і різноманітних спреїв. Важливо пам’ятати, що симптоматичні препарати варто застосовувати не більше трьох днів. При цьому дуже ефективно полоскати горло трав’яними зборами. А ще пити багато рідини, яка допоможе так би мовити змити гній з мигдалин.

Антибіотики при ангіні

При бактеріальній ангіні або якщо спостерігаються ускладнення вірусної ангіни, варто застосовувати для лікування антибіотики.

Якщо говорити про найкращі антибіотики, які будуть ефективними для лікування різних видів ангіни, та мають згубну дію на бактерії, то це:

  • Пеніцилінова група, серед яких Ампіцилін, Оксациллин, Амоксиклав, Флемоксин. Не менш ефективними будуть такі препарати як Амоксициллин, Аугментин, Ампіокс тощо;
  • Цефалоспорин (серед яких препарати Цефтриаксон, Цифран. Популярністю користується препарат Цефалексин тощо);
  • Макроліди (серед них такі антибіотики як Рулид, Сумамед. Не менш ефективним у цій групі буде Азитроміцин тощо);
  • Тетрацикліни (для прикладу, Тетрациклін, Доксициклін. Також можна придбати для лікування ангіни Макропен тощо);
  • Фторхінолони (це такі медпрепарати як Пефлоксацин, Спарфлоксацин, Левофлоксацин. Також фармацевти вам можуть запропонувати для лікування ангіни Офлоксацин, Ципрофлоксацин тощо).

Профілактика ангіни

Профілактика ангіни
Профілактика ангіни

Пийте холодне – будете менше хворіти на ангіну. Цей простий спосіб допоможе тренувати судини горлянки, тримати їх в тонусі.

Крім того, якщо людина постійно хворіє на ангіну, їй необхідно проводити загартовування на постійній основі,   а не час від часу. Не останню роль при загартовуванні грають щоденні фізичні вправи та контрастний душ. А також профілактичне медикаментозне лікування курсами: весною та восени.

Народні засоби при ангіні

Аби лишній раз не травмувати свій організм антибіотиками, а тим паче не видаляти мигдалини, можна спробувати нешкідливі народні методи лікування ангіни, що є ефективними та практичними.

Тож як лікувати ангіну без антибіотиків:

Йодинол

Йодинол або синій йод. Цей метод є дешевим, але наразі частково забутим. Йодинол обов’язково потрібно розвести водою: для дітей молодше 5 років  - 1 ст.л на склянку води (полоскати горло при ангіні 3-4 рази на день). Для старших дітей та дорослих - 1 ст.л на склянку води (полоскати горло при ангіні 3-4 рази на день) – перше полоскання. Надалі, якщо людина добре перенесла полоскання, концентрацію йоду можна збільшувати – на склянку 2 ст.ложки.

Після того, як ви пополоскали горло, бажано хвилин п'ятнадцять нічого не їсти та не пити.

При такому лікуванні ангіни у домашніх умовах вона минає за 3-4 дня. Хронічного тонзиліту у такий спосіб зазвичай позбавляються за один-два тижні.

Полосканя горла содо-сольовим розчином

Коли на гландах (мигдалинах) з’являється гнійний (білого або жовтуватого кольору) наліт, можна полоскати горло содо-сольовим розчином. Його готують наступним чином: в одній склянці з водою розмішують 1ч.л. соди та 1ч.л.солі. До цього ефективного домашнього засобу зазвичай  додають 2-3 краплини йоду. Полоскають горло мінімум 5-6 разів щодня. Загалом термін лікування цим засобом з народної аптеки -  протягом одного-двох тижнів.

Полоскати горло настоянкою евкаліпта

Дітям, вік яких від 3 років, та дорослим, корисно полоскати горло настоянкою евкаліпта, яку можна без проблем придбати у  будь-якій аптеці. Так, у склянку теплої (але не кип’ятку) води візьміть приблизно 10-15 крапель. Полоскайте горло 3-4 рази на день. Термін лікування, за якій ви можете вилікувати ангіну цим народним засобом -  протягом десяти днів.

Настоянку потрібно купувати в аптеці. Для полоскань використовується по 10-15 крапель на склянку води 3-4 рази на день протягом 10 днів.

Важливо пам’ятати, що перед будь-яким лікуванням варто проконсультуватися з вашим сімейним лікарем, або профільним спеціалістом.  Адже наслідком самолікування ангіни можуть бути ускладнення, в тому числі і важкі, зокрема,  інфекційний поліартрит, хронічний тонзиліт, нефрит, міокардит.

А ще далеко не зайвим буде здати аналізи, на початку хвороби та після лікування, на другий тиждень. Мається на увазі аналізи крові та сечі. Якщо аналізи показали негативний результат лікування -  слід його продовжити. Цим ви застрахуєте себе від   загрозливих наслідків.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я
В тему